Så det ser ut som en säng av fatOvanliga sätt att odla potatis, till exempel i påsar, höga åsar eller under halm, blev inte så länge sedan allmänt känd för inhemska lastbilsbönder. Men om du tänker på det, såg många på sin egen sida hur knäbiten kom in i behållaren med kompost gav inte bara minnesbara skott, utan även knölar. I en väluppvärmd, näringsrik och nödvändigtvis fuktig miljö ger grödan även i en begränsad volym.

Faktum är att denna princip bygger på sättet att plantera potatis i fat och andra liknande behållare, vilket kanske inte är metall, plast eller trä. Huvudförhållandet för att ett fat ska vara över 30 cm, fukt och syre tillfördes rötterna i tillräcklig mängd, och jorden var lös och näringsrik.

Förberedelse för potatisplantering

Förberedelse av mark och planteringsmaterialNär en lämplig kapacitet finns, skynda inte till land. Innan du doppar potatisarna i marken är det viktigt att ta bort botten från fatet eller borra ett tillräckligt stort antal dräneringshål i den. Inte dåligt, om en hög kapacitet liknande perforering uppträder på sidoväggarna.

En sådan teknik hjälper till att undvika överskott av fukt och tränger in syre i växternas rötter. När det gäller potatis är detta dubbelt viktigt, eftersom rotsystemet inte är så stort och belastningen på den är kolossal.

Tekniken för att odla potatis i ett fat betyder att mängden planteringsmaterial, och sedan knölarna som bildas i tanken, är ganska stora. Så att lastbilsbonden kan kontrollera leverans av fukt och syre:

 • en perforerad slang eller ett plaströr med hak på ett avstånd av upp till 20 cm från varandra sätts vertikalt in i den höga cylindern.
 • en öppen ände, genom vilken efter landningen har slutförts, kommer det att vara möjligt att bevattna, mata potatisplantagen och ta den ut.

Related  Växande morötter i landet

Om du ansluter en kompressor eller pump till hålet är marken i tunnan lätt att mätta med syre. Ett system med radikal droppbevattning hjälper till att jämnt fukta jorden under potatisen.

Planterar potatis i en fat och bryr sig om plantagen

Plantering knölar i ett fatPotatis i en fat kan inte utan en säker näringsrik jordblandning. För denna kultur kommer en primer som består av lika delar av den färdiga komposten eller re-pergola och vanlig trädgårdsjord att vara lämplig.

Eftersom det är nödvändigt att odla växter i en praktiskt sluten liten volym är det viktigt att skadedjuret tillsammans med marken inte innehåller skadedjur som är farliga för potatis. Därför jord att neutralisera insekter och deras larver:

 • förkalcinerad eller ångad
 • även på hösten före plantering, syltad med kemikalier.

Växande potatis i en träfatPå hösten, när jorden för odling potatis i pipan endast förbereds, var det sattes en blandning av ammoniumnitrat eller urea, dubbelsuperfosfat, kaliumföreningar och aska. I de sandiga jordarna, som är bristfälliga i magnesium, tillsätts det med dess sulfat, liksom dolomitmjöl. Då cylindern är installerad i dess avsedda läge och botten av jordlagret hälls från 10 till 15 cm. På lite pressning, sprids grott knölar eller utsädes bitar kläckts med ögonen marken, och de tio centimeter potatis hällde jordblandning.

Utmärkt skördNär groddarna växer 2-3 cm över marknivån, måste de sprutas igen med jordblandningen. Om du inte tillåter växten att bilda ett fullvängdat löv, leder potatisen alla krafter till utvecklingen av rotsystemet med nya stolons, där knölar senare kommer att dyka upp. Processen med att hälla jorden upprepas tills cylindern är fylld med en mätare. Gör inte markskiktet ovanför. Växterna kanske inte har tillräcklig styrka för bildandet av högkvalitativa knölar fram till slutet av säsongen, eftersom all potential kommer att slösas bort på rotationssystemets bildning.

Related  Vad är utsökt yosta bär?

Hela denna tid jordas vattnet aktivt och undviker torkning, vilket i liten kapacitet är mycket sannolikt och farligt för plantering av potatis.

Potatisuppfödning för odling i ett fat

Potatisbädd av plastfatPotatis, särskilt i tunnan, där jordens näringsegenskaper snabbt tömmas, är extremt i behov av mineral och organiska gödningsmedel.

Som gödningsmedel för potatis, vid plantering, använd:

 • gödsel, traditionellt införd under frömaterialet;
 • komplexa mineralgödselmedel för denna gröda;
 • en blandning av tre delar ren lågtävande torv och gödsel;
 • tre eller fyra dagars infusioner av siderater.

När skotten stiger med 10-12 cm, bör plantorna få toppdressing med kalium- och kvävegödselmedel. När man odlar potatis i en burk gödselmedel är det lättare att använda i flytande form med en hastighet av 1-2 liter per buske.

Om potatis matas med potatisurea används dolomit eller limmjöl för att neutralisera den oundvikliga försurningen av jorden. De bästa resultaten från att applicera gödselmedel bör endast förväntas med tillräcklig vattning.

Det är nödvändigt att göra nästa lager av jordenTidiga sorter matas en gång, och senmognadpotatis kräver ytterligare två förband. Överdriven användning av kvävegödsel vid plantering potatis i tunnor kan inte, eftersom överskottet kväve kan ackumuleras i knölarna i form av nitrater, negativt påverka kvaliteten på grödan, och förmågan att skorv lagringsstabilitet. Om potatisen mata urea eller andra kväveinnehållande medlet, är det bättre att kombinera med pottaska gödselmedel för potatis vid landning i tunnor.

Vid slutet av blommande växter kan matas med gödselmedel som innehåller fosfor. Detta ämne bidrar till utflödet av näringsämnen från bladen till knölarna.

Fördelar med att odla potatis i fat

Skott av potatis i ett fatÖverensstämmelse med reglerna för plantering, bevattning och utfodring ger en lastbil med en generös skörd av stora hälsosamma knölar.

 • De tack vare bättre uppvärmning och jämnt intag av fukt kommer att vara redo att skörda mycket tidigare än med traditionell teknik.
 • Vidare eliminerar plantering av potatis i fat, behovet av regelbunden ogräsning och sådd av groddar.
 • Buskar skadas inte av markskadedjur, och många kultursjukdomar bör inte frukta.

Related  Skärande krysantemum – det bästa sättet att reproducera

Noggranna potatisbäddarEn gång beredd jord kan användas många gånger. När skörden av potatis avlägsnas, sapas såret med ciderater, och under hösten tillsätts organiska och mineraliska tillsatser.

Olika sätt att plantera potatis – video