calla tuberous dan rhizomeSemua tumbuh-tumbuhan dalaman, yang selepas fasa pembangunan aktif dan berbunga berlimpah datang tempoh rehat, memerlukan penjagaan khas, lembut dan lembut. Pada masa ini, bunga menghalang proses pertumbuhan, dan mereka mengumpul kekuatan, untuk menggembirakan musim depan dengan bunga mereka. Sekiranya kita terus mengalirkan air dengan banyak dan menyuburkan mereka, tumbuhan tidak akan dapat berehat, mereka akan lemah, yang akan menjejaskan bukan sahaja penampilan mereka, tetapi juga pada mekar itu sendiri, yang mungkin tidak akan datang. Tidak terkecuali dan callas bilik, kerana sekali lagi membentuk peduncle yang besar dan cantik, mereka memerlukan nafas.

Oleh kerana hakikat bahawa callas mempunyai dua jenis (rimpang dan umbi), penjagaan mereka mempunyai perbezaan yang signifikan. Tidak terlalu penting adalah hakikat bahawa tempoh istirahat pada mereka datang pada masa yang berlainan. Mari kita fikirkan apa yang perlu dilakukan terhadap setiap spesies.

Bagaimanakah dan kapan kalian rizoma berfungsi?

Callas, di mana sistem akar terbentuk dalam bentuk batang tebal, mekar di musim sejuk, masing-masing, pada musim panas mereka berehat.

Kepada tumbuh-tumbuhan rizoma adalah calla Ethiopia atau sayap putih – saudara terdekat dari wakil-wakil liar bunga ini dengan tudung putih. Terdapat juga jenis “warna”, di mana bract mempunyai warna yang cerah.

Dengan kemunculan musim panas, bunga-bunga itu tidak lagi berkembang, dan daun-daunnya menjadi pudar. Pada masa ini, penyiraman berkurang, dan periuk dibawa ke udara terbuka – di balkoni atau di teres musim panas.

Pada bulan Julai, kilang itu perlu dipindahkan ke dalam tanah nutrien baru dan diletakkan di tempat yang terang, di mana ia akan berkembang semula dan akan bersedia untuk berbunga seterusnya.

Jika ini adalah calla rhizome taman, ia harus digali dengan benjolan tanah pada bulan September dan disimpan semua musim sejuk di dalam bilik sejuk kering, kadang-kadang menyiram sehingga tanah tidak kering. Pada musim bunga, mereka meletakkannya di atas katil bunga.

Related  Dyrking av sukker mais

Bagaimana untuk menganjurkan tempoh berehat untuk callas tuberous?

Selepas berbunga ubi, daun mereka juga kering. Kemudian anda perlu menghantarnya untuk berehat:

  1. Callas umbi taman digali pada akhir bulan September, dibasahi ubi dan berdiri selama 2-3 minggu di dalam bilik dengan suhu udara 5 hingga 10 derajat Celcius, sehingga nutrien dari daun pergi ke sistem akar. Kemudian sisa-sisa daun dipotong dan ubi itu dihantar ke penyimpanan sehingga musim bunga, selepas membasuh lagi dan mengeringkan. Kalles mesti disimpan dengan pembungkusan dalam beg kertas pada suhu tidak melebihi 7 darjah Celsius (contohnya, di laci bawah kulkas).
  2. Tubers callas dalaman juga boleh diambil dari periuk dan disimpan di dalam peti sejuk atau ditinggalkan di dalam periuk, tetapi meletakkannya di tempat yang sejuk. Pada musim bunga, ubi yang dibangkitkan ditransplantasikan ke dalam tanah segar, dan ia dipisahkan jika perlu.

Video mengenai tempoh rehat di calla