Förvaring av kål i lådorKål är en värdefull grönsak. Tack vare det balanserade innehållet i vitaminer, väsentliga mikroelement, fiber, har denna växt blivit en unik kostprodukt. Det finns många olika läckra rätter, vars huvudsakliga ingrediens är kål. På grund av det faktum att denna grönsak inte kräver särskild vård vid odling, har bra avkastning, lagras under lång tid och har en överkomlig kostnad, har kål blivit en populär livsmedelsprodukt.

Utan salladkål eller färskkål sallad är det ingen fest. Denna grönsak kombineras perfekt med kött, fisk, potatis. Det har använts i folkmedicin som ett effektivt botemedel mot många sjukdomar. Hur man lagrar kål borde känna varje själs respekterande älskarinna, så att det alltid fanns nära detta förråd av näringsämnen.

Populära kålvarianter för långvarig lagring

Under århundraden popularitet kål uppfödare från olika länder kunde skapa många varianter av denna underbara grönsak, som lämpar sig för klimatförhållandena i ett visst område, som kännetecknas av hög avkastning och lagringstid utan att förlora sin smak och välgörande egenskaper. Dessutom produceras sorter av kål konstant, mer användbar och smakligare. De är mer resistenta mot olika sjukdomar. Den mest populära arten är vitkål.

sorter av kål för långtidsförvaring

För förvaring på vintern är late och medellånga sorter som har en lång växtsäsong idealiska. Täta kolhydrater är bra för sura och lagrade i en källare.

 

I fråga om klimatförändringar, bildandet av huvuden förekommer i mycket varmt väder, på grund av vad som saktar ner utvecklingen av anläggningen, och därmed inte höja volymen. Men det är inte nödvändigt att vara upprörd, hushållsforskare kunde ta ut värmebeständiga F1-hybrider av kålkål speciellt för odling i Ryssland. Här är deras namn:

 • mariana;
 • trollkarl;
 • Olympus;
 • Kvartetten;
 • orbit;
 • Valentina.

Related  Plantera morötter i uralerna

Sådana hybridsorter av kål för långvarig lagring är opretentiösa för kraftigt förändrade väderförhållanden. Den maximala vikten av ett huvud av valentin eller orbit är åtta kilo, det är därför de är mycket populära bland ryska bönder.

Kontrollerat för år, högavkastande sorter av kål för långtidsförvaring:

 • Glory. Huvudet på den här halvkålen har gott motstånd mot sprickbildning. Få en bra skörd kommer att vara i tre till fyra månader efter plantering. Vikten av ett huvud kan nå fem kilo. Förvaring av kål i denna klass är inte mindre än 90 dagar.
 • Tyurkiz. Utmärkt sort för surning. Mognad av huvuden är fyra månader. Förvaring av kål på vintern i färsk form kommer inte att orsaka mycket besvär.
 • Moskva sent. Stora huvuden, några som väger ca åtta kilo, behåller sina användbara egenskaper under lång tid om kålen lagras på en kall plats.
 • Amager. Mognad av sorten uppträder om fyra månader. Den genomsnittliga massan av ett huvud, som har en hög densitet, är fyra kilo. Under lagring av kål på vintern förbättras dess smak bara.
 • Kryumon F1. Liten saftig kål (max 2 kilo) kan lagras i källaren till våren. Du kan skörda kål fyra och en halv månad efter planteringen.

Det finns många fler underbara sorter av denna viktiga grönsakskultur som förtjänar uppmärksamhet. Genom försök och fel kommer många lastbilsbönder och bönder att kunna hitta lämpliga högavkastande sorter.

Kål Turkic och Moskva sent

 

På ett foto av kål Amager och Kryumon F1

Kålförvaring i källaren

kål i källarenInnan du börjar att skörda och skicka den till lagringsplatsen du behöver veta hur man korrekt samla kål, så att den kan hållas så länge som möjligt.

Beroende på sorten bör kål skördas antingen i slutet av augusti eller i mitten av oktober. Vid skörd måste följande villkor vara uppfyllda:

 • Rengöring bör ske på en solig varm dag. Gräva ut det försiktigt med en spade. Skär inte pinnar och rötter.
 • Att sortera ut kålen. Ta bort de skadade bladen. Ta bort gafflarna om coben har börjat rotna eller skadats av skadedjur.
 • Torka upp de samlade frukterna.

Related  Trädgård arbetar för sommar beskärning äppelträd

lagring av kål i papperDet är nödvändigt att utesluta utseende av gnagare i källaren. Det är också nödvändigt att torka källaren själv för att undvika överdriven fukt, vilket bidrar till bildandet av mögel och rutt. Det skulle vara trevligt att behandla väggarna och hyllorna i källaren med ett antiseptiskt medel.

För lagring i källaren använd följande metoder:

 • I rutorna. För att göra detta, skära av alla kocherzhki från kål och lägg det i trälådor. Det är önskvärt att de är med hål eller slitsar. Lådor ska placeras inte direkt på golvet, utan på alla ställen.
 • Pyramiden. Denna metod kräver en speciell träplattform med luckor mellan brädorna. På det i kardborrmönstret läggs kålen enligt principen – den största längst ner och den övre lilla.
 • Att somna med sand. För att göra detta, sätt kål i lådor och fyll dem med sand. Det andra alternativet innebär att fylla källarvåningen med ett tjockt lager av sand och lägg huvudet i det.
 • Skruva den i papper. För att göra detta ska varje huvud lindas i flera lager papper. Tidningspapperspapper kan användas, men inte för det första lagret på grund av bly i bläcket. Efter omslaget bör kål placeras i påsar eller lådor.
 • Suspension under taket. För förvaring på detta sätt bör kålblad lämnas. Det är nödvändigt att hänga ett bräda eller en stråle på ett avstånd av minst 30 cm från närmaste vägg under källarens tak. Vid sidan av baren måste du köra i samma avståndspik. Avståndet ska motsvara storleken på det största huvudet. På dessa naglar och kommer att hängas upp skördad kål.

Om allt gjordes korrekt, kommer skörden att lagras intakt och säkert fram till våren.

Ett nytt sätt att lagra kål

Förvaring av kål i matfilmMånga bönder har ofta undrat hur man håller kål i 12 månader. Lyckligtvis står inte de vetenskapliga och tekniska framstegen stilla och förutom nya sorter, uppfinna och effektiva sätt att lagra kål på vintern.

Related  Solig och söt tomat Persimmon: egenskaper och beskrivning av sorten

Här är vad som behöver göras så att det året runt på bordet var rätter från färskkål:

 • Välj det tättare huvudet.
 • Riva av alla lösa löv.
 • Om det är skada måste de tas bort.
 • Varje huvud ska vara inslaget med en tunn matfilm (tre lager), som köpts i förväg från affären.
 • Placera i lådor eller påsar och skicka till en förberedd förvaringsplats.
 • En gång i månaden är det nödvändigt att kontrollera reserverna för närvaro av rot, som måste skäras omedelbart.

Lagring av kål i matfilmen kommer att hålla det i gott skick i nästan ett år. Tack vare den här billiga moderna metoden kommer en hälsosam färsk grönsak alltid att finnas i kosten, vars regelbundna användning bidrar till normalisering av metabolism i kroppen, livslängd och bevarande av skönhet.

Hur man håller kål i källaren – video