Nevjerojatna ljepota japanskih spiralnih cvjetovaOd duha, udobno raste od sjeverne granice šume do polu pustinjske zone Rusije, postoji oko 90 vrsta i sorti, iznenađujući svojim izgledom i cvjetanjem od ranog proljeća do mraza. Listopadni grmovi visine do dva metra, ovisno o sorti, mogu imati različite oblike krune, bojanje i vrstu cvatnje, kao i trajanje i vrijeme cvjetanja.

Iskusni uzgajivači mogu lako pronaći biljke na takav način da bijeli, ružičasti i malobrojni cvjetovi spirea služe kao živi ukras mjesta. Usredotočujući se na vrijeme masovnog cvjetanja, sorta vrsta i spireja podijeljena je u dvije skupine:

  • biljke prekrivene bujnim cvjetovima u proljeće;
  • grmlje, cvatu gotovo cijelo ljeto.

I u prvom slučaju, cvjetni pupoljci su položeni na grane – jednogodišnjaci, a zatim se spirale ljetnih cvjetanja otvorile na novim izbojcima. Sa svim razlikama, ove brojne vrste ukrasnog grmlja su nepretenciozne i već nakon tri godine pojavljuju se na mjestu u cijeloj svojoj slavi.

Japanska spirala (Spiraea japonica)

Japanski jezikPredaka spirala japanskih zemalja su Daleki Istok, gdje je 1870. biljka prva kultivirana. I od tada, desetine sorti ove guske s mladenastim mladim izbojcima, izdužene i okrenute na kraj lišća. Ova vrsta spiraea obilato cvjeta ljeti, dajući gustu panikule-scutellium cvjetove.

Grmlje od 1.2 do 2 metra u visinu, s čistim sfernog krune ili zlatno i zeleno lišće se koristi u izradi granica, u pojedinačnim i grupe usjevima. Zbog zimske smjelost, sposobnost da se brzo napuniti izdanaka čak iu slučaju smrzavanja i Nepretencioznost medunika japonica može biti zasađena za stvaranje kompaktne živice.

U krunu sorata sa zlatnim lišćem, vrtlari često primjećuju snažne izbojke s običnim zelenim lišćem. Za održavanje izgleda sadnje, takvi izbojci, kao i stare grane od 5-6 godina, uklanjaju se.

Japanski bijeli špijunNo, čak i uz godišnje obrezivanje i opskrbu proljeća, špiljske gredice, sve vrste i sorte na slici ispod, potrebno je zamijeniti za 16 ili 20 godina.

Od sorti spiraea japanski su najviše traženi:

  • Mala princeza s zaobljenom krunom oko 50-65 cm visine, tamnozelene lišće i ružičaste cvjetnice koje se pojavljuju u lipnju i zadržavaju atraktivnost do kolovoza;
  • Goldflame s krunom visokog metra i ukrasnim žutim lišćem i srednjim ružičastim ili crvenim cvjetovima;
  • Zlatna princeza je biljka visoka jedan metar s žutom, poput Goldflamea, lišća i štitaste roze cvjetnice;
  • Macrophylla – razred japanski medunika, odlikuje velikim, naborani lišće, jesen postane svijetlo žuta, među njima i ružičastim cvjetovima, okupljeni u male florets su suptilne;
  • Svijeće je kompaktna patuljasta biljka s blijedo žutim lišćem, čija se boja postaje sjajnija do sredine ljeta, kada cvjetaju ružičasti pupoljci.

Related  Njega i reprodukcija vrtnih hibiskusa

Spiraea x vanhouttei

Spirya VanguttaOva vrsta dobivena je kao posljedica prelaska biljaka spireja kantonskih i trilobata. Vungut spiraea grmlja, raste na visini od 2 metra i privlače pozornost zahvaljujući lijepoj širenju krune, smatraju se najvećim u obitelji.

Listovi ove vrste spiraea su tamno zelena, s nazubljenim rubovima lišća, mijenjajući boju u jesen do crvene ili svijetle naranče.

Masna pojava snježnog bijelog cvijeća sakupljenog u polukružnom cvatu štitnjače javlja se u drugom desetljeću lipnja. I već u kolovozu, pod povoljnim uvjetima, postrojenje je spremno za cvjetanje. Shadow-tolerant i brzo raste spirya Vangutta na fotografiji počinje cvjetati aktivno u dobi od tri i savršen je i za grupu i pojedinačne sadnje.

Spirea Bumalda (Spiraea x bumalda)

Spirea BumaldaHibridni uzgajaju umjetno poglede dobivene križanjem belotsvetnoy i japanski spirea, koji je sličan po izgledu, nego u visini ne prelazi 80 cm. Spirea grm Bumalda uspravno grananja mladice s jarko obojene, osobito u jesen lišće. Već sredinom kolovoza lišće postaje žuto, skrletno i grimizno. Najsvjetlija jesenska lišće blizu grmlja koje se nalaze na sunčanom mjestu. Ljeto od kraja lipnja i tijekom mjesec i pol dana je ukrašena gustom makijom ružičaste cvatovima.

Među popularnim sortama spirea Bumalda:

  • Anthony Waterer, tijekom ljeta, ukrašen svijetlim crvenim cvjetovima i povoljno gledajući u osamljene plantaže, kao i organiziranje velikih cvjetnjaka;
  • Dart’s Red je grm pola metra visine s uspravnim izbojcima, na kojima lišće cvjetaju u proljeće s ružičastim tonovima, zelene u ljeto i dobivaju crvenu zasićenu boju u jesen.

Spiraea siva (Spiraea x cinerea)

Sivi SpireaUčinkovito sive sive je hibridna biljka koja se ne pojavljuje u divljini. U grmu, s visine od jedne do polovine do dva metra visoka, graciozan izbojci, u razdoblju cvjetanja, razbacani bijelim cvjetovima na cortimentima cvjetova. Ime biljke je zbog lišća lišća, koji imaju neobičnu srebrno-zelenu boju. Cvatnja započinje sredinom svibnja i traje do jednog i pol mjeseca.

Related  Obrađujemo vrt yucca u zemlji, sadnja i briga za koje su jednostavne

Voće na granama pojavljuju se u srpnju, ali se ne mogu koristiti u biljnoj reprodukciji. Hibridne vrste se reproducirati samo pomoću propagacije. I već u trećoj ili četvrtoj godini nakon sadnje, mladi grmovi guske počinju cvjetati.

Spirea Nippon (Spiraea nipponica)

Nippon SpireaOva vrsta spirale dolazi od biljaka s japanskog otoka. Spiroea Nippon ima sferični oblik krune, promjera do dva metra. Grm je gusta s vodoravno usmjerenim granama i malim ovalnim lišćem zelene boje. Cvjetanje počinje krajem svibnja ili lipnja i traje oko mjesec dana. Štitonosni, gusti pokrovni izbojci cvjetova sastoje se od bijelih ili žućkastog cvijeća, a neotvoreni pupoljci mogu biti obojani ružičastim ili ljubičastim.

Nippon spirea je idealna za pojedinačne plantaže. Biljka ne zahtijeva tlo, ali voli dobro osvijetljena područja.

Ruski vrtlari popularne razne Halward je srebro visine od oko jednog metra i velikim bijelim cvatovima, a visoki do dva metra u visinu Snowmound s izduženim listovima i čistih bijelih cvjetova.

Spirea Douglas (Spiraea douglasii)

Douglasov SpireNepretenciozna sjevernoamerička vrsta spirae čini jedan i pol metarski grm s pubescentnim ravnim izbojcima s kore od crvenkasto-smeđe boje. Cvjetanje počinje u dobi od tri godine, pada u srpnju i traje do jeseni.

Ostavlja medunika Douglas duguljasto-lancetasto ravnomjerno obložena uspravne izdanke, koje se nalaze na vrhovima od fluffy ružičaste cvata uzak piramidalnog oblika.

Spirea izofilija (Spiraea salicifolia l.)

Spireja je živahnaDvoetverna spirea igolistna živi u brojnim područjima Sibira, na europskom teritoriju Rusije iu zemljama Dalekog istoka. U divljini grmlje s ravnim izbojcima prekrivenim crveno-smeđim korom nalaze se u močvarnim područjima poplavnih rijeka duž obala jezera i šumskih kanala.

Biljke su istaknute, izrezane na rubove lišća, dostižući dužinu od 10 centimetara, a cvjetovi prikupljeni u panikule ili piramidalnom cvatu su ružičaste ili bijele. Bušotine spirale i vrba dobro podnose zimu, poput vlažnog labavog tla i dovoljno osvjetljenja. Propagiranje biljkom može biti reznica ili sjemenje. I masovno cvatnje pada na četvrtu godinu života dekorativne kulture.

Related  Uzgoj klica od kineske stroge

Billira’s Spirea (Spiraea x billardii)

Billardov SpireaBillardov visoki, izlizani gusar je hibridni oblik, rezultat umjetnog prijelaza Douglasove spirale i spirale. Kruna, promjera do 2 metra, prekrivena je zupčastim duguljastim listovima od deset centimetara, prekrivenih srebrnim dlačicama na leđima.

Cvjetovi u ovom spektakularnom vrsta svijetle ružičaste, otvorena je u drugoj polovici srpnja i oblik cvata metlice-uređenje grma prije hladnog vremena koje spirea lako nosi. Ripple spiro ovakva, ne dopušta voće jednostavno pomoću reznica, stoga pogodan za uzgoj umjereno sunčanih područja s hranjivom tlu.

Za Billard spiraea poželjno je obrezivanje proljeća, poticanje izgled mladih izbojaka i razvoj novih cvjetnih pupova.

Spiraea Arguta (Spiraea x Arguta)

Argutta's spiradaVisoka širenje grm 2 metra u visinu s viseće grane, od svibnja pokriveni bijelim pupova u obliku polukružne kape, jedan je od ranih-cvjetnice hibridnih vrsta spirea. Buds cvjetaju krajem svibnja, a do sredine lipnja, Arguthov spire je spektakularan prizor. Od mase cvjetova, tamnozeleno lišće lancastog oblika s nazubljenim rubovima praktički nije vidljivo.

Cvjetanje se odvija na granama prošle godine, koje su izrezane nakon vrenja cvatnje. Najbolje mjesto za Arguthovu spiralu je središte cvjetnjaka ili živica, ali je važno uzeti u obzir malu stopu rasta tih biljaka.

Dekorativni grm spirea – video