Danica's globularni thujaMajhne kompaktne sorte thuja so zelo zahtevne pri oblikovanju krajine. Tuya zahodna Danica – rastlina z gosto zaokroženo krono višine do 80 cm in premerom približno metra se nanaša na pritlikave oblike.

Tovrstni zimzeleni grmiček ima nujno mesto blizu planinskega hriba, na dekorativni meji, v skupinskih nasadih med cvetočimi trajnicami in kot samotna rastlina med kamni ali tlemi.

Opis Danice

sadike Thuya DanicaPočasi rastoča sorta, ki je dosegla največjo velikost ne prej kot 15 let, so jo sredi prejšnjega stoletja vzgajali danski botaniki. Od takrat je Thuya postala ena izmed najbolj priljubljenih pri oblikovanju majhnih parcel, kjer je težko najti mesto za večje pridelke.

Tuya danika in cvetoče rastlinePo opisu je Thuya Danika iglavcev zimzeleni grm, katerega kron je sestavljen iz množice gosto pokritih mehkih poganjkov. Večina podružnic je usmerjena navzgor, kar daje majhni napravi dodatno “puhastost”. Mlade igle, ki pokrivajo konca poganjkov, imajo obliko igle. Kasneje je v obliki kosmičev, ki se držijo lesa. Poleti je zahodna Danica krošnja obarvana v bogatih zelenih tonih. Do jeseni so iglice rjave in ostanejo vse do spomladi.

Rastline so trajne. S pristojno nego, tako kot druge sorte, lahko Thuya Danika doseže starost 150 let.

Seveda danes ni takih starih kopij. Na voljo pa so bili tudi amaterji krajinskega oblikovanja Tuya Danika Aurea, še bolj izvirna od tradicionalne rastline. Ta grmiček ni zelen, ampak svetlo-zlati igle. On, ki je izpostavljen zmrzali do -29 ° C, je enako zimsko vezan in hkrati bolj odvisen od sončne svetlobe. Nenavaden odtenek igel v senci izginja, krona običajnih in zlatih iglavcev postopoma izgublja sferično obliko, postane ohlapna, nežna.

tuya Danika poleg tisa jagodKot vsi iglavci tega rodu, ta vrsta tujega cveta skoraj neopazno. Občasno se pojavljajo rjavkasto rjav stožci okrogle oblike in premera ne več kot 6 mm. Vendar pa semena niso primerna za razmnoževanje. V kulturi se ta kompaktna oblika širi samo s potaknjenci.

Sajenje in skrb za Dansko kroglično obliko Thuja

Nega DaniceZa rast tuje je bilo bujno in svetlo, pomembno je, da najde pravo mesto. Iglavci se odlično počutijo na soncu in nosijo polno senco, vendar pa rastline, ki ležijo pod debelimi krošnjami dreves ali v senci hiše, izgubijo svojo dekorativnost.

Zato je za grmičevje grmičevja Danica izbrano odprto sončno mesto z ohlapno, aktivno gazirano zemljo. Pomembno je, da koreninski sistem rastline ne trpi zaradi bližnjih ali stoječih voda. Ker so mladi primerki manj odporni na prehlad in spomladanske opekline, je treba mesto zaščititi pred vetrom:

  1. Če morate travnati rastlinati travnate površine, jame pod grmovjem kopajo na razdalji 30 cm drug od drugega. S tem bodo krone sosednjih rastlin prečkale in tvorile eno majhno steno.
  2. V posameznih nasadih je Thuja zahodna Danica zasajena na razdalji 50 cm od drugih rastlin. Takšen ukrep bo pomagal grmičevju oblikovati lepo, gladko sferično krono.

Čuja Danika po potiTui lahko preživijo veliko časa brez namakanja, vendar najbolje rastejo na vlažnih plodnih tleh. Jama za sajenje grmičevja se naredi nekoliko več kot korenski sistem v posodi. Na dnu naredite drenažo iz lomljene opeke, kamnitih drobov ali ekspandirane gline. Tla za polnjenje sadilne jame se mešajo z mineralnimi substancami in dobro prepustnimi organskimi snovmi. Po polnjenju se tla enostavno nabijajo in zalivajo, krog pod krošnjo pa je gosto mlet z šotorom, ki je ostala po košnji, čipsu ali drugi sestavi.

Po sajenju je skrb za Danje, kot je na sliki, zalivanje, mulčenje in sledenje stanju krošnje.

V vroči sezoni morajo grmi dobiti vodo. Za namakanje korenin se pod vsako rastlino nalije 10-20 litrov. Grunt pod timijanom se nežno sprostite in zaspite. S podaljšano sušo in toploto lahko krošnjo namakamo s toplo vodo.

tuya Danika v krajinskem oblikovanjuSpomladi se iglavci hranijo s posebnimi mešanicami, ki omogočajo, da so iglice kar se da svetlejše.

Značilna lastnost rastline je nizka stopnja rasti, pri čemer le 4-5 cm širine in višine. Zato gnojilo nima resnega vpliva na rast krošnje.

Običajno, vrednotena v zasnovi krajine, tuja Danika ne potrebuje posebnega oblikovanja obrezovanja. Vendar pa brez rezanja starih, mrtvih ali nepravilno gojenih vej ne more storiti. Sanitarna obrezovanje poteka zgodaj spomladi. Med tem:

  • odstranite suhe veje;
  • odrezati veje, ki jih razbije veter ali sneg,
  • Rezali so igle, osušene s svetlim pomladnim soncem.

Thuya Danica pod snegomMlade rastline v jeseni so bolje pokrite z lapnikom, ki jih bodo zaščitile pred zmrzali in vsestranskimi glodalci, pri katerih bi se zimsko stanovanje navdušilo s prostoru pod krošnjo.

V zmrzali so tajski grmi prekriti s snegom. Da bi zagotovili svetlo barvo krošnje, bo polje brez snežne zime pomagalo pokriti z lesenim ali nepakiranim materialom.

Tui Danica v pokrajini

tuya danika v pokrajiniTujci z nizko kroglico s krono, ki ima naravno kroglasto obliko, ni mogel najti svojega mesta v vrtu.tuya Danika kot živa meja

Thuya Danica poleg iglavcevČe večje vrste zahtevajo veliko prostora, zapletene oskrbe in rednih odbitkov, se lahko na svoji fotografiji enostavno predstavi pritlikava tuya zahodne Danice:

  • na skalnatem hribu v najmanjšem vrtu;
  • kot del nizke gostote robnika;Tuya Danika na redni cvetni postelji
  • v posodi, ki jo je mogoče enostavno dati na teraso ali ložo, ki se uporablja za okrasitev prostorne dvorane ali terase;
  • na cvetlični postelji v okviru plaznih trajnic;tuya Danica na grižljaju
  • proti ozadju visokokakovostnih listnatih grmov ali svetlega visokega cvetja.

tuja Danica v mešanih kompozicijahNezahtevna dekorativna ephedra, čeprav s takšnimi skromnimi dimenzijami, vedno postane okraševanje katerega koli vrta, njegov umik pa ne odvzema veliko časa in truda vrtnarja.