anak benih peppermintPencinta rempah sentiasa mempunyai sekurang-kurangnya beberapa tandan mint wangi di laman web mereka. Herba ini adalah universal, kerana ia boleh digunakan bukan sahaja untuk membuat teh atau menambah hidangan untuk memberi mereka rasa asli. Mint juga digunakan secara meluas untuk rawatan pelbagai penyakit, terutama yang berkaitan dengan gangguan saraf.

Bagi para pemula yang baru merancang untuk menanam pudina, ia akan berguna untuk mempelajari bagaimana untuk menyemai benih dengan betul untuk mendapatkan anak benih yang sihat.

Daripada semua jenis ubat-ubatan yang paling adalah Kuban peppermint – belukar padat kecil yang tidak melebihi 45 cm.

Apakah jenis tanah yang boleh saya gunakan?

Mint sangat gemar tanah nutrien longgar. Substrat siap untuk tanaman benih tumbuhan juga sesuai untuk rumput pedas. Sekiranya terdapat kemungkinan dan keinginan, tanah boleh dibuat secara berasingan, bercampur dengan bahagian yang sama:

  • humus;
  • tanah biasa dari taman;
  • gambut;
  • pasir.

Untuk tujuan pembasmian kuman, lebih baik untuk meredam campuran tanah di dalam ketuhar.

Jika tanah mempunyai kandungan kapur yang lebih tinggi, rasa pudina akan menjadi lemah.

Bagaimana untuk menanam benih dengan betul?

Ia adalah sangat mudah untuk menyemai benih dalam bekas plastik telus dengan tudung. Ternyata sejenis rumah hijau, yang secara otomatis mengekalkan kelembapan dan suhu yang diperlukan untuk percambahan biji benih. Di samping itu, ia kelihatan sangat jelas dalam apa keadaan pucuk.

Agar tidak membuka tudung, bukaan kecil boleh dibuat dalam bekas untuk pengudaraan.

Benih menyemai semestinya dalam tanah lembap. Untuk melakukan ini, buat alur cetek (tidak lebih dari 5 mm) dan perlahan-lahan meletakkan benih di dalamnya. Dari atas hanya sedikit bumi. Sebagai benih peppermint kecil, adalah dinasihatkan untuk menggunakan pengabut untuk pengairan, jika tidak, mereka akan diperketatkan secara mendalam dengan aliran air dan pucuk lembut tidak semestinya dapat berpecah. Kontena dengan biji benih harus diletakkan di ambang jendela yang terang di dalam bilik yang hangat.

Related  Bagaimana untuk menanam beberapa jenis pada satu pokok epal

Penjagaan benih

Apabila biji proklyutsya (minggu hingga 2-3), anda boleh mengeluarkan penutup. Pastikan benih benih yang baik, jika tidak, ia akan segera meregangkan. Sekiranya tidak ada cahaya semulajadi, anak benih perlu disalakan dengan lampu khas.

Mint sangat menyukai kelembapan, oleh itu, sebagai tambahan kepada penyiraman biasa, anak benih perlu disembur secara berkala, terutamanya pada musim sejuk, apabila menjalankan bateri pemanasan mengeringkan udara di dalam bilik.

Anak benih dewasa boleh dipindahkan ke dalam periuk berasingan atau pada musim bunga yang ditanam di tanah terbuka ke tempat yang tetap.

Tumbuh pudina melalui pucuk – video