Potatis skörd på det öppna markenPotatis är en favoritväxt av många sommarboende. Nya sätt att växa gör att du kan förenkla trädgårdsarbetet och ändå inte förlora i skörden. Modern teknik för odling av potatis mer som konst, vilket inte är svårt att behärska. Så, låt oss prata om potatisar, plantera och ta hand om dem på det öppna marken.

Förberedande arbete före plantering av potatis

Förbereder knölarna för planteringDet verkar, vilken trädgårdsmästare inte vet hur man odlar potatis? Men det visar sig att för att få bra skördar lite att gräva potatis i marken, behöver du lära dig några fler regler för att ta hand om växten. Kvaliteten på knölarna, sorten och beredningen av mark- och plantmaterial kommer att bero på skörden. Så det är nödvändigt att genomföra några ytterligare förfaranden före plantering:

 1. Innan plantering av potatis är planteringsmaterialet användbart för dekontaminering.
 2. Preliminärt arbete utförs på tomten för potatis.
 3. För mer aktiv tillväxt av rötter och groddar, görs ytterligare nedskärningar i hela potatisknollen.

Dekontaminering och smink. Potatisknölar desinficeras med kaliumpermanganat, borsyra eller vitlök. Detta kan fungera som en stimulans för tillväxten av friska groddar, och kommer ytterligare att skydda växten från skadedjur. Hur är det bäst gjort? Ett av två sätt: blötläggning (tillräckligt kommer att vara 2 timmar) eller sprutning.

Spruta av potatis är endast gjord när det inte finns spiring på knölarna!

Du kan köpa speciella lösningar i butiken, men du kan också göra dem själv. Här är några recept:

 • ta 10 g borsyra, 50 gram urea och superfosfat, 1 g kaliumpermanganat och 5 g kopparsulfat;
 • 10 liter vatten blandat med rastolchennym kilo vitlök (denna lösning är lämplig för både sprayning och blötläggning);
 • halv gram kaliumpermanganat blandades med 5 g kopparsulfat och 15 g borsyra. Allt detta häll vatten (10 liter).

Jordberedning. Grundläggande krav för kvaliteten på marken på platsen, där det kommer att växa potatis – andningsförmåga och glapp. Innan plantering av potatis behandlas marken två gånger:

 1. På hösten gräver man upp trädgården med införandet av gödseln i det förflutna.
 2. På våren förseglar en blandning av torv och sand i marken med en hastighet av 10 kg per 1 kvm. m.

Tuber blockering. Det finns flera typer av skåror:

 1. Tvärgående. Djup snitt, skär inte bara 1-1,5 cm till änden av knölen.
 2. Med diameter. Denna typ av snitt kallas också stimulerande, det kan vara diagonalt eller vertikalt. Grunt, endast 0,5-1 cm.

Tack vare sådana skåror börjar skott som normalt “sover” börja utvecklas aktivt. Det kommer att vara tillräckligt för en månad att hålla de skurna potatiserna vid en temperatur av 16-18 grader, så att starka, jämnt utvecklade rötter och groddar uppträder på den.

Related  Intressant information om jasmin busk, dess arter och sorter

Sätt att plantera potatis

Trench potatis planteringDet finns flera sätt att plantera potatis:

 • dike;
 • jämna;
 • ås.

dike. Denna metod är utmärkt för ett varmt klimat, förutsatt att marken är ljus, sandig och inte håller fukt. I det här fallet genom att korrekt potatis kommer att gräva ett dike 10-15 cm djupt placerade 70 cm knölar i dem bryts ner med avseende på deras storlek: stora var 40 cm, små – 30-35 ..

Ibland denna typ av plantering trädgårdsmästare förbereder litet dike i förväg, sedan hösten (denna metod eliminerar hösten gräva i marken). Gräva ett dike på ett djup av 5-10 cm bara göra ett slags “kudde” av organiskt material: halm eller andra växtrester nedbrutet gödsel, och det är allt täckt med jord. På våren kan dessa potatis planteras tidigare än vanligt, eftersom de sönderdelande organiska materialen kommer att värma jorden snabbare.

Slät. För denna typ av plantering är det bara nödvändigt att höja ett lager av jord, lägg en potatispulver uppåt och strö över jorden. Denna enkla metod är en utmärkt lösning för väl upplysta områden utan stagnation av vatten. Särskilda “hål” är gjorda på ett avstånd av 60-70 cm till ett djup av en halv pint av spade. Landning sker i två linjer, i förskjuten ordning. Detta kommer att underlätta kultivering av potatis i framtiden, när groddar kommer att dyka upp.

ås. Om marken på platsen är “tung”, vattenloggad, är denna metod lämplig. På ett avstånd av 70 cm från varandra är kramar 10-15 cm höga och potatisknölar planteras på ett avstånd av 30 cm. Detta hjälper till att överskott av fukt snabbt försvinner.

Grunderna för att plantera potatis:

 • Det är vanligt att plantera potatis under de första dagarna i maj.
 • Platsen måste vara solig, utan stagnation av vatten.
 • Planteringsryggarnas riktning är från norr till söder; Detta kommer att ge möjlighet att jämnt tända och värma upp rader med potatis.

Metoden och planeringen för plantering väljs utifrån beräkningen av specifika förhållanden under vilka växten utvecklas bekvämt och fruktar. Då är det mycket bekvämare att ta hand om plantering, och mer meningsfulla resultat erhålls.

Korrekt vård av potatis efter plantering

Potatis som sprutas av alla regler ger mer friska groddar. Men det är inte uteslutet att växten behöver ytterligare vård. Omsorg för potatis efter plantering innebär flera steg:

 • vattning;
 • åsbildning;
 • gödselmedel;
 • skydd.

Related  Engelska rosor – plantering och vård

vattning

Vattna potatisarna med ströVattning är en av de viktiga faktorer som påverkar utbytet av potatis. Om sommaren inte är torr, är det tillräckligt att spendera 3 vattendrag. Men det måste göras rätt och i tid. Inget behov av att vatten omedelbart efter plantering, eftersom jorden fortfarande innehåller fjäderfuktighet. Men när toppar börjar växa aktivt, och det här är på en halv månad efter uppkomsten, har växten ett stort behov av ytterligare fukt.

Processen med blommande potatis visar att bildandet av knölar började, vilket innebär att det är dags att vattna igen. Den tredje vattningen beror på hur mycket jorden har torkat ut. Om det är svårt, knådar det inte bra i handen, och vid ett djup av 6 eller mer centimeter är det torrt, det behöver därför fuktas. Nästa dag eller varannan dag, beroende på uttorkning av jorden, är det nödvändigt att lossa jorden. Eller det är möjligt att sprida mulch på fuktig men mark, vilket också bidrar till bevarande av fukt i jorden.

Dropp bevattning av potatisVad ska man välja? Metod för sprinkling eller droppbevattning? Många sommarboende ser fördelen av varje typ av bevattning. Till exempel, om du har möjlighet att installera sprinklers för en dag eller mer, är det som ett substitut för lätt regn, när inte bara jorden fuktas, men även tvättar bort dammet från bladen och stjälkarna. Med droppbevattning kommer mer vatten att gå under busken.

Hilling

Förädling av potatis i rad är mycket viktig. Det kan skydda unga plantor mot frost fortfarande möjligt, tar bort ogräs, ackumulering av fukt och säkerställa inflödet av luft till rötterna, kommer att stimulera tillväxten av gröna massa och rötter. Hällande potatis med huggningDet visar sig att hilling – det här är en viktig del av vården av växten, eftersom avkastningen beror direkt på det. Den första lossningen mellan raderna kan utföras omedelbart, eftersom unga skott av potatis förekommer. I framtiden måste du göra kullar varje gång efter regn eller vattning, och före blommande.

Det finns flera sätt att hälla – mekaniserad: motoblock, och manuell: chopper, hiller, flat cutter.

gödningsmedel

Superfosfat i granulerPotatisen reagerar väl på blandad toppdressing, både organiska och mineraliska gödselmedel. Du kan till och med plantera potatis, lägga till aska eller nitrofos (1 msk per brunn).

Potatis rekommenderas för säsong att matas tre gånger. Första gången detta är gjort, när toppen fortfarande är ung och utvecklas. För att göra detta, späd i en hink vatten (10 liter) 1 msk. urea. Eller de gör en halv-flytande mullein. På busken minst 0,5 liter av någon av lösningarna. Göds endast efter regn eller vattning.

Related  Hur odlar man en ros från en bukett?

Den andra obligatoriska toppdressningen under spirande är utformad för att påskynda blomningsprocessen. För detta kräver en hink vatten 3 msk. skedar av aska och 1 msk. skedar av kaliumsulfat.

För toppad dressing av potatis under blomning är superfosfat i granulat perfekt. På grund av detta gödnings utvecklas väl rotsystem, accelererar bildningen av knölar (per 10 liter vatten du behöver ett glas halvflytande kungsljus och 2 msk. L superfosfat).

skydd

Colorado beetleAsken befrukter inte bara, men skyddar också helt potatisbuskar från ruttna i vått väder. Därför är det inte bara möjligt att vattna växter med en lösning av aska, men också att skära ner toppen av den. Samma metod bidrar till att slåss och med den viktigaste potatisfienderna – Coloradobageln.

Naturliga lökar används ofta och lökskal. Det kan läggas till brunnarna när potatis planteras och att täcka upp planteringarna med det och sprinkla runt plantorna. Att plantera i potatis eller kring hennes baljväxter, kalendula eller senap hjälper till att skydda rotgrödor från wireworm.

Från senblight hjälper vitlökinfusion. 200gr vitlök krossad till gruel, tillsätt lite vatten och låt det brygga i 2 dagar. Blanda sedan denna infusion med 10 liter vatten och du kan behandla plantorna. Detta bör göras 2-3 gånger med ett intervall på 10 dagar.

Det finns andra sätt att skydda potatis från sjukdomar och skadedjur. Till exempel, den mekaniska skörden av Colorado beetle och dess larver, eller kemiska beredningar.

skörd

Förmodligen är det trevligaste att se frukterna av ditt eget arbete. Det är skörden av potatis mer än objektiv bedömning, det är en möjlighet att lära sig de lektioner som kommer att vara användbara för nästa plantering av potatis.

Tips för att odla potatis på den öppna marken

 1. För plantering väljs bara friska knölar.
 2. Minst 10 dagar före plantering överförs planteringsmaterialet till en varm plats.
 3. Växtpotatis måste nödvändigtvis uppvärmas till 8˚ eller mer, jord.
 4. Vattning bör göras endast på kvällen, så att fukten på löv kan torka ut på morgonen.
 5. Jordavlossning efter vattning bör utföras så snart som möjligt.
 6. Stambrytning från marken på ett avstånd av 15 cm är en metod som gör att lövverket efter blommande inte kan utvecklas. Då koncentrerar potatisbusken all sin styrka på rotgrödorna.
 7. Vattning stannar 3-4 veckor före skörd.

Se hur man korrekt planterar potatis, se videon.

Plantera potatis med en no-till-metod – video