bilik asparagusAsparagus adalah bunga asal, ia berbeza dengan tumbuhan biasa dari semua tumbuhan, kerana ia mempunyai bentuk daun yang tidak biasa. Daripada plat daun yang besar, pucuk tumbuhan itu dipenuhi dengan jarum nipis, yang menjadikannya kelihatan seperti pokok Krismas yang subur.

Berkembang bunga yang luar biasa itu tidak begitu sukar, jika anda tahu beberapa ciri-cirinya. Perkara utama yang perlu anda perhatikan ialah:

  • pencahayaan;
  • suhu udara di dalam bilik;
  • menyiram;
  • berpakaian atas;
  • pemindahan.

Di mana lebih baik meletakkan asparagus?

Hampir semua jenis asparagus cinta menyebar cahaya, jadi lebih baik untuk memilih tingkap tingkap timur laut sebagai kediaman bunga. Di atasnya, kilang itu akan mempunyai cahaya yang mencukupi, dan cahaya matahari langsung tidak boleh membahayakannya.

Sisi cerah boleh diambil di bawah Asparagus Sprenger – dia hanya suka mempunyai banyak cahaya.

Bagi tempoh musim sejuk, apabila terdapat cahaya semula jadi yang kurang, bunga itu juga menyala, atau sebelum musim bunga dipindahkan ke tempat yang lebih terang.

Anda tidak boleh meletakkan asparagus di dekat radiator – ia memancarkan udara kering, dari mana jarum mula runtuh.

Herringbone fuzzy sangat sensitif dan suhu rendah di dalam bilik. Tahap yang selesa untuknya – dari 22 hingga 25, dan hanya semasa tempoh rehat, pengurangan yang dibenarkan (dan perlu) adalah dari 15 hingga 18 darjah Celcius. Pada nilai yang lebih rendah, bunga membuang semua daun.

Bagaimana air?

Pada musim sejuk, asparagus tidak memerlukan penyiraman yang kerap, ia cukup untuk menjaga tanah lembap, tidak membenarkan ia kering sepenuhnya. Tetapi dengan kemunculan musim bunga anda akan memerlukan pembersih tanah lebih kerap – sehingga 3 kali seminggu.

Asparagus sangat menyukai kelembapan yang tinggi, jadi anda perlu menyembur ranting dan secara berkala menjalankan prosedur air.

Berapa kerap saya makan?

Semua jenis asparagus yang wujud dalam pertumbuhan aktif. Dalam hal ini, semasa musim tumbuh, bunga memerlukan pembajaan berkala dengan baja mineral kompleks, tetapi tidak melebihi tiga kali sebulan. Dibenarkan dan satu (semasa musim) memakan sedikit organik (najis burung).

Pada musim sejuk, anda tidak perlu menyuburkan tumbuhan.

Ciri-ciri transplantasi

Sistem akar asparagus selama setahun dapat sepenuhnya mengisi periuk kecil. Sekelompok muda harus ditransplantasikan setiap tahun pada musim semi, setiap kali memetik periuk beberapa sentimeter yang lebih besar di diameter daripada yang sebelumnya, jika tidak, akar hanya akan memisahkannya. Tanaman dewasa mesti dipindahkan sekali dalam 3 tahun.

Apabila memindahkan pokok belukar yang besar, akar yang ditumbuk lama boleh dibuang sebahagiannya, manakala selebihnya boleh dipotong dengan tip.

Bagi pemangkasan, asparagus tidak memerlukannya sama sekali – bunga itu mampu membentuk cawangan yang indah, panjang dan berbulu. Ia cukup untuk memotong tunas kering dalam masa dan memasang (jika dikehendaki) sokongan.

Related  Fjærkre: innhold av voksen vaktel

Video tentang ciri-ciri penjagaan asparagus