avokado hemmaAvokado är en typ av tropiskt fruktträd som har stor popularitet bland fans av exotiska växter. Många av dem har en växt i sin samling, eftersom växande avokado med egna händer är ganska enkelt. Men för att den ska kunna växa och glädjas åt sin ägare behövs noggrann vård.

Funktioner av avokadohemmet

avokadofruktAvokado träd odlas hemma har ett antal funktioner:

 1. I en naturlig livsmiljö växer växten till en höjd av upp till 20 meter, och trädet växer hemma når högst 2,5-3 meter.
 2. Frukten av detta träd kommer mycket sällan. I grund och botten används den som dekorationselement.
 3. Om du har tur börjar trädets fruktning på 3: a 6: e tillväxtåret. Dess frukter är ganska ätliga, även om de smakar lite underlägsna medförde.
 4. Växten rensar luften, och tack vare den ursprungliga och frodiga kronan domineras rummet av en varm och mysig atmosfär.

Villkor för odling av avokado

För odling av avokado från benen i hemmet är det nödvändigt att följa vissa regler. Det är bättre att plantera stenen på våren, under denna period finns det en aktiv tillväxt av växter. För att skörda planteringsmaterialet är det nödvändigt att välja en mogen frukt som inte har deformiteter.

Indikatorer på mogen produkt – en fruktskal mörk, tät och fast massa, efter trycket på frukten det återvinner sin form, kan benet lätt separeras från massan, är benkvalitet storleken på vakte.

Om produkten är lite mogen behöver du packa den i en papperspåse som innehåller produkter som innehåller en stor del etylen – det här är en gas som accelererar modningen av frukter. Dessa inkluderar bananer, äpplen eller tomater. När fostret lagras i temperaturregimen från 18 till 23 grader, efter 2 dagar kommer avokado att nå den önskade tillståndet.

Steg av avokado benspiring

sätt att groa pipsOdling av avokadoer hemma från stenen utförs i en sådan sekvens.

Fröet avlägsnas. För detta ändamål görs ett litet snitt i fostrets mitt, 1 cm djupt och försiktigt, genom att rotera rörelser, är benet skuren ut. Vidare tvättas den under rinnande vatten utan att skada det bruna skalet.Vi förbereder ett ben för avokado att groa

Innan spridning av avokado är en plats förberedd för sin tillväxt:

 1. I grytan läggs ett avloppssystem för vilket konventionellt grus eller expanderad lera är lämplig.
 2. En näringsrik blandning bestående av lika delar av humus, trädgårdsjord och sand bereds. Eftersom avokadoerna kan planteras direkt i jorden, för en normal spiring av sitt utsäde, måste det ha en lös konsistens.
 3. Den beredda blandningen hälles i grytan och lämnar lite ledigt utrymme, 1-2 cm från överkanten.förberedelse av mark för att plantera avokado

Frösprutning utförs med användning av olika metoder.

Hur man odlar en ben av avokado

spiring av avokado frön i markenStängd metod ger spiring av planteringsmaterial direkt i marken. För att göra detta placeras benet i marken på ett djup av 25 mm, med en skarp ände och välvatt och blötlägger hela jorden. Behållaren placeras på en varm plats, med bra belysning och vattnas under hela spridningsperioden. Efter 20-30 dagar visas en spruit.

spruta avokado frön i vattenEn öppen metod för att odla en avokado är att lägga stenen i en behållare med vatten, i en suspenderad form. För att göra detta behöver du:

 • förbereda ett glas eller annan behållare;
 • i den mellersta delen av fröet, från olika vinklar, gör 3-4 hål, in i vilket tandtråden, 2-3 mm i djup (de fungerar som bärare, till ett frö har misslyckats med att helt nedsänka i vattnet, utan endast dess nedre del);
 • utsädet placeras i en förberedd behållare med kallt vatten, en trubbig ände och nedsänkning av plantmaterialet bör vara 1/3 dess del;
 • istället för vatten kan du använda en hydrogel som kan behålla fukt under lång tid;
 • under hela spiringperioden är det nödvändigt att se till att vattennivån inte minskar.
 • efter den första ryggraden framträder kan växten transplanteras i marken, men för att växten ska rotta måste dess rötter vara minst 30 mm.

För utseendet av de första rötterna tar det från 2 till 6 veckor.

Avokado-fröet har ett ämne som Persin, vilket stör matsmältningssystemet och orsakar olika allergiska reaktioner. Därför rekommenderas att arbeta i gummihandskar.

Villkor för att odla ett avokado träd

avokado vårdEfter att avokado har planterats hemma är det nödvändigt att genomföra ett antal åtgärder för att ordna sin plats.

För normal tillväxt av en avokado måste du uppfylla vissa krav:

 1. Regelbunden fuktning av marken, som genomförs när den torkar. I genomsnitt utförs vattning en gång om 10 dagar. Under vintersäsongen vattnas trädet ofta, vilket gör att jorden kan stå torr om några dagar, detta är nödvändigt för att bibehålla den optimala fuktnivån i jorden.
 2. Underhåll av fuktig luft uppnås på olika sätt – att sätta potten med ett träd bredvid grödor som frigör en hel del fukt, strö bladen av växterna under sommarsäsongen eller värme potten ligger på bricka med våt sand.
 3. Tillhandahållande i rummet en gynnsam temperaturreglering, som bör ligga inom 16-20 grader. På vintern är en gynnsam temperatur 10-12 grader, eftersom växten faller i viloläge och kasserar löven.
 4. Tidig toppdressing av växten. I genomsnitt utförs det 1-2 gånger om månaden. För toppdressing används blandningar för att odla prydnadsgrödor.

Vid förgyllning av löv är det nödvändigt att vara uppmärksam på periodicitet och mängd vattning. Vanligtvis är detta ett tecken på överdriven vattning.

Dekoration av avokado träd

bildande av avokado trädInnan du kan odla avokado från en sten hemma, måste du tänka igenom alla nyanser av dess dekorativa design:

 1. Vissa varianter möjliggör plantering av flera skott i en kruka med ytterligare interlacing av deras stammar, vilket ger ett frodig och originalt träd.
 2. För att få ett högt träd rekommenderas att det transplanteras minst en gång per år. Den gynnsamma perioden för detta förfarande är i slutet av februari, det är den tid då växterna växer aktivt. Den första transplantationen ska utföras efter att ha nått en trädhöjd på 15 cm.
 3. För att minska intensiteten av avokadotillväxten utförs en nypa av dess apex. Detta förfarande accelererar tillväxten av laterala skott, vilket gör kronan magnifik och attraktiv.

Moulding beskärning utförs på våren, när det finns en aktiv tillväxt av alla växter. Den första beskärningen görs efter 8-10 löv, i närvaro av sidoskott, de förkortas efter 5 löv.

Läs om: fördelarna med avokado för människor!

Från groddar ett ben till ett format träd – video