Zlatni globus Thuja u vrtuZlatne igle, kompaktna sferna kruna i iznimna jednostavnost. Zahvaljujući tim osobinama, Thuya Golden Glob uvijek je uživao u pozornosti obožavatelja crnogoričnih biljaka i profesionalnih dizajnera krajolika.

Mali zimzelen grm sa svijetle iglama neobične nijanse je mjesto i prigradskim područjima, a na gradskim ulicama, a za uređenje terase, kontejner, krovova, balkona, stambenih i javnih interijera.

Opis Zlatnog globusa

Zlatne iglice Tui Golden GlobPatuljak sorti arborvitae zapad sa zlatno-žutih iglica na krajevima izbojaka i mali godišnji porast – božji dar za vrtlare koji moraju vidjeti svoj položaj svijetle i oblačnih dana u jesen i rano proljeće, pa čak i zimi. U tom slučaju, Thuja occidentalis Zlatni globus ili Thuja occidentalis Zlatni globus ne zahtijeva stalnu pozornost, bez čestih frizure zadržava okruniti kuglasti i dobro raste uz minimalnu njegu.

Snage sorte uključuju:

  • ukrasnost koja traje tijekom cijele godine;
  • Izvorni oblik krune, koji se ne mijenja s vremenom;
  • žute iglice na krajevima grana;
  • male, do 5-10 cm godišnje, stope rasta;
  • visoka otpornost na smrzavanje, što Tuyu čini pristupačnim ljetnim stanovnicima i srednjim pojasom, a regije na sjeveru;
  • radno intenzivna skrb;
  • dobar preživljavanje nakon sadnje.

Kao što slijedi iz opisa Thuya Golden Globus, karakteristična žutost površinskih ljuskavih iglica u jesen zamjenjuje smeđkasto-crvene boje bakra.

U proljeće, s početkom vegetacije, biljka vraća svoju jedinstvenu boju. Međutim, sretan da žive zlatne kugle na mjestu ljetnog stanovnika moći će biti samo s nadležnim sadnju grma.

Tuy je fotofilno, i to se prije svega odnosi na sorte žute krune. Pada u hladu, takve biljke brzo izgube izvorni hlad, postaju svijetlo zelene. Gruba gubi gustoću i prirodni sferni oblik. Stoga, mjesto za sijanje svijetlih četinjača odabire se na suncu ili u penumbri, ali nužno uz zaštitu od hladnog vjetra.

globularna thuja Golden GlobusNajveća moguća veličina za razne veličine je da globularna thuja Zlatnog globusa dosegne samo 15-20 godina. Širina krune dostiže 100-120 cm na istoj visini.

Dobrobit obje sadnice i odrasle biljke jamče labav tlo s umjerenim sadržajem hranjivih tvari i ne dopušta stagnaciju kiše ili taline.

Za Tui, uzgojeni pješčani ilovi ili loamovi su optimalni. Veće gusto tlo zahtijeva uvođenje pijeska i treseta, inače se stisnuti korijenov sustav ne može razviti, što će nepovoljno utjecati na zemaljski dio biljke.

Related  Naučimo kako rastu glicerin u različitim klimatskim zonama

Sadnja i briga za Zlatni globus

usitnjavanje prtljažnikaSadnja četinjača izvodi se u proljeće ili ranu jesen, dok se zemlja ne ohladi. Rute za slijetanje pripremaju se unaprijed, usredotočujući se na veličinu korijenskog sustava sadnica. Uobičajeno rasadnici nude mlade 2-4 ljetne tajne u kontejnerima. Da bi imali dovoljno dubine pit i promjera 60-80 cm. Dno je obrubljen odvodnje i tla za zatrpavanje, ako je potrebno, pomiješana s pijeskom, treseta i vrtnom tlu, gnojiva, kao i okusom.

Za aktivan početak i dobar rast, Zlatni globus Thai koristi složena gnojiva za crnogorične usjeve, koji se primjenjuju po stopi od 50-60 grama po biljci.

Koristite organsku, posebno svježu gnojivu ili izmet ptica ispod grmlja, ne vrijedi. Agresivni dušik može spaliti korijenje, privući štetnike na oštećena tkiva, uzrokovati bakterijske ili gljivične propadanje.

Grm u rupi postavljen je tako da njezini korijeni nisu zbunjeni, a vrat korijena nije ispod razine tla. Briga za Zlatnu Gril Sat nakon sadnje počinje odmah. Biljka se obilno zalijeva, a zaliha kruga gusta je s tresetom ili bilo kojim prikladnim materijalom koji može zaustaviti isparavanje vlažnosti tla.

Dok se sadnica ne navikne:

  • redovito se zali;
  • tlo ispod grma oslobođen je od korovne vegetacije;
  • Tlo koje se formira na tlu otpušteno je, ne potapanjem više od 8-10 cm.

potrebna je vodaU vrućoj sezoni, thujas, posebno mladih, dobro reagiraju na prskanje. Do jeseni su obilno zalijevani, tako da se crnogorična kultura može pripremiti za zimovanje, a ne pate od zimskog i proljetnog urušavanja.

Uz malu, stabljike i krunu prekrivene su lapnikom. On štiti četinjače od prvog mraza, neće dopustiti da glodavci oštetiti vrlo malu krunu, osim biljke od proljetnih opeklina. U budućnosti, tuyu, nakon što je vezao krunu, korisno je bacati snijeg.

Related  Zašto se naši omiljeni zumbuli u vrtu ne cvjetaju?

Zlatni globus Thuja u krajolikuThuya Zlatni globus, u pejzažnom dizajnu vrijedan za njezinu zlatnu, kugličnu krunu, dobro podnosi frizuru koja se prema potrebi provodi, češće u proljeće. Obrezivanje se obavlja sanitarnom svrhom, kao i ispravljanje oblika krune. Ako su krajevi izbojaka odrezani, to uzrokuje aktivno zakivanje. Kruna postaje gustoća i ukrasnija.

Nemoguće je potpuno ukloniti rast ove godine, do prošlogodišnjeg drveta. Budući da nemaju na lignificiranim područjima pupova za spavanje, grm ne može vratiti izrezani dio krune.

Ako je mjesto pravilno odabrano za grm i dobiva pravilnu njegu, već godinama molit će vlasnika kao samostalnu biljku na zelenom travnjaku ili stjenovitom brdu. Zlatna raznolikost nije jednaka pri stvaranju živih rubnika i kompaktnog grmlja u prijenosnom spremniku. Grupna sadnja Golden Globusa neće zauzeti puno prostora u najmanjem vrtu.

Video o zlatnoj kugli