buah ceriCherry adalah pokok yang dapat menghasilkan buah selama seratus tahun. Tetapi agar ceri menghasilkan hasil yang besar, adalah perlu untuk mengurusnya dengan betul.

Pilihan ceri manis

Apabila menanam taman, adalah penting untuk memilih varieti ceri yang dizonkan. Dalam iklim yang sejuk, jenis masak awal lebih sesuai. Budak bunga ceri manis lebih sensitif kepada sejuk berbanding dengan daun yang gugur. Apabila musim bunga membeku, cawangan pokok tidak mungkin menderita, tetapi tunas bunga akan membeku. Oleh itu, lebih baik memilih varieti dengan rintangan sejuk yang meningkat.

Pendaratan yang betul

Selalunya ceri tidak berbuah kerana penanaman yang tidak betul. Leher akar pohon buah tidak dapat dikuburkan di tanah. Ia perlu disimpan di aras tanah, dan vaksin perlu dinaikkan 10 cm di atas paras tanah. Jika leher akar terlalu tertanam di dalam tanah, perkembangan pokok itu ditangguhkan. Ceri manis kemudiannya akan memasuki tempoh berbuah, dan beri akan menjadi lebih kecil.

Tempat untuk menanam ceri harus di sebelah selatan atau selatan-barat tapak. Kebanyakan hari cahaya di ceri mesti jatuh sinar matahari langsung.

Tempoh berbuah ceri manis

Cherry mula berbuah 4 tahun selepas menanam. Pohon ini berbuah setiap tahun. Secara berkuatkuasa, ceri manis mula berbuah hanya selepas mencapai 10 hingga 12 tahun, bergantung kepada varieti. Ceri kuning datang berbuah sebelum varieti merah atau merah jambu. Pohon itu akan mula berbuah lebih awal, jika anak benih ditanam dalam bekas. Untuk mempercepatkan pengenalan ceri menjadi berbuah, seseorang boleh memberi pemakanan yang baik kepada pokok itu dan memohon baja mineral ke tanah setiap musim.

Mempupuk dan menyiram

Cherry tidak suka air bertakung. Ini adalah budaya tahan kemarau, jadi ia hanya mencukupi tiga kali setahun. Di bawah ceri 4 tahun menuangkan 10 liter air setiap pengairan. Kali pertama ditanam semasa mekar bunga tunas, kedua – selepas berbunga, ketiga – selepas tuaian.

Related  Forklaring av husvin med gelatin

Pada awal musim bunga, apabila salji mencair adalah untuk meningkatkan ovari pokok NPK makan. Cherry terutamanya masa yang sukar bertolak ansur kekurangan kalium, jadi pada awal Mei, sebelum berbunga, tanah membuat kalium dan baja magnesium yang mengandungi. Selepas berbunga – baja lagi kalium, tetapi dengan berwarna herba atau larutan baja organik.

Pada musim panas, anda boleh menanam kacang, mustard, atau fazelia di batang. Kemudian memotongnya dan menutupnya di dalam tanah.

baja nitrogen pada musim gugur adalah lebih baik untuk tidak membuat, kerana ceri mula berkembang dengan pesat, pucuk yang tidak akan mempunyai masa untuk masak dan musim sejuk vymerznut.