Potatiserna började bli gula lövIdag kan inte en enda rysk familj presentera sin kost utan potatisrätter. Denna viktiga livsmedelsprodukt är efterfrågan över hela världen, inte bara på grund av dess billighet, men också på grund av dess användbara smakegenskaper. Växande potatis är en av de främsta ockupationerna på många jordbruksmarker. För att få en bra skörd av knölväxter behöver du noggrann vård för varje buske. Detta kommer att hjälpa i tid att identifiera och eliminera många sjukdomar av potatis orsakad av svampar, bakterier, virus, parasitiska insekter och maskar.

Brist på kalium i jordenTyvärr finns det ingen universell instruktion för förebyggande av potatis sjukdom. Varje typ av sjukdom ger sina egna försiktighetsåtgärder. Men det finns något i dem och något gemensamt – du måste noggrant välja knölarna för att plantera och ta bort de smittade plantorna i tid.

De viktigaste faktorerna påverkar avkastningen

Den vanligaste frågan för många nybörjare är varför har potatis gula löv? Det rätta svaret är känt för erfarna bönder. De är redo att berätta vad man ska göra i detta fall och vilka är de främsta orsakerna till det obehagliga fenomenet.

Övervaka jordens tillstånd. Bristen på fukt och luft i jordens ytskikt kan leda till att de nedre bladens gulning gulnar. Växten tvingas ta från sig alla näringsämnen för att bibehålla sitt normala liv.

Varmt väder påverkar starkt alla växter, och potatis är inget undantag från denna regel. Den första reaktionen på en torka är de gulade nedre löv. Intensiv vattning är dock inte värt att förfölja. Den resulterande skorpan på jorden kan orsaka att växten kvävas. Av samma anledning kan utseendet på gula löv påverkas av kraftiga regn, varefter omsorgsfullt lastbilbönder löser jorden.

I vissa potatisorter blir de nedre bladgula i juni. Om en ovanlig sort planterades tidigare, bör man inte vara mycket förvånad över detta fenomen.

Varianter av virussjukdomar av potatis

Skador på växten med ett virusDe farligaste sjukdomarna i potatis är virala. Saken är att de är helt otränliga. De viktigaste symptomen på sjukdomen är vridningen av potatisblad, dess gulnande och vissning. Men de kan skilja sig beroende på villkoren för tillväxt, typ av virus och olika potatis. Infektion sker genom kontakt av en smittad och hälsosam växt eller med hjälp av insekter.

Den mest effektiva metoden för att bekämpa sjukdomen är den tidiga avlägsnandet av sjuka växter. Det är lämpligt att göra detta innan bladen på grannplantor börjar röra. Du måste också se till att endast friska knölar planteras och att insekter som kan bli bärare av sjukdomen planteras. Om du följer alla försiktighetsåtgärder, kommer skörden vara mycket rikare än med en frivolous attityd.

De vanligaste är två typer av viral potatis sjukdom:

  • Vridning av potatisbladLeaf twisting virus. Det påverkar starkt kvaliteten och kvantiteten av knölar och framkallar en mycket allvarlig sjukdom. Infektion med detta virus är primär och sekundär. Vid de primära löven på den övre delen av växten rodna runt kanterna, vrid och bli styv. I sekundäret – de samma symptomen manifesteras, men med de nedre bladen. Hörlurar påverkas av nekros av näten. Kontrolleras genom att plantera friska knölar, avlägsna smittade växter och förstöra skadliga insekter.
  • Alfalfa mosaikvirus. Detta virus är inte lika farligt som det föregående, men det är också väldigt obehagligt för potatis. Det är anledningen till att potatistopparna blir gula. Detta minskar i sin tur klorofyllhalten i växtens löv och leder till en dålig gröda av denna växt. Viruset kan lagras i knölar, så vid plantering är det nödvändigt att noggrant välja dem för att minimera antalet sjuka växter

Potatisparasiter

Parasiter representeras huvudsakligen av tre arter av nematoder:

  • Golden.
  • Stamcellen
  • Galliska.

En gyllene nematod är mycket farlig för potatis. När den infekteras med denna parasit kan mängden skördad gröda minska med hälften. I grund och botten påverkar det växtens system. Följaktligen börjar topparna att bli gula och visade, vilket förhindrar att knölarna bildar sig fullständigt och minskar deras antal. Men de synliga symptomen kan bara visas om det finns en stark infektion. Om det manifesterar sig i en svag form, kan den bara hittas genom att gräva en buske och undersöka rötterna och knölarna.

Orsaken till potatis sjukdomen är nematodernaFör att undvika smitta med denna parasit är det bättre att använda sorter som är resistenta mot det. Men var 3-4 år ska de växla med en instabil variation. Detta är gjort så att parasiten inte anpassas. Du kan också använda odling av baljväxter eller majs på detta område.

StamnematodStamnematoden tränger in i knölet från stammen. Efter detta börjar knäböjningen försämras – det knäckt, röta visas. Följaktligen förlorar denna frukt redan sina ätbara egenskaper och den återstår att kastas bort.

Infektion med gallisk nematodRoten nematoden bosätter sig också i knölar, rötter och i den underjordiska delen av stammen. De växter som påverkas av dem slutar växa och gradvis blekna. I lesionerna bildas förtjockning, vilka ökar och sammanfogar med varandra. Detta leder till skador på roten eller knölens skyddshölje och penetrering av mikroorganismer där, varefter det drabbade området börjar förfallna.

Svamp sjukdomar

Svamp sjukdomar är också en av anledningarna till att de nedre bladen blir gula. En av dessa sjukdomar är senblight. Nedan finns ett foto av denna sjukdom av potatisblad, på vilka alla tecken på svampen är tydligt synliga.Svamp sjukdomar av potatis

1-drabbat blad: 2-drabbade groddar; 3 – drabbade ögon; 4 – till vänster är den drabbade knollen, till höger i en sektion

De viktigaste källorna till sjukdomen är infekterade plantande knölar och rester av smittade växter som finns kvar i marken. Biofluoros kan minska utbytet med hälften och ännu mer. För att förhindra att toppar sprutas med fungicider när knoppar börjar dyka upp.

För att minska sannolikheten för infektion med denna svamp kan du spruta topparna med en lösning av kaliumpermanganat och vitlök. För att göra detta, ta en halv kopp massa vitlök och insistera 24 timmar i en hink med vatten. Sedan filtreras denna infusion och 1,5 gram kaliumpermanganat sättes till den. Behandlingen ska genomföras på kvällen. Första gången det hålls 14 dagar efter avstigning och upprepas efter 10 dagar.

Bekämpa potatis sjukdomar – video

https://www.youtube.com/watch?v=-hnGo0ZX8Zs