Kompaktiranje tla s travnatim valjkomValjak za travnjak je neophodan element vrtnih alata. Iako se u predgrađu često ne koristi, ali ipak, njegova odsutnost donosi nepotrebne poteškoće pa preporučujemo da ga kupite u trgovini ili da ga sami napravite.

Svrha valjka

Klizalište na dači koristi se za nekoliko vrsta rada:

 1. Priprema šljunka i pijeska ispod kolosijeka.
 2. Brtvljenje i izravnavanje površine za sijanje travnjaka.
 3. Sjemenarstvo nakon sjetve.
 4. Rolling travnjak valjanje.
 5. Valjanje asfalta tijekom polaganja.
 6. Valjanje odrezane trave trave i drugih mulch.

Odabir valjka

Velika prikolicaPrije nego što odete u trgovinu, trebali biste odlučiti o modelu klizališta koja vam odgovara za financijske mogućnosti i količinu posla koji će se izvršiti.

Za velika područja velikih prigradskih prostora možete preporučiti veliki valjak koji će biti pričvršćen na bilo koji mehanički pogon.

Ručni valjakZa plantaže koje nisu jako velike, ručni valjak za travnjak će biti prikladniji. Također je težak, a veličine će omogućiti da ga upotrebljavaju na uskim mjestima, u prolazima i na stazama.

Prilikom odabira modela trebate obratiti pozornost na glatku rotaciju bubnja valjka oko osi, pa je poželjno da valjak bude opremljen ležajevima.

Također nije loše ako je valjak opremljen s odvojenim čepom za punjenje pijeska ili sličnih materijala za ponderiranje. To će povećati funkcionalnost mehanizma, primijeniti ga u širem rasponu uvjeta.

Domaći valjci

Plinski cilindar kao klizališteZa našu dacha kulibins nema ništa nemoguće, i stoga mnogi od njih koriste sami travnjake. I maštanje naših ljetnih stanovnika može se zavidjeti. Uostalom, kao valjci ili materijali za njihovu proizvodnju, koriste sve raspoložive materijale:

 • drvo;
 • metalne cijevi i azbest;
 • bubnjevi;
 • boce s vodom;
 • plinskih cilindara.

Ako imate iskustva u zavarivanju i pravoj opremi, onda vam neće biti teško napraviti pravi valjak iz komada čelične cijevi.

Ispod je dijagram koji prikazuje kako napraviti valjak za travnjake.Shema strojnog klizališta

Related  Upoznajemo se s glavnim vrstama lijepe gljivice

Redoslijed rada je sljedeći:

 1. Cijev s obje strane zgušnjava se metalom.
 2. U središtu palačinki, izrežite rupe za os. Ova operacija treba biti izvedena na preciznoj oznaci, vrlo je važno usmjeriti rupu.
 3. Zavarite u ležištima palačinke ili zavarite ležajeve.
 4. Umetnemo osi i zavarimo ručku ili prstenove za pričvršćivanje.
 5. Mi pričvrsti unaprijed pripremljenu ručku na klizalište.

U drugoj varijanti, proizvodnja centara palačinke zavarena igle koja okretati u ležajevima ili rukavima, montiran na ručki na principu okna bubnja.

Ispod je fotografija jednog od mnogih samostalnih uređaja.

Domaći valjak za travnjakAko imate metalnu bačvu na raspolaganju, onda će također napraviti dobar valjak za travnjak. Dovoljno je samo umetnuti metalnu os, a pouzdan remen može poslužiti kao ručka. U cijevi se nalazi čep za punjenje, kroz koji se može napuniti sredstvom za ponderiranje dovoljno za rad koji ćete raditi s takvim valjkom.

Domaći valjak bačviUz navedene konstrukcije, valjci su izrađeni od cijevi azbest cementa s umetanjem metalne osi i punjenjem unutrašnjosti cementnim mortom.

Prilikom postavljanja valjka s komada trupaca, odaberite rez u takvoj debljini da je njezina težina dovoljna za obavljanje posla. Krajevi trupca su usmjereni na armaturu čelika kao osi, a rotacija se događa na spoju s ručkom.

Video o izradi travnjaka za vaš travnjak