Goji jagode v sveži in suhi oblikiModa za goji jagod raste z veliko hitrostjo. Nekateri si prizadevajo pokazati svojo učinkovitost pri prekomerni teži, drugi pa govorijo o velikih koristnih lastnostih in edinstveni sestavi vitaminov hranil, zaradi česar je jagode skoraj zdravilo za različne bolezni.

Botanične informacije

cvet gojiVprašanje se takoj pojavi, ko goji jagode rastejo in za kaj gre. Rastlina je listopadni grm, ki pripada družini Solanaceae. Tudi rastlina se imenuje wolfberry (v ljudeh, čeprav nima nič opraviti z njimi), rdeči medlar, kitajski dernace, wolfberry kitajski, dereza vulgaris, zamaniha, tibetanski barberry. Domovina je Ningxia-Hui (Tibet), Kitajska. Področje distribucije zajema jugovzhodno in osrednjo Azijo, Kavkaz, Primorye, srednji pas Rusije, Ukrajine.

V stanju odraslega, višina rastline doseže 3 m, krona pa 6 m v premeru (predstavljene so slike gojiške gošče). Podružnice so vlečene in čudno, imajo majhno listje, na vrhu svetlo zelene, od spodaj pa modrikasto senco. Koren je zelo močan, raste v tleh in ne na površini.

Cvetenje poteka v juniju in se nadaljuje skozi oktober z raztapljanjem vijoličnih, rožnatih, rjave-vijoličnih brstov s prijetnim vonjem.

zorenje goji sadjaNa koncu cvetenja so podolgovate jagode oblikovane rdeče ali rdeče.

Za jesti sveže sadje je kategorično nemogoče, ker vsebujejo strupene sestavine. Toda po sušenju se lahko uporablja jagodičje.

Goji jagode: pristanek in oskrba v predmestju

Ta toplotno-lovna rastlina zato mora biti za odličen razvoj goji, nege in gojenja optimalna ali približna. V severnem podnebju je vreme povsem drugačno in si je treba prizadevati za rast jagod.

Izberite lokacijo

dobro izbrani kraj za gojiRastlina raste zelo hitro in hkrati ima dobro razvit koreninski sistem. Rastline bodisi na rastlinskih območjih, bodisi vzdolž stopal, ustvarite živo mejo.

Pobrati mesto, morate biti zelo pozorni, ker lahko dereza “zdrobi” skoraj naraščajoče rastline.

Najbolje je, da izberete sončna območja ali se nahajajo v rahlem senci. Poleg tega, upoštevajte, višina rastline doseže tri metre – poskrbite za zanesljivo podporo.

Zahteve glede temperature, vlažnosti in tal

Kot je bilo rečeno, je dere odporen proti zmrzali in lahko vzdrži temperature v območju od -26 do +40 ° C. Prav tako ni posebnih zahtev glede vlažnosti. Tiho prenaša suho.

Related  Gojiti prostrano vodo – sladko drevo

Bush ni pokončen za tla. Alkalne in nevtralne podlage so priljubljene. V kislem je tudi možno rastlati rastlino, vendar se bo tam razvilo nekoliko slabše.

Edina stvar, ki ne prenaša dereze, je stagnacija vode. Zato moramo biti zelo previdni pri zalivanju in ne posaditi rastline na območjih s kamnitimi podlagami.

Zalivanje in zgornje obleke

Tibetanski barjenica se vlije po starosti. V prvem letu zalivanje ne sme biti več kot dvakrat na teden. Ko rastlina raste, se lahko zalivanje izvaja manj pogosto in ureja vreme in aridnost.

Samo mlade je treba oplojevati. V ta namen se uporablja superfosfat ali humus. Po vzreji v odraslo rastlino ni potrebe po dodatnem gnojenju, saj se dereza počuti odlično tudi na zelo revnih deželah.

Reprodukcija

Za razmnoževanje se uporabljajo tri metode.

Seme

Goji semenaSeme vzamemo iz predhodno sušenih jagod. Za pridobitev semenskega materiala vzemite suho sadje, jih namočite v vodo in, ko mehčate, izvlecite semena. Da se dobro dvignejo, je treba vzdrževati v stimulatorju rasti. Po sejanju poteka v posodi z mešanico navadne zemlje in šote v razmerju 1: 2, ki se globlje v substrat za 2-3 mm.

Da bi ohranili potrebne pogoje za kalitev, je posoda prekrita s filmom in poslana na tople, nedostopno mesto. Ko kalite kalite, je škatla izpostavljena svetlobi in zaščitena pred mrazom in prepihami. Zalivanje se izvaja iz brizgalne pištole. goji po nabiranjuPo enem tednu se film lahko odstrani, in ko nastane 3-4 listov, zadržite (pretovarjanje) sadik v ločenih lončkih (globokih).

Na trajnem mestu na prostem se sadijo goji sadike, ki se gojijo iz semen doma, spomladi, ko bo zagotovljeno, da se zmrzali ne vrnejo ali na začetku poletja.

Saditev sadik

goji sadikeTa možnost je sprejemljiva, če ste uspeli kupiti goji sadike, ki jih gojijo doma, ali ste si roke kupili.

Related  Vrt Azalea: značilnosti oskrbe in sajenja

kopalna luknja za gojiS to metodo dva tedna pred izkrcanjem je potrebno narediti luknje velikosti 40-50 cm. Če se za južne regije izvede “trgatev” jeseni, potem za hladnejše – spomladi. To bo omogočilo rastlinam dobro prenašati zmrzal.

V vsako vdolbinico smo zlili peska in grobo frakcijo v napol v spanju substratu, sestavljen iz humusa in rodovitne zemlje do po 8 kg. Tovrstno bila uvedena 30 g kalijevega sulfata (more nadomestiti steklo lesnega pepela), 0,15 kg dvojnega superfosfat, mešamo naravnost v jamo in posajene sadike prisypav rodovitne zemlje in nato zaliti.sadijo goji Stebel je nujno mulched s humusom ali šoto.

Razdalja med vzorci mora biti najmanj 2 m.

Rezanje

žlindre za razmnoževanjeIn zdaj vam povem, kako goji goji iz potaknjencev. Iz odraslih rastlin cut rezanci dolžine 10-12 cm vsak. Nato se dajo v korenasto raztopino in posadijo na koreninjenju v zgrajeni rastlinjak in ga dajo na toplem mestu. Najbolje je izkrcati material konec julija – zgodaj avgusta. Spomladi se bo koren raste dovolj, da goji v odprtem prostoru. Skrb za mlado rastlino ni posebej različna od odraslega.

Obrezovanje in prezimovanje

Grm se zahteva redna “frizura”. V prvih letih rasti načrtujemo 3-6 najmočnejših podružnic. Vzamejo jih kot osnova in jih obdajajo. Nato se na teh osnovnih skeletnih vejah oblikujejo poganjki, ki lahko nosijo sadje.

Če je marjetica gojila za dekorativne namene, potem izberite eno glavno fotografijo, vozite dolge kljuke in nato porabite “frizuro”, ki poskuša oblikovati drevo. Postopek se izvede takoj, ko so številni plodovi poganjki, celotna višina obrata pa bo presegla 1,2 m.

rastejo goji na koči mestuDa bi preprečili peremerzanie koreninski sistem v zimskem obdobju, mora puša okuchit in promulchirovat 10-15 cm. Veje zaščititi tudi netkanega materiala (npr agrovoloknom, lutrasil), prepognjen v več plasteh ali ponjavami. Lahko varno in, poleg tega, da meče napad smrekove veje, in takoj, ko zapade sneg, da veliko odnašanja.

Related  Sajenje, oskrba in razmnoževanje bršljana vrta

Škodljivci

Rastlina se popolnoma varuje pred škodljivci. Kljub temu pa za profilaktične namene redni pregled deregusa ne sme biti podvržen pojavu znakov bolezni ali škodljivcev. Če je tako, obrusite prizadete dele in po potrebi brizgajte z insekticidnimi pripravki, jih razredčite v količini, ki jo je določil proizvajalec na embalaži. Ne pozabite, da zdravljenje poteka več kot enkrat, še posebej, če je invazija škodljivcev ogromna.

Uporaba in shranjevanje

Zbrane plodove je treba shraniti na suhem, lahkem mestu. Če je infuzija pripravljena, jo je treba hraniti le na hladnem in ne več kot 2 dni.

sladica z goji jagodamiGoji jagode se uporabljajo ne le za hujšanje, temveč tudi kot sestavina pri pripravi vin, sadnih pire, sladic, juh, peciva, jogurta, čaja, sokov, žitaric. Semena gredo v proizvodnjo olja. Po okusu imajo sveže jagode nohte. Toda takoj, ko se sadje zamrzne ali suši, se okorik izgine, jagode pa dobijo podoben okus kot suhe marelice.

V vrtu je dereoza v glavnem posajena za proizvodnjo koristnega pridelka, pa tudi rastlinske ograde. Rastlina je nezahtevna in ne bo umrla, če ne vlijete ali uporabite gnojila. Toda, nameravajo gojijo jagode na mestu, je potrebno vnaprej pretehtati vse sorte in izbrati najprimernejše.

Pogosto so jagode uporabljajo v medicini. Torej, jih sprejmejo na: bolečine v hrbtu, sladkorna bolezen, nespečnost, slabokrvnost, debelost, holesterol, presežek, težave pri nosnih polipov, težave z vizijo, športniki tako obnoviti svojo moč, itd

Kot lahko vidite, so goji jagode, čeprav so eksotični grmiček, vendar vam ni treba iti v tujino ali kupovati po čudoviti ceni. Dovolj je opazovati nekaj odtenkov in z lahkoto gojiti rastlino na vašem območju in zbrati zelo veliko letino.

Goji v vrtu – video