benih terungApabila tumbuh-tumbuhan tanaman yang tumbuh melalui anak benih dalam keadaan rumah (kediaman), pemilihan adalah langkah wajib, kerana pada pokoknya benih disemai dengan kemampuan umum. Walau bagaimanapun, petani sayuran berpengalaman dinasihatkan untuk membuat pengecualian untuk terung. Tumbuhan ini mempunyai sistem akar yang sangat halus dan tidak bertolak ansur dengan baik, di mana ia perlu untuk mengeluarkan benih dari tanah, yang boleh mengakibatkan pelanggaran integriti akar. Akibatnya, buaian mula sakit, pertumbuhan keseluruhan melambatkan, yang seterusnya mempengaruhi tanaman masa hadapan.

Keadaan yang sama berlaku dengan anak benih lada, manakala tomato mudah bertolak ansur dengan memilih dan bahkan lebih aktif meningkatkan akar baru.

Bagaimana untuk menyemai terung untuk mengelakkan pick?

Cara terbaik untuk menanam benih adalah dengan menanam benih secara langsung ke dalam bekas berasingan. Dalam poket bekas biasa akan mula berjuang untuk tempat di bawah matahari dan akan tumbuh tidak sekata. Pembibitan berasingan akan membolehkan anak benih menyediakan ruang, pencahayaan dan nutrien yang mencukupi. Di samping itu, keperluan untuk pike akan hilang.

Untuk terung adalah baik untuk menggunakan kaset – ia diperbuat daripada plastik yang sangat nipis dan elastik, anak benih boleh dengan mudah dikeluarkan tanpa merosakkannya.

Jika beberapa biji ditemui dalam satu kaset dan semua tumbuh, hanya yang terkuat dan yang paling maju perlu ditinggalkan. Anak benih yang lemah perlu dibuang, dengan pemotongan dengan gunting dengan hati-hati. Anda tidak perlu mengeluarkannya, kerana anda boleh merosakkan pucuk yang tumbuh di sebelah satu sama lain.

Bagaimana cara menanam pucuk tumbuh?

Apabila anak benih mempunyai 4 daun nyata, ia sudah cukup besar dan dalam kaset terung menjadi sempit. Daripada memilih, disyorkan untuk menggunakan pemindahan atau pemindahan kapal di dalam kapal yang lebih besar. Untuk melakukan ini:

  1. Berhati-hati mengeluarkan anak benih dari kaset dengan benjolan tanah, tolak bahagian bawah dengan jari anda.
  2. Dalam periuk atau cawan yang disediakan, tuangkan ke bawah sedikit substrat nutrien.
  3. Tetapkan terung, sedikit padat tanah.
  4. Taburkan pucuk dengan air suam.
  5. Tambahkan tanah kering ke periuk. Jangan air di atasnya, supaya kerak tidak terbentuk.

Apabila terung transplantasi tidak dapat dikuburkan secara mendalam, mereka tidak menyukainya. Kedalaman maksimum benih – tidak lebih dari 1 cm.

Selepas pindah kapal, anak benih mesti ditinggalkan selama beberapa hari dari matahari dan draf terang. Terung boleh diberi makan lebih awal daripada 10 hari.

Menanam benih sawit – video