kita menyuburkan bawang putih dengan abuAbu kayu digunakan secara meluas dalam berkebun. Apabila bawang putih berkembang, baja ini diperkenalkan pada musim panas, pada pertengahan bulan Jun, apabila tumbuhan membentuk kepala bawang putih. Untuk mendapatkan panen bawang putih yang baik, anda perlukan:

  • mengendalikan air secara tetap dan melonggarkan tanah;
  • mulsa katil bawang putih;
  • pengenalan baja fosforus-kalium ke dalam tanah.

Pada pertengahan musim panas, adalah perlu untuk menghentikan penggunaan baja nitrogen untuk bawang putih, kerana dalam tempoh ini, kerana lebihan nitrogen, puncak hijau yang terbentuk akan terbentuk, dan tidak akan menghasilkan panen bawang putih yang baik. Hanya baja potash dan fosforus yang menyumbang kepada tanah. Potassium dan fosfor diperlukan untuk membentuk kepala bawang putih yang besar.

Sapu bawang putih dengan abu

Ia berada dalam abu dalam kuantiti yang banyak mengandungi kalium dan fosforus. Pembalut bawang putih atas dilakukan dengan larutan abu. Untuk menyediakan penyelesaian, 100 g abu dicairkan dalam 10 liter air.

Anda juga boleh menggunakan hud dari abu. Penggunaan penyediaannya adalah separuh jumlah baja mineral, dan penyelesaiannya dibawa ke mendidih.

Tumbuh-tumbuhan mesti disiram pada suhu bilik. Makan dilakukan setiap dua minggu sebelum penuaian. Untuk mendapatkan panen bawang putih yang baik, makan tidak cukup.

Penjagaan bawang putih untuk tuaian yang baik

Jika loam menguasai kawasan anda, maka selepas hujan yang kerap, tanah menjadi padat. Oleh sebab itu, sistem akar bawang putih tidak dapat menyerap nutrien, sehingga tip bulunya menjadi kuning.

Untuk mengatasi bulu bawang putih yang menguning, kerap melakukan melonggarkan tanah, dan juga menggunakan abu kayu ke tempat tidur untuk memperbaiki struktur tanah. Pengeringan daun boleh disebabkan oleh kekurangan besi, jadi baja yang mengandungi besi diperkenalkan bersama-sama dengan abu.

Related  Rastúce klíčky hrášku

Abu kayu adalah ubat yang baik untuk penyakit kulat yang bawang putih mudah terserang. Ia disembur dengan larutan abu dan sabun untuk memerangi cendawan lemah.

Terutama kekalahan berlaku pada pertengahan Jun, apabila rumpai tumbuh. Untuk mengurangkan risiko kerosakan acuan, tempat tidur perlu disapu.

Pada bulan Jun, bawang putih menembak anak panah, jadi pertengahan musim panas adalah masa penyingkiran mereka. Anak panah bawang putih mesti dipotong sedemikian rupa agar tiada daun kekal di puncaknya.

Dalam kes ini, kilang akan menghabiskan tenaganya hanya pada pembentukan kepala bawang putih. Jika anak panah tidak dikeluarkan, tanaman akan menjadi lebih kecil. Anak panah bawang putih dapat dibekukan dan ditambahkan pada salad pada musim dingin.