Na fotografiji, sadnice s ronilačkim papromJedan od najčešćih usjeva, koji se uzgaja gotovo svakog ljeta, je slatka paprika. I razlozi za univerzalnu ljubav su nekoliko:

 1. prvo, ovo je ukusno i zdravo povrće univerzalno. Može se rezati u svježe salate, ili čak kuhati solo kao zasebno jelo.
 2. drugo, papar je lako i jednostavno rasti, ako znate nekoliko osnovnih načela, kako to učiniti ispravno.

Da bi se kultura osjećala ugodno, morate malo pogledati u povijest. To će vam pomoći da znate koji su uvjeti potrebni za dobro plodnjavanje, kako na otvorenom tako iu stakleniku.

Rodno mjesto slatkog papra je Južna Amerika. Dakle, ova biljka najbolje služi približno istoj klimi: toplo i ne suhu.

Ako je još uvijek cool u stakleniku, morate instalirati grijač. I uklonite višak vlage zračenjem.

Otvorena zemlja voli biljku toplinom, ali za dobar rast potrebno je zalijevanje. To su osnovna pravila. Ali postoje suptilnosti skrbi za papriku, koja bi trebala biti poznata svima ljetnim stanovnicima.

Kako rastući dobar papar na otvorenom terenu?

Dobar usjev papra nije nesreća. Potrebni su napori za znanjem. Tako, na primjer, brzina sazrijevanja fetusa i osobitosti skrbi za njom ovisit će o izboru sorte. Od sorte ovisit će o vremenu sjetve i vrijeme sadnje mlade biljke u zemlju.

Podijelimo čitav proces uzgoja paprike u nekoliko faza:

 1. Priprema tla i sjemena.
 2. Uzgoj sadnica papra iz sjemena.
 3. Briga o biljci.
 4. Bolesti i štetnici.

Prva faza

na sjemenkama paprike pripremljenom za fotografiju spremni za sadnju u tluSve počinje s pripremom sjemena. Što to uključuje? Postoji nekoliko tehnologija za preradu sjemena.

 • Jedan od njih je potopiti sjeme u toploj vodi za 4-6 sati (temperatura vode od 40 stupnjeva i više). Nakon toga, sjeme se stavlja u vlažnu krpu 2 dana u grijanoj sobi.
 • Drugi način je da haljina sjemena u slaboj otopini kalijevog permanganata 15-20 minuta. Tada se moraju prati i staviti u otopinu stimulans rasta 12 sati. Nakon toga, sjeme se opere i stavi na vlažnu krpu nekoliko dana.
 • Priprema zemljišta. Ako se već priprema tlo prodaje za sjetvu sjemena. Zatim, za sadnju sadnica nakon branja i za uzgoj paprike na otvorenom terenu, treba paziti da zemlja bude labav i lagana, dobro oplođena. Za to se humus i pijesak dodaju u tlo u omjeru od 2 do 1. Možete dodati pepel.
 • Priprema tla uključuje izbor mjesta. Trebao bi biti svijetlo mjesto, zaštićeno od nacrta. Poželjno je od jeseni gnojenje zemljišta superfosfat (40-50 g), raspad gnojivo (oko 10 kg) i drveni pepeo (100 g). Ovi pokazatelji po 1m² tla.

Related  Uvjeti i pravila za sadnju sadnica rajčice u otvorenom terenu

Druga faza

Na fotografiji klice papraS obzirom na to da se sjemenke paprike nadvijaju dugo, u roku od dva tjedna, trebalo bi ih posaditi unaprijed u spremniku kako bi prvo uzgojili sadnice.

Približno vrijeme, kada je bolje to učiniti – krajem siječnja, početkom veljače, ovisno o raznolikosti i na mjestu gdje će mlada biljka biti posađena: na otvorenom ili zatvorenom terenu.

Sjetva sjemena:

 • Tlo je prethodno obrađeno s slabom otopinom kalijevog permanganata;
 • kutiju mora biti na dnu s rupicama;
 • udaljenost između sjemenke je 2 cm;
 • Nakon slijetanja, kutiju se pokriva filmom ili staklom, stavlja se na tamno toplo mjesto;
 • Kutiju se stavlja na svjetlo s pojavom prvog izbojka;
 • vode samo kad se tlo isušuje;
 • voda malo topla voda;
 • Uronite u pojavu dva stvarna lišća.

Možete posijati sjemenke paprike i zasebne posude, a zatim ih ne morate presaditi, da će biljka jako voljeti.

Treća faza

Potrebno je oko 100 dana, a sadnice su spremne za preseljenje u stalni boravak. Sredina ili kraj svibnja velika je za to. Tlo se zatim dobro zagrijava, a biljka je manje bolesna. Ako klima za pepeo koja voli toplinu ne priliči, ovaj problem se lako može riješiti izgradnjom biljke visokih kreveta.

Visoki kreveti su prikladniji za uzgoj papra

Vrlo su zalijevani sadnice i kreveti pripremljeni za papar u to doba. Voda mora biti topla! Udaljenost između grmlja i kreveta ne smije biti manja od 40-60 cm.

Što je potrebno za pravilnu brigu o biljkama? Postoji jednostavno pravilo od četiri “P”:

 1. Top preljev.
 2. Zalijevanje.
 3. Nanošenje.
 4. Podvezica.

Evo nekoliko savjeta za brigu o papriku:

 1. Top preljev. Tijekom rasta i razvoja biljke (vegetacijsko razdoblje), paprike se treba hraniti 3-4 puta. To se može učiniti i posebno pripremljenim sredstvima prodaje i pripremanjem gnojiva.
  • Prvi put hranite sadnice 10-14 dana nakon slijetanja na otvorenom terenu. Za 10-12 litara vode, uzima se 1 litara gnoja.
  • Drugi gornji preljev prije razdoblja cvatnje. Kalijev humat je razrijeđen s 10 litara vode, dodano je 2 žlice. dvostruki superfosfat (može se prethodno slomiti).
  • Po treći put, paprike se hrane drvenim pepelom ili superfosfatom (moguće je u kompleksu). Čašu pepela (ili 2 žlice superfosfata) ulijeva se u vodu i inzistira na suncu 2 dana. Ova oplodnja odvija se dva tjedna nakon posljednjih biljnih gnojiva.
   Kopriva je izvrsno gnojivo. Izbjegavajte kopriva, stavite u kantu i po stopi od 1 do 10 dodajte toplu vodu. Inzistirati dana 2 ili 3. Gnojivo je spreman.
 2. Zalijevanje. Ova biljka voli vlagu, ali ne pretjerano hidratizira. Stoga je vrijedno izlijevanje papra samo ako je tlo sušeno. Voda mora biti nužno topla!
 3. Nanošenje. Lagana, sofi tla je neophodan uvjet za dobar rast papra. Zbog toga zemlja treba redovito oprati.
 4. Podvezica. Ne samo da visoka kvaliteta papra treba podršku, već i ona koja ugodi vrtlari s dobrom žetvom. U tu svrhu, da ne bi ozlijedili korijenje biljke, čak i tijekom sadnje sadnica, potpora je pokopana pored grma.

Related  Najbolji izbor trešanja za Moskvu regiju

Pepper care kada se pojave problemi

Bolesti i štetočine koji oštećuju papar:

 • kasna mrlja;
 • crna noga;
 • bijeli truleži;
 • crno bakterijsko otkrivanje;
 • uši;
 • štitasti moljac;
 • medvjed;
 • puževi;
 • Colorado beetle.

Ako je „crna noga” lako spriječiti pomoću dobru zemlju, izbjegavajući preplavljen je i tuširanje samo s toplom vodom, a zatim od takvih bolesti kao plamenjače, najviše se primjenjuje metoda je prevencija. Zbog toga je potrebno posaditi sjeme prije sadnje. A s dolaskom noći hladiti i kišovito, biljke treba pokriti po noći. Korisno je kao sprej infuzijske ljuske luk.

Insekti poput krumpirove zlatice Kolorada i kriket, iskusni vrtlari koristiti posebne lijekove i infuzije bilja: buhač, češnjak, stolisnik, pelin.

Zaštititi od štetnika biljke pomoći će oprašivanje drvenim pepelom. Tlou se može poraziti serumom pomiješanim s vodom (1,5 litara po vatu vode).

Savjeti za uzgoj papra u stakleniku

Mnogi ljetni stanovnici radije rastu termofilni papar u stakleniku. Ali ovdje ima nekih trenutaka koje trebate znati i da budete spremni za njih. Na primjer:

 • Uzgoj papra u stakleniku donio je samo pozitivne rezultate, pažljivo razmotriti izbor sorti. Nisu svake vrste papra mogu odstraniti oprašivanje bez insekata. No, u ovom slučaju, možete pokušati i umjetno oprašivanje, koristeći normalnu meku četku.
 • Obično je tlo u staklenicima nestalo od češćeg korištenja. Dakle, morate se pobrinuti za njegovu gnojidbu ili zamjenu gornjeg sloja (20-25 cm) tla.
 • Pesticidi i gnojiva najbolje mogu koristiti oni koji su prikladni za staklenike. Najčešće imaju posebnu oznaku na pakiranju.
 • Za kontrolu štetnika, koji se nalaze u pogodnim uvjetima staklenika, potrebno je jednom mjesečno prskati papriku Phytosporin.
 • Ako je paprika u proljeće ili jesen zasađena u stakleniku, najprije se najprije zagrijava zrak u njemu.
 • Potrebno je prozračiti staklenik kako bi se izbjegle previsoke temperature i visoka (gotovo 100%) vlaga. Ako ne možete redovito ventilirati staklenik, možete ga opremiti umjetnom ventilacijom.

Related  Sadnja grožđa na zemljištu i briga za njega

Učenje kako dobro uzgajati paprike u stakleniku i poduzimanje potrebnih radnji, možete postići da biljke budu zdrave, a prinosi – visoki.

Na fotografiji, paprika uzgaja u stakleniku donosi više žetve

Sadnica za staklenike i za otvoreno tlo uzgaja se prema istim načelima. Glavni za to su tri točke: posude s biljkama moraju se čuvati u toplini; Pazite da se zemlja ne isušuje i da nije previše vlažna; tlo mora biti bujno i lagano. Odstupanje tla se prenosi na pijesak, humus, neupadljivu organsku materiju.

Transplant sadnice u stakleniku, možete početi ranije nego na otvorenom terenu. Istovremeno iskusni vrtlari se savjetuje da to pažljivo, tako da su mladi grm korijena potpuno uronjen u sadnju rupu, bez savijanja i uvijanja.

Pravila za uzgoj paprike na otvorenom terenu su malo, sve ih se lako izvodi. Ako ih promatrate, možete dobiti odličnu žetvu.

Važno je imati staklenik ili staklenik za bolju berbu

Evo nekoliko korisnih savjeta za proizvodnju papra koji raste na otvorenom:

 • Za privlačenje insekata tijekom biljaka cvjetnice može se posipati zaslađenom vodom.
 • Pepper lako perepylylyaetsya. Stoga, ne smijete biljno zasađivati ​​različite sorte jedna od druge.
 • Mjesto, koje se planira dati za papar, pažljivo je odabrano. Da bi se izbjegle biljne bolesti i za dobru žetvu, u prethodnim slučajevima prethodnici papra ne bi trebali biti predstavnici stolnog korijenja, bundeve i mahunarki.
 • Potrebno je oploditi postrojenje za bolju aklimatizaciju. Za to, dana do deset godina prije iskrcaja u otvoreni teren, potrebno je uzeti sadnice na svježi zrak. Počevši od 10-15 minuta, trebate postupno povećavati vrijeme boravka biljaka.
 • Ako iznenada pogodi mraz, biljke paprike mogu se spasiti. Da biste to učinili, trebate dobro voditi tlo. Ili zagrijavanje biljaka s filmom, papirom, lutrasilom. Plastične boce možete staviti na grmlje s reznim dnom.

S vremenom, svaki ljetni stanovnik dobiva svoje iskustvo. To mu pomaže da troše manje energije kako bi dobili dobre rezultate.

Pročitajte isto: kada sijati papar na sadnicama?

Uzgoj papra u stakleniku u zemlji – video