zelje pod pokrovomVečina vrtnarjev je zasadila zelje na svoji parceli. To se bodisi vzrejajo neodvisno, sejati seme zgodaj spomladi v posodah s svojo nadaljnjo presaditvijo v vrtno posteljo ali pa pridobijo že sadike, ki so že pripravljene za presaditev v odprto trto na trgu.

Vendar pa nekateri obrtniki, ki želijo prihraniti čas in zmanjšati količino dela, uporabite to metodo sajenja zelja, kot neobdelana. To pomeni, da semena posejate neposredno v odprto trto, takoj na stalno mesto. Glavni odtenek te metode je, da je treba prihodnje poganjke pokriti od zgoraj s pokrovčkom, da ustvarijo mikroklimo, potrebno za kalitev semena in nadaljnji razvoj sadik. Da bi ocenili vse prednosti metode, je vredno seznaniti s prefinjenostjo setve zelja v tleh pod pokrovom.

Kako pravilno pripraviti vdolbinice, da bi se seme dvignilo?

Nedotaknjeni vrtnarji, ki brez sesanja uporabljajo za sejanje zelja, se soočajo s takimi težavami kot slaba kalitev semen. Seveda je vzrok takega problema lahko tudi podstandardni semenski material. Vendar pa v večini primerov zelje ne izhaja iz dejstva, da je med sejalno tehnologijo motena. Konec koncev, semena so zelo majhna in če jih preprosto zlijejo v luknjo, potem z zalivanjem lahko pljuvajo v tla skupaj z vodo, od koder je praktično nemogoče prebiti do vrhov.

Zato so vdolbinice za semena najbolje narediti z majhno plastenko, ne s sokom. Da bi to naredili, se dno steklenice poglablja v tla in se pomakne tako, da je tla tampirana.

Seme zelja sejati takoj po dežju. Če padavin ni pričakovati, je treba vrtati dobro.

Sejalna semena

V tampiranih vdolbinicah položite 3-4 semena zelja. Načeloma je ena luknja zasnovana za eno rastlino, vendar le, če je bolje, da rastlina z robom.

Related  Bunga dacha yang paling digemari adalah lily

Nato vsako vdolbinico s semeni:

  • posuti s humusom namesto tal in ga malo potrta;
  • zgornji pokrov pokrijte s pokrovom in ga pritisnite z zemljo, tako da ga veter ne izžene.

Kot kapuco lahko uporabite plastične steklenice z odrezanimi spodnjimi ali velikimi očali za enkratno uporabo. V slednjem je potrebno narediti luknjo na dnu.

Pri uporabi stekla z luknjo v luknji je treba najprej posipati na tla ali pokriti s flisom.

Značilnosti skrbi za sadike

Pod kapuco zrna zelja bo dokler ne bo dovolj, da odrastejo in bo utesnjen. Do takrat je treba sadike redno prezračevati, odpirati luknje v skodelicah ali odviti pokrove v steklenicah.

Če se vsa semena pojavijo v luknji, morate zapustiti najmočnejše sproščanje in ostalo razrezati s škarjami. V nobenem primeru ni mogoče izvleči, sicer obstaja nevarnost poškodovanja korenin in preostale rastline.

Kar zadeva zalivanje, je dovolj, da vlažite zemljo okoli pokrova. Ni ga potrebno odstraniti, ker bo voda v vsakem primeru prodrla v steklenico in dosegla korenine rastline.

Posaditev belega zelja v tleh pod pokrovom – video