menanam sayur asparagusDi antara pelbagai asparagus hiasan, terdapat tanaman yang boleh dimakan, tetapi untuk penggunaan dalam makanan, lebih baik untuk menanam sayur asparagus, yang sering dipanggil asparagus. Berbeza dengan tumbuh-tumbuhan hiasan yang boleh dimakan, yang kedua mempunyai rasa yang lebih menyenangkan.

Untuk menanam asparagus di tapak, ia akan mengambil sedikit usaha, kerana ia merujuk kepada perennials. Tetapi disebabkan pertumbuhan yang sangat pesat dalam masa yang singkat, belukar yang agak besar terbentuk daripada satu bercambah, menduduki banyak ruang, dengan akar panjang yang menjalin hubungan. Kerana mereka melonggarkan dan menggali pendaratan menjadi mustahil. Semua ini mesti diambil kira oleh tukang kebun, supaya budaya tidak mengganggu seluruh penduduk taman dan menghasilkan tuaian yang baik.

Asparagus sayuran semak boleh tumbuh dan menggembirakan pucuk lezat yang lazat di satu tempat selama 20 tahun.

Di mana untuk menanam asparagus sayuran?

Untuk menanam asparagus, anda perlu memilih cahaya, tempat yang kurang kerap, sebaiknya tidak terlalu dekat dengan penanaman utama, supaya belukar itu tidak meresapnya. Asparagus menyukai tanah yang berkhasiat dan subur, kerana akar panjang tumbuh dengan banyak di tanah yang padat.

Di tanah miskin, anda perlu menambah humus untuk makanan, dan di tanah yang sejuk dan lembap – pasir untuk memperbaiki sifat saliran.

Penting ialah ketiadaan lengkap rumpai di taman, jadi selepas menggali harus dipilih dengan teliti.

Anda boleh menanam asparagus pada musim sejuk dan pada bulan April.

Bagaimana dengan betul menanam asparagus?

Penanaman asparagus bermula dengan penggalian di kawasan yang disediakan di tengah parit 26 cm dan lebar 31 cm. Kemudian anda perlukan:

  1. Tuang lapisan kompos taman sehingga tebal 8 cm ke dalam parit.
  2. Teratas dengan kompos menggali bumi sedemikian rupa sehingga puncak rabung berada di peringkat tanah – ia akan menyokong akar dan menyediakan saliran.
  3. Sebarkan tumbuhan asparagus pada jarak 45 cm dari satu sama lain. Apabila menanam dua baris antara mereka, perlu mengundurkan diri sekurang-kurangnya 0.5 m.
  4. Sebarkan akar dan taburkan setiap tumbuhan dengan bumi.
  5. Abundantly menumpahkan siri ini.

Apabila tumbuh sayuran asparagus, adalah penting untuk tidak menuai pada tahun pertama, tetapi untuk memberi peluang untuk membina mahkota yang baik yang akan memberi makan kepada tumbuhan dan memberikan pertumbuhan yang terbaik untuk tahun depan. Pada tahun kedua, separuh pucuk dapat dikumpulkan, apabila mereka tumbuh hingga ketinggian 15 cm (pada bulan April), meninggalkan separuh kedua tumbuh. Dari tahun ketiga anda boleh memotong semua pucuk.

Setiap tangkapan hendaklah dipotong secara berasingan pada kedalaman 2 cm di bawah tanah.

Pada awal bulan Jun, penuaian adalah lebih baik untuk berhenti mengumpul, jadi asparagus mempunyai peluang untuk menanam mahkota.

Video mengenai pendaratan di tapak asparagus