Madagaskar jasminTill fans av exotiska inomhusblommor är stephanotis känd som Madagaskar jasmin. Först och främst är det värt att notera att detta inte är precis samma sak. Under namnet “Stephanotis” avses en separat arter av växter från familjen Lastivnevye. Totalt finns cirka 16, och nästan alla växer under naturliga förhållanden. Dessa är halvbuskar lianor med vintergröna löv och vacker blommande.

I samma rumsbetingelser odlas oftast bara en mängd lianor – floribunda eller stephanotis blommar. Denna art kallas också Madagaskar jasmin för blommens karakteristiska doft.

Madagaskars jasmin är således en av de olika sorterna av Stephanotis, den mest anpassade till rumsförhållandena.

Hur ser flonibunda stephanotis ut?

Stefanotis av Madagaskar, som andra representanter för denna art, växer i form av en liane – dess starka skott kan nå en längd på upp till 5 meter. Hela året lämnar vax med en längd på upp till 9 cm och en bredd på upp till 5 cm, glitter på grenarna. De är mörkgröna, mycket täta och något spetsiga på spetsarna. Ligger på språng motsatt.

I början av sommaren på vinstocken finns det vackra blomställningar: På en tunn benrör finns fem lite förpackade kronblad, och själva blomman liknar en vit krona på stammen (ibland finns det en krämfärg i färgen). Blommans totala längd når 4 cm, de samlas i blomställningar upp till 7 stycken i vardera. Under naturliga förhållanden blommar stephanotis nästan hela året, men i rummet slutar blomman med höstens tillkomst.

Blomställningen varar länge på filialen, och även efter klippet bleknar de inte länge. På grund av detta brukar de skapa blommiga kompositioner, i synnerhet bröllopbuketter.

Efter blomningens slut i stället för blomställningarna bildas frukter som liknar plommon. När de mognas, brista de. Inuti frukten är frön i form av små fallskärmar. Om de faller i en närliggande kruka, groddar de och bildar en ny växt.

Related  Curățarea vinului de casă cu preparate chimice

Vad älskar Madagaskar jasmin?

När du växer ska stephanotis vara uppmärksam på dessa punkter:

  1. Blomman gillar bra belysning. Detta är särskilt viktigt på vintern när ljusdagen är kortare. Vid denna tidpunkt kan du behöva installera ytterligare belysning. På sommaren måste potten vara pritenyat, så att växten inte får direkta strålar från vilka brinner på mörka blad.
  2. Jasmine behöver skapa en behaglig temperatur: på sommaren bör den inte vara över 25 grader Celsius, och på vintern behöver blomman vara kall (upp till 15 grader). Detta bidrar till en mer frodig blomma nästa år.
  3. Vattning bör vara regelbundet, du får inte låta marken torka helt. Dessutom är det ofta nödvändigt att spruta löven för att upprätthålla fukt. Under värmesäsongen kan krukan placeras på en bricka med stenar.
  4. Med början av våren (när tillväxtprocesserna aktiveras) och hela sommaren, bör jasmin matas två gånger i månaden med mineralberedningar med övervägande kalium. Du kan också använda ekologiska, men växande gödningsmedel.
  5. Varje år i mars måste du beskära busken, och under sommaren – nypa skottets tips. Jasmine Madagascar blommar bara på nya grenar.
  6. För att ge blomman en vacker utsikt och förhindra skador på långa grenar av lianas behöver du installera ett stöd. Det kan vara både en båge och sträckta rep. Lägg grenar bättre, medan de är unga och inte lignifierade, för då är det väldigt svårt att göra.

Funktioner av växande Madagaskar jasmin hemma – video