inshell jordnötterUpptäckt av européer i det XVI århundradet spreds jordnötter i samma århundrade i de asiatiska kolonierna och föll sedan in i Afrika, Gamla världens och Rysslands territorium. Idag är jordnötter, vars fördelar och skador väl studeras, en värdefull jordbruksgrödor för många regioner i världen.

På grund av extern likhet anses jordnötsfrön ofta och även kallas traditionellt “jordnötter”. Men denna åsikt är felaktig. Jordnötter är närmaste släkting med vanliga ärter, bönor och sojabönor.

Denna bönväxt med ovanliga täta böter mognar under jorden uppskattas av bönder för hög avkastning, opretentiöshet och snabb återgång. Rik på protein och fett, bönor används i livsmedels- och biokemiska industrin. Enkela konsumenter känner till jordnötter som råvaror för smör och jordnötssmör, som det för en trevlig smak, som är relevant för en mängd olika snacks och konfekt.

Men vad är de användbara egenskaperna hos jordnötter, finns det några kontraindikationer? Är det värt att bli involverad i denna produkt eller bättre att begränsa användningen av den?

Energivärde och kalorihalt av jordnötter

jordnötspastaLiksom alla bönor är jordnötter en värdefull näringsrik produkt. Å ena sidan tillåter det, efter att ha ätit en hel handfull läckra bönor, att snabbt bli full. Men å andra sidan är risken för överspädning stor, om du bärs bort av välsmakande men inte ofarliga “nötter”. Per 100 gram produkt:

 • 26,3 gram protein;
 • 45,2 gram fett;
 • 9,9 gram kolhydrater.

Inte överraskande, med ett så högt energivärde är kalorihalten i jordnötter mycket hög. 100 gram färska mogna bönor ger kroppen 552 kcal. Efter torkning ökar antalet kalorier med ytterligare 50-60 enheter.

Biokemisk sammansättning och näringsvärde av jordnötter

peanut skaladeFrån vitaminer, spårämnen, aminosyror och andra biologiskt aktiva komponenter beror direkt på användbarheten eller skadan av produkten. Därför, innan du svarar på frågan: “Vad är användningen av jordnötter för kroppen?”, Är det värt att bo i detalj om den biokemiska sammansättningen av bönor som konsumeras i mat.

Per 100 gram jordnötter är:

 • upp till 21 gram stärkelse;
 • från 4,2 till 7,2 gram sockerarter;
 • 8,3 gram mättade fettsyror;
 • något mindre än 3 gram ask;
 • 8,1 gram dietfibrer;
 • nästan 8 gram vatten.

Related  Åtgärder för att kontrollera pulverformig mögel på krusbär och förhindrande av spridning

Betydande bidrag till näringsvärdet i jordnötter göra många vitaminer, såsom askorbinsyra och kolin, en nästan fullständig grupp av vitaminer B, liksom vitamin E och PP. Produkten är rik på globuliner, puriner och fettsyror. Det finns frön som är användbara för hud och hårbiotin. Inte mindre imponerande förteckning över mineraler. Buketten av mikro- och makroelement i jordnötter är oersättlig för kroppen magnesium och järn, zink och koppar, kalium och kalcium, natrium, mangan och fosfor.

Vad är användningen av jordnötter för kroppen?

peanut mellanmålIdag är jordnötter en överkomlig, välsmakande produkt, som för näringsfördelar och fördelar skiljer sig lite från riktiga nötter. Torkad, stekt, saltad, med socker och karamellfrön används som kalorihaltiga mellanmål eller mellanmål. De berikar perfekt smaken av konfekt och bakning.

Att äta jordnötter med fördel och utan kroppskada måste du komma ihåg om moderering och tillgången på medicinska kontraindikationer!

Eftersom frön av denna kultur är rika på magnesium, aminosyror, av vilka de flesta hänför sig till de oumbärliga, proteiner och vitaminer, är jordnöts ingå i den dagliga kosten en god hjälp hjärtat och kärlsystemet. Bioaktiva ämnen tar inte bara hand om hjärtmuskulaturens hälsa, men också på grund av brist på kolesterol, bidrar till att behålla renheten hos kärlen. En liten mängd jordnötter äts per dag, från godsaker omvandlas i förebyggande av åderförkalkning, högt blodtryck och andra sjukdomar relaterade till tryck och hjärtarbete.

jordnötter som barnMikroelement och vitaminer i jordnötsskärnor garanterar utmärkt energi och näringsstöd för att upprätthålla hälsa och ungdom. En kalori-mättad produkt överför dem generellt till kroppen, så att en person:

 • snabbt återhämta sig från hårt arbete;
 • få styrka efter sjukdom, skada eller operation;
 • outtröttligt under lång tid för att uthärda allvarlig fysisk och psykisk stress;
 • närma din styrka när det inte finns något sätt att äta bra.

Related  Hur man skär valnötter

I detta fall stöder jordnötter med fördel och utan skada på en person sitt stabila mentala och psykologiska tillstånd. De ämnen som ingår i fröna, stöter inte bara aktivt mot stress, utan hjälper också till att bekämpa tecken på depression, ångest, sömnstörningar, kronisk trötthet. Denna användbara egenskap av jordnötter har ingen kontraindikationer, och den kan användas av män och kvinnor i olika situationer.

Användningen av jordnötter, enligt läkare och nutritionists, hjälper till att stärka immunförsvaret för att motstå säsongsförkylningar och vardagliga stresser.

jordnötter är rika på vitaminerna BGruppen av vitaminer B, som upptar en viktig plats med sammansättningen av jordnötter, är oersättlig:

 • för hjärnans fruktbara arbete
 • för förmågan att snabbt memorera och gott, långt minne;
 • för att stödja koncentrationen på de uppgifter som tilldelats.

Dessa egenskaper är viktiga för människor i alla åldrar, från små barn till pensionärer. Om vi ​​talar om den genomsnittliga och äldre åldern, så är här den ovärderliga användningen av jordnötter, som kan utan hälsoskador motstå åldrandet och onkologiska sjukdomar. Saken är i naturliga antioxidanter, på cellulär nivå som minskar eller helt stoppar miljöpåverkan, vilket leder till åldrande eller utseende av tumörer.

Användningen av jordnötter för män och kvinnor

Undersök inte det höga innehållet av jordnötter i proteiner och fetter. Den första är byggmaterial för tyger. Den andra tillgängliga, snabbt förvärvade energin. Detta gör att du kan använda jordnötter för män, utan skada och till fördel för dem som vill få muskelmassa. Delikat bönor innehåller dessutom zink, användbart för det starkare könet, och dessutom mycket vitaminer som är oumbärliga för en aktiv livsstil.

jordnötter är bra för mänIdag, läkare tror att små mängder av jordnötter på menyn fungerar som en säker naturliga hormonella medel, för att stabilisera driften av detta system i kroppen, till exempel under tonåren, under graviditet och efter upplösningen av bördan, samt på förekomsten av klimakteriet. Detta är en ovärderlig fördel för kvinnor, men fröskador är möjliga här om du inte följer läkarens rekommendationer och försummar rimlig måttlighet.

Related  Vet du varför de nedre bladen blir gula?

Om jordnöten inte är förbjuden under barnets genomförande, kan jordnötter användas under amning? Ja, om den framtida mamman inte har tecken på en allergi mot denna typ av baljväxter, och den behandlande läkaren inte har rekommenderat att följa en speciell diet. Inte bara det, detta mellanmål hjälper klara av humörsvängningar, kommer han att fylla brist på järn, magnesium, kalcium och andra mineraler som är nödvändiga för produktion av hög kvalitet mjölk och hälsa kvinnan.

Skador på jordnötter för kroppen

jordnötter är inte användbara för allaMed alla goda egenskaper hos jordnötter finns kontraindikationer för dess användning. Först och främst kan en fiberrik produkt inte bara rensa tarmarna utan också leda till en förvärring av kroniska sjukdomar i denna sfär. Från att äta frön ska överges med magsår och gastrit, pankreatit och andra sjukdomar.

Enligt läkare finns det fler och fler människor i världen med tecken på allergi när man använder jordnötter. Officiellt är produkten inte erkänd som ett allergen, men fröet från rosa eller rödbruna kan försämra hälsotillståndet, därför är det bättre att ta av dem före måltiden.

Inte till nytta, och skadorna från jordnötter känns av män och kvinnor som lider av åderbråck, artrit, artros och andra sjukdomar i muskuloskeletala systemet.

Även friska människor som bryr sig om sin hälsa, är det bättre att hålla sig till åtgärden. Om det finns jordnötslös och mycket, är problem med övervikt och metaboliska störningar garanterade.

Hur mycket jordnötter kan du äta per dag? Strikt märkt antal är inte. Allt beror på en persons hälsa och livsstil, men oftare talar de om en dagskurs som motsvarar 30-50 gram torkade frön utan tillsats av salt, extra olja eller socker. I detta fall bör jordnötter vara kvalitet, utan tecken på rancidity eller mögel.

Video om fördelar och skador på jordnötter för kroppen