Växling i trädgårdenVäxtföljd i trädgården är mycket viktig sak, som någon fan av växande sommar grödor väl har information att jorden utarmas med åldern, blir mindre näringsrik och värre och värre hjälper växterna att växa. Det finns många förutsättningar för detta. Hur man undviker skördehösten och gör din trädgård blommande och ständigt fruktbar? Se detaljerna i den här artikeln.

Läs också en artikel om när du ska plantera zucchini i landet!

Vad ger oss en växling i trädgården?

vad är användbart om växtrotationFrån år till år förvärrar patogener som ackumuleras i marken och olika skadedjur skadar kvaliteten på odlade grödor. Om plantager görs mjuka kärlekslastbilsförare, i stort sett oförändrad och inte ändra sin plats, då skadedjur inte går bort från sina bekanta platser.

Till exempel en Colorado beetle som adores potatis. Om du inte byter potatisplantering varje år med betor, kommer antalet Colorado-skalbaggar inte att minska. Och även om du vidtar många åtgärder för att förstöra det. Förutom Colorado beetle, stagnation av jorden provocerar utseendet av patogener av sena röda, liksom kolonisering av larver av andra skadedjur som bor i sängarna.

Om vi ​​pratar om andra kulturer, fungerar samma system med dem. Platsen, som alltid planteras med samma gröda, kommer bara att öka antalet skadliga skalbaggar som gillar att äta frukt och rötter. Stå emot en stor insekt – mycket svårt, så från denna faktor kommer att drabbas inte bara de växter som är deras favorit delikatess, till exempel, kål, tomater, gurka, selleri, gröna bönor och sallad, men även de som är mycket sårbara av naturen .

Nästa faktor är det ökade innehållet av föroreningar i marken, som innehåller ett system med olika grödor. Dessa sekret har toxiner, inte bara för de omgivande växterna, men också för colina själv, det så kallade rotssystemet av grönsaker.

Till exempel påverkas betor och spenat först. Morötter och pumpor är mer stabila, och majs och purjolök uppmärksammar nästan inte giftkolinerna.

Växtrotation hjälper till att undvika uttömning av vitaminer i landets mark. När allt kommer omkring har varje grönsak sin egen uppsättning substanser för näring, som är inbäddad i sina celler från födseln: den behövs av växten för normal utveckling och tillväxt.

Naturligtvis försöker dessa ämnen att extrahera grönsaker, bär och frukter från jorden, när deras “kit” slutar. Kål respekterar kalium, om du planterar rädisa där, kommer kaliumreserverna att minska något långsammare än kål, så det behöver mindre kalium.

Fröplanering

Växling i förortsområdetFör att råda bot på situationen med innehållet och mängden nödvändiga ämnen i marken, är det endast nödvändigt att observera den korrekta sekvensen av grödor, och planterade dem i området från år till år i önskad ordning. Detta kallas växtrotation och representerar en hel jordbruksvetenskap. Att gå djupt in i den vetenskapliga djungeln är inte värt det alls, det är nog att följa flera regler och självklart följa en bra plan för sådd.

Därefter plantera eller planera grödans planering med följande regler:

 1. På samma plats kan man inte plantera samma kultur i flera år i följd. Detsamma gäller för de växter som är “släktingar”, eftersom de har en uppsättning gemensamma skadedjur, och visar också samma reaktion på mängden giftiga ämnen som kommer att släppa ut kolin. Naturligtvis tar de från jorden samma sammansättning och en uppsättning ämnen som är nödvändiga för tillväxt. Alla sommarboende som inte följer denna regel kan komma till slutsatsen att deras jordar inte kommer att vara friska alls och kommer att vara helt uttömda när det gäller försörjningsreserven. Vi måste ta en ny mark till platsen och befrukta den igen, som naturligtvis flyger in i ett stort öre för älskare av trädgårds- och grönsaksplottor.
 2. Övervakning av en viss paus, varefter platsen ska vila från en viss gröda som planterats på den. Resten av vilan är 2 år. Medan många trädgårdsmästare säga ett år kan vara tillräckligt om ljuset planterades grödor som sallad och selleri, men ändå inte tillräckligt för ett år med full återhämtning av näringsämnen och spårämnen i marken. Vissa växter ger bättre skörd om du förlänger viloperioden. Till exempel, morot, gurka och persilja – det är 4 år, och det rekommenderas att plantera kål var 7 år till skörd var ganska ambitiöst. Kål, som jordgubbe, är det mest nyckfulla elementet i trädgårds- och grönsaksplot.
 3. Planternas egenskaper är svåra att överskatta, eftersom inte många sommarboende misstänker det de tar inte bara näringsämnen från jorden, men berikar det också med sin användbara komposition som finns i rotsystemet i början. Således, om du växlar rätt kultur, du sparar inte bara den nödvändiga tillförseln av mikronäringsämnen för växter, men också för att förbättra sammansättningen och strukturen på jorden för nästa skörd. Samtidigt utan att göra nästan inga förfaranden för detta. Till exempel löser lösgönsorna lossa marken och tar in mycket mineraler. Att plantera melon och bovete hjälper till att mätta jorden med kalcium. Om du planterar tätt gräs på sidorna på din webbplats, ge sedan växter med fosfor, ersätt ogräset med tobak – höja kaliumnivån i jorden. Och om du använder som en förebyggande inter landning dioica nässla, kommer din jord berikas med järn, vilket är användbart för tillväxten av många användbara grönsaksodlingar. Om du följer dessa regler kan du enkelt planera plantering av växter under lång tid för att korrekt förstå deras fördelar när det gäller skörd.
 4. Det är obligatoriskt att använda kompost efter skörd, eftersom det hjälper jorden att få ett friskare och friskt utseende. Det är som en toppdressing för inomhusväxter, de blommor som hemmafruarnas omsorgsfulla händer värderar på sin vindruta. Om du lägger till kompostanläggningen anges ovan, förutom nya mikronäringsämnen som kommer med tillväxt och utveckling av datavägen får du också en universell gödsel, vilket förbättrar grödan även under dessa år när jorden verkar vara förlorar mark.
 5. Glöm inte heller att ta bort skadedjur från webbplatsen och därmed Du kan öka din växling genom att plantera de växterna som skrämmer bort buggarna och förhindrar att larverna utvecklas fritt i trädgården. Till exempel kan ett moln av bladlus förstöras genom att plantera vitlök eller tobak runt platsen. Och Colorado beetle är rädd för timjan. Således planterar du dessa växter, du kan helt utvisa skadedjur från webbplatsen och städa den för plantering under de följande åren.
 6. Och den sista regeln är iakttagandet av en viss underordning bland växter. Konsumerar mat från markgrönsakerna på olika sätt, och därför är det bättre att inte plantera en sträng mycket krävande grödor en efter en. Det är bäst att plantera lätta baljväxter på trädgården eller lägga ett stort lager av gödselmedel efter sådana tunga grödor, som potatis, betor, morötter och kål.

Efterlevnaden av dessa regler kommer att hjälpa jorden förändras systemet och inte ensidigt, och för att öka koncentrationen av vissa näringsämnen, kommer Cottagers bara behöver noga övervaka och föra register över sina grödor.

En annan extra bonus i den årliga rotationen av växter är den ständiga kampen mot ogräs. Skuret hos alla sommarboende kan enkelt och enkelt avlägsnas från deras trädgård om de planteras okänsliga mot gräsväxter, som vitlök, lök, morötter och persilja. De bör planteras efter tunga grödor, till exempel efter potatis eller ärtor. De senare ger väldigt få ogräs, eftersom de absolut inte är känsliga för denna typ av gräs.

Related  Hur man behandlar mögelbladbladsjukdom?

Planteringsschema: din personliga grödbokningsdagbok

Ovanstående regler är mycket bra för att studera teorin om växtföljd, men många torpare, som först inför en full last på sina trädgårdar kanske inte har tid att helt utforska vetenskapen om växtföljd och förstå vilken typ av växter på landningsplatsen. För att göra detta, agronomer utgör särskilda listor, listor eller tabeller, som anger vilka grödor ska planteras i första hand, som i den andra och sedan i den allmänna prioriteringen ordning. Låt oss i större detalj överväga de mest kända växtrotationssystemen.

kål

kål i trädgårdenKål är den mest komplexa grönsaken, eftersom den inte bara ofta är “sjuk” utan samlar också om sig ett stort antal skadedjur. Alla trädgårdsmästare kan enkelt svara på frågan: Vad kan planteras efter kål? Allt annat än kål!

Även andra arter av denna växt kan försämra marknäringskomplexet mycket enkelt. Detta är ett extremt alternativ, och naturligtvis efter denna växt måste man göra kompostgödsel i jorden.

Som föregångare växter, rutabaga och rov är utmärkt, eftersom denna grupp inte kännetecknas av en “uppsättning” av skadliga betesna, som inte har något emot att äta läckra grönsaker. Efter kålblad är lök eller vitlök passande, men det är möjligt att plantera morötter, potatis, betor, tomater. Kål tolererar inte grannskapet med en tomat och bönor med persilja. Vad kan planteras framför kål så att jorden var tillräckligt rik på vitamin mineralsk lager för vår nyckfulla grönsaker.

Kålen växer anmärkningsvärt efter skörden av rädisa, gurka och morotgrödor, samt efter ärter och lökfamiljer. Den tidigare grödan av årliga gräs, som phacelia eller våldtäkt, är också utmärkt.

Vitlök eller lök

lökskördVitlökskulturen är mindre krävande än kål, men det, som en båge, kan inte planteras på samma plats. När du använder vitlökstjänster måste du byta den med andra grönsaker. Det bästa alternativet för att plantera grönsaker efter vitlök blir potatis, en rad tidiga mognar passar perfekt. Ganska lämpliga är också tomater, liksom representanter för baljväxter eller kål med gurkor.

Fint efter vitlök, naturligtvis, att plantera årliga örter, återställa marken för efterföljande grödor och fylla på reserven av mineraler. Och phytoncider, ämnen som släpps ut med vitlök med hjälp av sitt rotsystem, kommer att bidra till att förstöra ogräs och förhindra senblod från närliggande kulturer.

Till sådana årliga gräs, som perfekt kommer efter vitlökssängarna, är det anmärkningsvärt: senap, phacelia, några sorter av gröna ärtor samt canola och råg.

Då kan du plantera löken? Precis som vitlök, kommer den att stiga perfekt efter skörd av baljväxter, potatis och morötter.

gurkor

gurka sängEn annan, inte mindre krävande grönsaksskörd är gurkan tillsammans med kålen, så marken framför dem brukar vanligtvis kryddat med organisk kompost och kvävehaltig toppdressing. Inte tillräckligt har studerats hur mycket kväve som behövs för gurkor, men kväve är vanligtvis användbart för alla växter, som hö för en ko. För en bra ört, och särskilt gurkor, är det därför nödvändigt att spruta ett pulver som berikar jorden med detta ämne, ganska generöst.

Related  Foto och beskrivning av potatisorter

Vad ska planteras efter gurka för nästa år? Du måste vara uppmärksam på något lättare, till exempel på betor, rovor, morötter, persilja eller selleri. Det är strängt förbjudet att plantera på en säng efter kålen, som behöver en mycket bördig jord. Efter gurkor är jorden nästan helt utplånad, i själva verket såväl som efter själva kålen.

För att förbättra markens sammansättning efter gurkafamiljen är det bättre att plantera baljväxter, liksom tomater, majs och sallad.

Ge inte den felaktiga åsikten att man kan hälla jord i en bänk kompost på sängen, du kan göra jorden fruktbar. Det blir fertilt över tiden på grund av att det kombinerar en viss mängd näringsämnen och andra användbara spårämnen.

Det är bäst att observera den korrekta växtrotationen än att ständigt stödja jorden med gödselmedel och bara. Detta kommer att leda till att jorden kommer sluta att leva och som ett offer för en plastikkirurgi, ständigt väntar på en ny dos av axlar.

jordgubbar

högt utbyte av jordgubbeEn annan krävande nu bär representant för stugor är jordgubbar. Detta bär dricker alla juicer från marken så mycket att efter hennes transplantation (var 4 år), jorden så grundligt befruktas det organiska gödselmedel och mineral dressing, lagret av kompost når ibland fem centimeter. Detta bör ske under hösten efter att hela trädgården har smälts igenom och alla nödvändiga tillägg har gjorts.

Jordgubbar är mycket förtjust i kväve, så efter det är nödvändigt att plantera de grödor som berikar jorden med bara en sådan kemikalie. Dessa är bönor, ärter och bönor, de fördelar den största mängden av detta ämne genom sitt rotsystem.

Även efter jordgubbar bush är ett stort antal skadedjur, och vitlök hjälper Cottagers här: det är inte bara rena jorden av de återstående sniglar som gillar att festa på jordgubbar, men också kommer att bidra till att köpa en speciell Phytoncidal markens egenskaper. Din jord blir mindre blommig och värkande. Det är oerhört viktigt att iaktta plantningen av hallon, som en bärliknande bär. Dessa söta frukter har vanliga skadedjur, så det är bättre att inte plantera dem tillsammans.

Det bästa alternativet är verkligen att sätta på plats en jordgubbe buske blommor: pioner, påskliljor eller violer för att köpa aktier i marken mineral, som var helt förlorad under tillväxten av jordgubbar.

potatis

potatis gröda

Det tyngsta och täta grödet bland grönsaker suger mycket fosfor och kalium från jorden, så jorden kommer att sakna dessa mikroelement. Replenish dessa kostnader kan vara med hjälp av mineraler, och du kan göra det enklare och plantera området med årliga örter, som fördelar dessa ämnen till deras rotsystem.

De nödvändiga årliga gräsna inkluderar:

 • Datura-gräs;
 • senap;
 • ärter;
 • raps;
 • råg;
 • Phacelia.

Om du helt tar bort potatiskulturen från platsen är det inte möjligt, försök att plantera en pumpa bredvid den, det tar bara in de mycket nödvändiga mineraler som behövs för odling av potatisodlingen på rätt nivå. Men kom ihåg att den andra grödan blir mycket mindre än den första, det kan påverka även grönsakernas storlek.

Efter potatis är det bättre att inte plantera tomater, äggplanter och alla nötköttsgrödor. Innan potatisen är det bäst att plantera en pumpa, zucchini, gurka, kål eller lök.

tomater

tomatskördTomater kommer också att vara ganska en skumkultur och efter dem är det bättre att inte plantera äggplanta potatis och paprika. Efter de kungliga tomaten, som med potatis, är det nödvändigt att plantera örter, ettåringar, fylla jorden med olika saknade användbara vitaminer och mikroelement. Om det inte går att göra det, kommer bönor, ärtor och bönor att vara bra.

Efter vilka grödor är det bättre att plantera tomater? Naturligtvis, efter potatis och morötter. Utmärkt kommer att känna efter tomater och courgetter, pumpa, morötter, betor och en grön sallad. Morötter beter sig, förstås, för att en tomat är den lilla grönsaken, varefter morötter kan planteras helt orädd.

betor

korrekt betning av betorRödbetor är den mest opretentiösa grönsaksskörden, så efter det kan du plantera nästan alla grönsaker, och för dessa potatisar är tomater och annan nightshade perfekta.

Gödselmedel i jorden måste fortfarande göra och korrekt mata jorden med torv. Efter rödbetor ses också en bra skörd i vitlök, lök och morötter.

morötter

stora morötterMedelvärde på grönska, som behöver en stark och stark axel. Därför är utmärkta prekursorer av morötter: betor, tomater, gurkor och kål. Morötter å ena sidan är en aktiv grönsak, och å andra sidan är det ganska beroende. Det behöver särskilda mineralgödselmedel, men det har en ganska lätt vegetabilisk karaktär. Morötter kan växa på helt olika ställen på din webbplats.

Är det möjligt att plantera morötter efter lök? Här är det den “starka” föregångaren eller ens en granne som kommer att hjälpa morötter och växa en utmärkt grönsak. Lök utsöndrar speciella ämnen som hjälper till att avvisa fästet, som ofta sätter sig på morotbäddar. Därför är ett par som morötter och lök en perfekt kombination.

Vad planterar man efter morötter? Efter det kan du plantera på sängen av alla grönsaker, utom potatis och kål.

peppar

peppar mognarPeppar är relaterad till de grönsaksrepresentanter vars rotssystem bor bäst i det övre lagret av jorden, där det mår bäst, så efter det är det bra att plantera grönsaker som har längre och djupare rötter. Detta är främst lök, vitlök, gurkor, bönor och andra gröna. Detta inkluderar alla rotgrödor, till exempel betor, morötter, rädisor eller rädisor.

Efter vilka grödor är det bättre att plantera peppar? Efter några, utom potatis och kål.

ärtor

mogna ärterPraktiskt taget den ideala föregångaren för hälften av trädgården är ärter. Det kommer att berika jorden med kväve, men det kommer även att bidra till tillväxten av andra grönsaker. Vad planterar man efter ärten för nästa år? Denna grönsak matar också jorden med kalium och fosfor, därför tomater, potatis, äggplanter, paprika, betor, meloner, korgar och så vidare perfekt efter det.

Related  Uppmärksamhet på trädgårdsmästare beskrivning och bilder av vintern äpple sorter

Den enda nackdelen med ärter är mottagligheten för svamp sjukdom. Roten börjar rotna med en riklig mängd vatten, så det är inte möjligt att hälla ärter i inget fall. Därefter är jorden helt olämplig för plantering av andra bönor, som också kan bli nykter. Allt detta beror på att tvisterna kvarstår i marken i fem till sex år.

växling av plantering grönsakerAtt samla alla kunskaper tydligt kan du göra ett speciellt bord växlande grönsaker i trädgården eller växtrotation, vilket kommer att hjälpa visuellt att utvärdera de kulturer som lever tillsammans vid rotation. Tvärtom, placera alla grönsaker som är oönskade för plantering i framtida årstider. Du kan också ta med all din kunskap i ordning och göra en annan lista. Komplicerat förefaller det bara vid första anblicken – du måste göra ett annat bord: “Vad planterades sedan i trädgården.”

Kulturer av “grannar” och “fiender”

utbyte med rätt grannskapEn annan viktig fråga när man planterar och etablerar sin växling i trädgården är reglerna för närliggande kulturer. Många trädgårdsinvånare har ett bestämt inflytande på varandra, vilket kan vara bra eller dåligt. För att undvika misstag i detta avseende och få en bra och riklig skörd, måste du behärska reglerna för korrekt plantering av “vänner och fiender” kulturer.

Det beror på rötterna i systemet som finns i varje anläggning, eftersom toxiner släpps ut i marken, kan antingen organisera försvaret av grann grönsaker från problem eller att få dem, vilket förkortar livslängden på grann växter.

Väl tolererade gemensamma planteringar är följande vegetabiliska grödor:

 1. Potatis och bönor, kål, majs, spenat, aubergine, pepparrot, morötter, rädisa, dill, sallad. Alla dessa anläggningar föra ovärderliga potatis, dränering överflödigt vatten ur marken, och lök och vitlök som är nära kommer att bygga rotfrukter skyddar mot bladmögel, vilket kan påverka denna kultur.
 2. Vitlök kommer att ha en positiv effekt på många grannar runt trädgården, som planteras bredvid den. Det är bäst att titta på dacha-området tandem vitlök och jordgubbar, eftersom dessa två kulturer gagnar varandra ömsesidigt. Vitlök hjälper jordgubbar att bli av med skadedjur och sjukdomar, och den röda bären hjälper vitlök att få större utbyte. På samma sätt blir vitlöklampan större om morötter växer i närheten.
 3. Bredvid gurkor är det bättre att plantera fänkål och majs, vilket berikar jorden med mikroelement.
 4. Utmärkta grannar för morötter kommer att vara ärter, och för ärterna kommer den bästa grannen att vara potatis, tomater eller aubergine.
 5. Vi bör också sägas om blommorna, angränsande med många vegetabiliska grödor som gladiolus, nejlikor och rosor, som hjälper inte bara för att berika jorden av vitamin- och mineralkomplex, men också för att skydda grönsaker från skadedjur.

Kulturer som absolut inte kan komma i kontakt med varandra:

 1. Nötterna går nästan inte ihop med någon, eftersom de förtrycker rotsystemet för de flesta grönsaker, markerar yuglon i jorden.
 2. En fattig granne för vegetabiliska grödor är också malurt och baljväxter planterade samtidigt.
 3. Fänkål i allmänhet är i trädgården persona non-grata, för med honom alla kulturer känner sig dåliga. Det är bättre att plantera det separat från andra och bredvid en liten blomsterbädd eller busk.
 4. Svag odling av sådana grödor som potatis, gurkor, tomater och jordgubbar.
 5. Äggplantor och tomater tolererar i allmänhet inte andra representanter för nightshade. Därför, om du vågar plantera ett antal paprika, då kommer båda att utvecklas dåligt.
 6. Dåligt grannskap kommer också att ha ett par kål och jordgubbar, eftersom den förra är den mest krävande av alla förortsgrönsaksodlingar, och den andra omger sig med ett stort antal skadedjur som kan skada kål rotsystemet.

vård av grönsaker i sängarEfter att ha ihåg dessa regler kan sommarboende fortfarande experimentera på sin webbplats. Eftersom det händer att ett stort grannskap kan vara skadligt, och en liten del av “kommunikation” inte påverkar tillväxten av andra kulturer alls.

Till exempel, valeriana rölleka eller nässla, är planterad i en liten mängd på kanten av en säng, påverkar inte utbytet av vegetabiliska grödor, tvärtom, även hjälpa dem, berika de mark nödvändiga ämnen och spårämnen.

Således kan någon trädgårdsmästare lära sådant som växtföljd, och tillämpa den i praktiken planerar gröda på hans sommarstugan under många år. Detta kommer att bidra till att skydda jorden från förlusten av näringsämnen, men också hjälpa växterna med hjälp av naturens krafter för att upprätthålla en hälsosam balans. I detta fall kommer Cottagers inte spendera pengar på olika matning som gödsel tomt kommer att ta sin naturliga.