taman hiasan calistheniaTukang kebun sangat suka tumbuh-tumbuhan yang tumbuh, bukan sahaja luruh, tetapi juga spesies berbunga, kerana mereka kelihatan hebat. Salah satu yang paling popular di kalangan mereka adalah calisthegy. Maruah tumbuhan ini adalah jelas: mereka boleh menjadi elemen utama kebun menegak, yang dapat menyembunyikan dari mata yang prying setiap struktur lama, bukan pagar yang sangat indah, yang boleh merosakkan penampilan umum taman. Oleh itu, kesunyian, gambar yang anda lihat di bawah, mungkin menjadi bukan sahaja kegemaran, tetapi juga pembantu tukang kebun. Tumbuhan yang bersahaja akan menggembirakan orang-orang di sekelilingnya dengan keindahan yang cerah sepanjang musim panas, beberapa jenis mekar ke fros pertama.

Calyxia terry cultivation (photo)

pembungaan kalisthea yang suburSemasa berbunga, liana kelihatan sangat menarik: dari semua daun axils bunga besar, yang mencapai sehingga sepuluh sentimeter dengan diameter, muncul pada peduncle panjang pada peduncle panjang. Ia adalah untuk mekar yang indah yang menyerupai pion warna merah jambu lembut atau bunga mawar, tumbuhan ini kadang-kadang dipanggil bunga mawar Perancis. Cloister terry dalam mekar penuh – penglihatan yang sangat baik.

Creepers – Tidak dapat disederhanakan, walaupun, agak agresif. Tanaman ini tumbuh begitu banyak sehingga pakar tidak menasihatkan mereka untuk menanam di atas katil bunga di sebelah tanaman lain, walaupun tidak membatasi pertumbuhan yang tidak terkawal akar mereka.

Untuk memastikan bahawa sistem akar tidak dapat menyebarkan secara mendatar di seluruh tapak dan tidak menjejaskan penduduk lain di taman, adalah penting untuk menggali lembaran batu tulis atau plastik di sekitar tangkapan untuk kedalaman kira-kira empat puluh sentimeter.

Peraturan pendaratan

Di atas anda melihat foto, di atasnya terdapat terry yang indah, menanam dan menjaga yang pada dasarnya tidak rumit. Merambat tumbuhan ini dengan membahagikan akar menjalar. Pertama mereka hanya berakar umbi di rumah hijau kecil, dan kemudian ditanam di tempat kekal mereka sendiri. Untuk penanaman diperlukan:

  • menyediakan parit, yang mesti digali jauh ke dalam bayonet bayonet;
  • mengisi lubang dengan baja mineral;
  • tambah abu dan humus.

Dalam parit yang disediakan, adalah perlu untuk menguraikan kedalaman kira-kira dua puluh sentimeter tumbuhan masa depan yang berakar pada jarak 25 hingga 30 cm dari satu sama lain. Ia juga mungkin untuk menanam tumbuhan dengan bantuan menanam batang kecil, tetapi ia mesti dilindungi pada musim sejuk pertama (daun kering atau lapnika). Liana seperti ini boleh tumbuh di tempat yang sama selama sepuluh tahun dan lebih, dengan setiap tahun bindweed anda akan berkembang dengan berlimpah. Oleh itu, anda perlu memikirkan tumbuhan ini terlebih dahulu.

Penjagaan

belukarOleh itu, penanaman terry calisthe (gambar di atas) tidak menyiratkan penjagaan kompleks, tetapi hampir serta-merta selepas menanam perlu untuk melengkapkan sokongan, walaupun hanya menarik wayar kecil atau diletakkan bar. Adalah perlu bahawa sokongan tidak lebih daripada sepuluh sentimeter di diameter, jika tidak, liana tidak dapat memutarnya dengan cawangannya.

Pucuk muda perlu disiram dengan banyaknya, bagaimanapun, pembalakan air tidak boleh diterima secara mutlak.

Pada pertengahan musim panas, convolvulus akan berkembang menjadi 1.5 meter, tunas pertama akan mula terbentuk. Untuk menyokong pembungaan ini, perlu untuk memberi makan kepada tumbuhan. Sekali dalam beberapa minggu, anda perlu membuat baja mineral biasa, mengikut norma-norma yang dinyatakan dalam anotasi dan arahan.

Related  Cara mengatasi noda pada daun anthurium

Jika musim panas sangat sejuk, maka calisthia perlu ditangani dengan berhati-hati dengan racun kulat. Dengan cara ini, tumbuhan ini sangat menyukai siput, mereka merosakkan tunas knotted dan mengeringkan lubang yang baik pada daun. Jika ini berlaku, anda perlu memohon kaedah perlindungan biologi (atau kimia) dari perosak.

Bunga layu harus dikeluarkan secara kekal, jika tidak, liana tidak akan kelihatan kemas. Ini perlu dilakukan sepanjang musim panas hingga akhir berbunga.

Pada musim gugur semua bahagian tanah tumbuhan mati, jadi masuk akal untuk hanya memotong anggur selepas fros pertama pada musim gugur, apabila tumbuhan akan kehilangan hiasannya. Untuk semua jenis lianas ini, termasuk, contohnya, untuk multiplelexing, pendaratan dan keberangkatan pada dasarnya adalah sama. Tanaman dewasa tidak perlu dilindungi untuk musim sejuk, kecuali rantau ini terlalu sejuk. Pada akhir musim liana, awak akan bangun. Dalam keadaan zon tengah, ini berlaku pada akhir bulan Mei, ketika frosts biasanya tidak berlaku. Jika mereka masih dijangka, maka batang muda harus membuat tempat perlindungan yang kecil.

Sesetengah spesies Calisthelia

Terdapat kira-kira dua puluh atau lebih jenis calisthia, tetapi hanya beberapa spesies yang ditanam di taman, yang lain tumbuh di alam liar dan bahkan dianggap sebagai rumpai yang berbahaya.

Calistheia adalah berbulu.

calisthia fluffyTumbuhan ini datang kepada kami dari China, ia mempunyai cawangan terpanjang, pucuknya sangat panjang, boleh mencapai sehingga empat meter. Batang tumbuhan ditutup dengan daun cerah, hijau, yang memanjang, yang mempunyai permukaan yang keras. Calisthe berbulu dengan bunga yang sederhana, dan dengan terry, diameternya boleh mencapai sehingga 9 sentimeter, tetapi terdapat juga bunga kecil 3 hingga 4 sentimeter. Kelopak biasanya dicat dengan warna merah jambu yang halus dengan asas gelap.

Related  Ciri-ciri berguna dan teh vitamin dari daun pokok epal

Calisthey cleft

calistheniaKilang itu sangat bersahaja, ia tumbuh dengan serta-merta, tetapi bunga dari permulaan musim panas dan sehingga fros pertama, dan ia sangat banyak. Cabang tumbuh menjadi dua atau tiga meter, mereka kelihatan daun cerah kecil dan bunga merah jambu pucat dua (diameter 9 sentimeter). Yang paling disukai di kalangan para tukang bunga adalah menenangkan flora flora. Ia adalah bunga ganda besarnya dan dijuluki bunga mawar Perancis untuk persamaan yang jelas dengan keindahan yang berduri dan tidak dapat dilalui. Budak kecantikan yang menakjubkan dengan aroma halus meliputi seluruh panjang pokok anggur.

Pagar Calistece

pagar piketMereka memanggil spesies ini untuk alasan, ini calisthegy, gambar di atas, berhampiran pagar. Jika tumbuhan ini tidak begitu agresif, ia juga boleh menjadi salah satu jenis hiasan lilin. Pelbagai ini tumbuh di semua rantau di negara kita, dianggap rumpai. Pucuk panjang yang tipis biasanya ditutup dengan daun kecil dan bel putih kecil atau merah jambu yang lembut.

Multiplex Calisthey

Tangkai jenis ini tumbuh hingga panjang tiga atau lebih meter lagi. Pada cawangan yang agak dekat antara satu sama lain adalah daun gelap bentuk segi tiga. Bunga-bunga dalam spesies ini sangat besar, terang dan berganda. Setiap bunga multiplex calisthex mungkin sehingga diameter 10 sentimeter, yang paling penting, jangan lupa untuk memberi makan semasa berbunga.

Perkebunan Calisthey dan menegak

calisthegy dalam berkebun menegakLiana ini dicipta untuk projek-projek dengan berkebun menegak. Sudah tentu, di taman anda ada gazebos, lengkungan kecil, di mana convolvulus akan merasa sempurna. Rabitsa biasa boleh menjadi asas yang sangat baik untuk lindung nilai yang indah. Mana-mana kesal dalam foto yang anda lihat hanya berhampiran dengan beberapa sokongan. Oleh itu, tujuan tumbuhan ini adalah untuk melihat dan terbang. Tanpa sokongan, calisthia tidak berkembang dengan baik, boleh menolak bunga, jadi kebimbangan utama tukang kebun adalah untuk memberikan liana ini dengan sokongan yang layak:

  1. Lajur, lajur yang tidak tebal dan tiang calisthe dibalut dengan sempurna. Sekiranya tiang dalam diameter terlalu besar, perlu untuk meregangkan wayar untuk merayap sepanjang bulatan. Calisthea terry boleh menyembunyikan apa-apa sokongan yang menggembirakan di taman.
  2. Anda boleh menghiasi fauna rumah anda di sepanjang perimeter lycea dengan bersikap calisthegy. Anda perlu mengelilingi kontur di sekitar pintu dengan jalur sempit mesh. Liana dengan sempurna menegaskan seni bina lajur klasik. Untuk rumah dalam gaya bahasa Inggeris, pilihan ini sesuai.
  3. Ia kelihatan seperti liana, seperti bunga flora tawanan di dalam gerbang. Perimeter gerbang ini boleh dibuat dalam bentuk jalur sempit sempit. Calistheia ditanam di dua tempat di dasar gerbang dan membimbing cawangan ke arah satu sama lain.

Related  Simbol panjang umur lelaki adalah bunga guzmania

Sejak kalstegiya, bahkan terry tidak membentuk panorama dan mozek padat di taman, ia dapat digabungkan dengan beberapa tanaman hias yang indah. Ia boleh, katakan, clematis.

calisthenia bunga halusCalistaea liana cukup sesuai untuk acara yang dirancang dengan baik. Sebagai contoh, jika perkahwinan dirayakan dalam masa beberapa bulan, dua atau tiga rizom boleh ditanam di tempat yang diolah, dan tidak lama lagi tunas merah jambu yang indah akan menggembirakan para tetamu. Oleh itu, bersikap sombong, walaupun bersifat agresif, boleh menjadi salah satu tumbuhan paling kegemaran di taman anda.

Calisthe di Taman – video