pembiakan domba di AustraliaDi Australia pembiakan domba menjadi sangat popular pada tahun 1830. Di pertengahan abad XIX, petani Australia memulakan pengeluaran bulu untuk eksport. Sehingga kini, bulu domba dari Australia dianggap terbaik di dunia.

Pada abad XX, pembiakan domba bergerak ke tahap yang baru. Pada tahun 1926, Australia menganjurkan pameran pertama baka bulu domba. Petani, yang pernah memproduksi dan menjual produk bulu, mula membiak baka baru. Ia dari Australia di seluruh dunia bahawa homolog kambing telah tersebar.

Homolog kambing

Homolog adalah keturunan biri-biri tanpa biri yang mempercepat metabolisme. Antara homolog terdapat kedua-dua baka bulu dan daging.

Metabolisme dipercepatkan membolehkan spesies berbulu cepat tumbuh rambut. Domba daging berkembang biak kerana harta ini mengambil lebih banyak makanan dan dengan itu meningkatkan berat badan lebih cepat.

Homolog kambing baka baka daging terdedah kepada obesiti, supaya mereka dapat menahan suhu rendah. Pemendapan lemak yang berlebihan adalah penuh dengan kekurangan imuniti, jadi sangat penting bagi homolog untuk membebaskan ragut untuk melakukan kerja keras yang lebih besar.

Pameran pembiakan domba

Kebanyakan petani Australia mengembangkan baka bulu domba hanya untuk pameran. Ini lebih berfaedah kerana kos mengekalkan beberapa individu jauh lebih rendah daripada kos mengekalkan kawanan keseluruhan.

Penambahan pameran domba pameran juga termasuk:

  • tabungan untuk menjaga kambing;
  • kemasyhuran ladang;
  • keupayaan untuk mengalihkan dana ke sektor perniagaan yang lain.

Ramai petani Australia, yang menyertai pameran antarabangsa, membuka kawasan hotel ladang mereka untuk pelancong asing. Kepada pemenang pameran sering datang orang pertama dari banyak negeri, contohnya, Great Britain dan Sweden.

Ladang kambing biri-biri di Australia adalah perniagaan keluarga. Beberapa tahun yang lalu, Len, ketua keluarga petani, berkembang lebih daripada 5,000 ekor domba, tetapi beralih kepada pembiakan domba. Dia membawa biri-biri wuliknya sendiri dengan warna oren lembut. Tidak ada baka yang sama di dunia.

Related  Lag en blomsterpotte fra en plastflaske

Ladang keluarga mengandungi 50 ekor domba. Maksudnya adalah bonggol pada hidung domba, jadi petani dengan teliti memantau kesucian baka. Bagi seorang individu di lelongan, Len mendapat puluhan ribu dolar, yang membolehkan petani membiakkan baka baru, serta pendidikan diri.