Melon av cantaloupe har ett apelsin köttMelon Cantalupa eller cantalupa anses vara en västeuropeisk sort, även om födelseplatsen för denna underart är det moderna Turkiet och Iran. I Europa, och sedan i Förenta staterna, föll meloner av denna art förmodligen omkring tre hundra år sedan. Och den första som smakade den underliga doftande frukten var påven. Meloner var så nöjda med chefen för katoliker att i Cantalupo nära den pavala bostaden smälts meloner och de frukter som växte på dem namngavs efter namnet på den italienska provinsen.

Ganska opretentiös, med ett ljust apelsinkött och ett honungsmuskigt doft av melon, fick snabbt den europeiska adelens kärlek och började växa framgångsrikt i växthus och växthus från Italien till England. Det var denna underart som senare kom till Amerika.

Frukterna av denna melon är lätt igenkännliga inte bara genom utseendet av massan och den karakteristiska aromen. Cantaloupe är tät, grågrön eller vitaktig bark täckt med ett konvext nätmönster. Vikten av ovala, globulära eller svagt platta frukter varierar från 500 gram till 5 kg. Meloner kan vara antingen släta eller segmenterade. Mogna frukter separeras lätt från stjälken, medan cantaloup tolererar helt och hållet långtidsförvaring och försämras inte under transporten.

Den enda nackdelen är den relativt låga sockerhalten. Till skillnad från de berömda centralasiatiska, turkiska eller iranska sorterna, som samlar upp till 13% socker, kan de i cantaloupe innehålla högst 8%. Men detta faktum förvirrar inte alls européerna, vana vid sorten, som mottog flera oberoende typer av cantaloup under de senaste århundradena.

Charentais sortotype

Charentais sortotypeMellomstora runda eller ovala meloner med en slät segmenterad yta av olika färger. Tjockt fibröst kött i mogna frukter är apelsinkräm med en ljusgrön rand under skorpan. Många av de odlade sorterna av denna typ odlas i Europa, och det huvudsakliga odlingscentret är traditionellt Italien.

Sortera presotyp

Sortera presotypUtanför fruktar denna typ av cantaloup mer av ribbade små pumpor. På skuren, under den solida huden av en gulaktig-orange eller vitaktig nyans, finns en orange massa av ljus. Utifrån, från pumpa kännetecknas kulturen av karakteristiska frön och en mer öm, med mindre fibrer, kött. Sockerhalten även i mogna frukter är låg. Används i färsk form, liksom för tillagning av desserter, glass, konditori och kandad frukt.

Sort av Cavaillon

Sort av CavaillonSmå eller medelstora cantaloupefrukter av denna typ har en gulfärgad form och en gröngrön yta täckt med ett nät. Meloner är dåligt segmenterade, gröna ränder är tydligt synliga på delningsplatsen efter segment. Liksom andra typer av cantaloupe, har dessa meloner en hård, ganska tjock bark, enligt vilken ligger ett apelsintätt sött kött.

Melon amerikaner

Melon amerikanerAmerikanska sorter av meloner är oftast hybrider av cantaloupe med andra sötare sorter. Ett exempel är sortotypen Rockmelon med en tjock gröngrön nätskinn och saftigt sött kött. Amerikanska meloner har en ljus muskatsmak. Köttet kan vara antingen apelsin eller vitt eller grönt, som det för asiatiska kassava meloner.

Melon av Cantalupa från Thailand – video