buah-buahan dalam lemonLemon adalah houseplant eksotik. Citrus buah-buahan perlu dicantumkan dengan betul pada stok. Sekiranya anda menanam kultivar lemon dengan betul, dan tidak ada pengeluaran buah selama tiga tahun, maka anda boleh menggunakan beberapa helah untuk mempercepatkannya. Seperti mana-mana belukar, lemon akan mula berbuah, jika anda menjalankan deringan pucuk hijau. Tetapi ada beberapa cara tertentu untuk meningkatkan buah tumbuhan sitrus. Mari kita pertimbangkan beberapa daripada mereka.

Menstimulasi aliran sap

Sekiranya limau tidak berbuah, dan cawangannya sudah kaku, daunnya kelihatan membosankan dan pucat, anda perlu menjalankan pengairan pengairan air. Jika anda melakukan satu pengairan pengairan air yang besar, sistem akar lemon akan rosak dan tumbuhan akan mati. Menyiram tanah dengan air sejuk juga tidak disyorkan.

Setiap hari, air tumbuhan dengan air suam. Tuang air ke dalam dulang. Pertama, kilang itu akan mengambil sedikit air dari kuali, tetapi sebulan selepas penyiraman itu, akar-akar akan mula minum air tawar, kerana aliran sap tersebut akan meningkat.

Oleh kerana pergerakan intensif jus berkayu, pertumbuhan tunas hijau baru, di mana tunas bunga akan ditempatkan, akan dirangsang.

Ringing pucuk hijau

Sekiranya anda terlalu takut untuk melembabkan tanah, maka anda boleh melakukan deringan dari pucuk hijau semak belukar. Kemudian lemon secara intensif akan mula menyerap nutrien rizab yang terkumpul di dalam plat daun, yang akan merangsang tunas bunga tunas dan pembentukan buah-buahan. Untuk berdering, pilih penembak lemon hijau muda. Dengan pisau cukur atau pisau alat tulis, keluarkan cincin kulit kecil antara dua tunas bunga. Pita dari kulit hendaklah seragam sebanyak 0.5 cm.

Adalah penting untuk tidak merosakkan tunas bunga semasa berdering. Keluarkan kulit jeruk dengan hati-hati, cuba untuk tidak memecahkannya. Kemudian kulitnya dihidupkan keluar dan diikat kembali ke batang pucuk. Kulit perlu diperbaiki dengan pita atau pita, sehingga meliputi seluruh potong.

Peregangan batang

Lemon menyerap nutrien dari tanah dan mengumpulnya dalam pucuk muda dan bilah daun. Kemudian microelements ini kembali ke akar. Dengan menarik tong dengan dawai tebal, anda boleh meninggalkan sebahagian daripada nutrien di cawangan, yang akan merangsang pembungaan limau. Penyempitan lemon boleh dilakukan sebaik sahaja batangnya diminyaki.

Related  Izdelujemo toplogredni plin za toplo posteljo s paradižniki