Sirijski hibiskusVrt hibiskus je vrlo lijep cvijet. U dvadesetom se stoljeću bere više od 250 sorti ove vrtne biljke. Neki grmovi mogu narasti do 3 m visine, a drugi – samo do 1,5 m. Krajoljetni dizajneri koriste patuljaste sorte hibiskusa kako bi stvorili naglasak na mjestu, jer takve vrste cvjetaju u velikim bojama. Visoke vrste koriste se za stvaranje cvjetne živice ili podjelu područja u zone. Visoke sorte cvjetaju u manjim bojama.

Reprodukcija i briga o vrtu hibiskusa

Vrtni hibiskus množi se dijeljenjem grma majke ili rastućim sadnicama iz sjemena. Prilikom podjeljivanja grma sačuvani su svi tipični elementi vrtnog hibiskusa. Prilikom razdvajanja grma, dio rizoma i nekoliko osnovnih izbojaka odvajaju se.

Vrtni hibiskus dobro je utemeljen na pješčanim i pješčanim ilovačkim tlima. Za sadnju odaberite sunčano mjesto, zaštićeno od sjevernih vjetrova. Kako bi hibiskus postao dobro utemeljen, uklonjen je s trulim kravljim gljivama.

Da bi hibiskus stvorio više pupova, na početku proljeća ulaze fosfatni gnojiva u tlo, na primjer, nitroammophoska. U proljeće, hibiskus je mrvljen travom ili perlitnim vrtom. Tlo u blizini hibiskusa je labav, a zalijevanje je smanjeno, zbog suvišne vlage grm može odbaciti pupoljke i ne cvjetati. U ljeto se uvode dušična gnojiva ispod grma, na primjer, amonijev nitrat. Tijekom cvatnje, u tlo se uvode gnojiva koja sadrže magnezij i kalijevog gnojiva.

Kada se sjemenke propagira sjemenki hibiskusa, biljka cvjetati ne prije tri godine, ali grmlje uzgojene iz sjemena bit će otpornije na lokalne klimatske uvjete.

Ako želite brzo dobiti cvijeće, onda pomnožite vrt hibiscus je potrebno dijeljenjem rizoma.

Na taj se način mlade biljke ne mogu razmnožavati. Moguće je podijeliti rizome petogodišnjih grmlja.

Da bi mladunče postalo dobro na novom mjestu sadnje, presadilo se u uski lonac. Za 15 dana vrt hibiscus stvara razvijen korijenov sustav, koji će letjeti kroz cijeli volumen posude. Sjeme s zatvorenim sustavom korijena će lakše prenijeti transplantaciju. Za takve sadnice potrebno je iskopati sadnju s dubinom i širinom od 50 cm, a vrat korijena biljke treba biti 10 cm iznad razine tla. Ako je biljka posadena na otvorenom terenu u srpnju, a potkraj kolovoza, vrt hibiskusa cvjeta.

Related  Kako odabrati gusku za uzgojni rad