Blossom dillTrots dillens anspråkslöshet är det inte alltid möjligt att erhålla de önskade gröna. Och skulden för detta är växtsjukdomar som smittar växter, de orsaksmedel som de flesta är skadliga svampar.

Enligt resultaten av långsiktiga observationer som utförs av specialister av utsäde och avelsgårdar är pulveriserad mögel, phomosis och cercosporos den största risken för dillplantning. Detta är dock inte en komplett lista över dill sjukdomar. Vad händer om dill blir gul, eller blir den gröna svängen svart och lockig? Att identifiera sjukdomen i trädgårdsodling och bestämma kampens åtgärder hjälper till att beskriva sjukdomar och foton av drabbade växter.

Pulveriserad mögel av dill

Pulveriserad mögel på dillUpphetsad av svampen Erysiphe umbelliferarum sjukdom är vanliga i alla regioner i landet och påverkar inte bara fänkål, men de flesta av dess närstående grödor såsom morötter, palsternacka, selleri och fänkål.

I den skyddade jorden finns ett pulverformigt mögelmedel i växthus där ogräs är närvarande, och på pudderbäddar, skadar mjölk ofta grödor i varmt, fuktigt väder.

En karaktäristisk egenskap hos sjukdomen – den är vitaktig, som en spindelväv först och sedan på spår av whitewash eller mjölplack, bestående av mykelsvampdjur. Uppväxt på gröna fläckar fånga alla nya ytor, tills sjukdomen påverkar alla växtens luftorgan. Lövverk, som har spår av pulveriserad mögel, förlorar dess juiciness, arom och smaklighet.

Detta är den pulverformiga mögel på dill under ett mikroskopLiksom med de flesta patogener av denna typ, svampsporer vinter i växtrester som inte avlägsnas från sängar, och förblir också på ogräs. Särskilt villig att argumentera tvister vilda arter av paraply.

Peronosporoz av dill

Peronosporoz av dillLiknande utseendemässigt påverkar den nedre mögel eller peronosporos också den antennliga delen av växten. De största sprickbildningarna observeras vid vått väder, vid en temperatur av 18 till 20 ° C.

Eftersom infektionen utvecklas från utsidan blir lövbladen gul, blir brun. Och på baksidan är en tjock vit beläggning tydligt synlig. En liknande bild utvecklas på paraplyer, frön och skott. Över tiden torkar växten, som påverkas av peronosporos, praktiskt taget.

Vad ska man göra när frukten blir gul dill? Källan för sjukdomen ligger i de fallna och inte skördade delarna av växter, ogräs, och sjukdomen kan spridas genom redan infekterade frön. Därför bör vi under inga omständigheter låta utseendet av ogräs och partiklar av den infekterade häcken uppträda.

Femos av dill

Femos av dillAnledningen till att dill döljer på sängarna, kan gömma sig i vävnaderna av växter som påverkas av fosfatets orsaksmedel. Sjukdomen, utbredd från den icke-svarta jorden till Krasnodarområdet och Volga-regionen, orsakar allvarliga skador på stora jordbruksplantager och amatörplantning på hushållens tomter.

Manifestationer av sjukdomen kan ses på unga skott, tillsammans med svarta stjälkillverkande stjälkar eller under andra halvåret på vuxna dillbuskar.

Blight svamp Phoma anethi Sacc penetrerar alla vävnader i en växt som tydligen återspeglas i utseendet på stjälkar, blad, knoppar, och även på rötterna av mörka fläckar avlång form med märkbara svarta prickar. Det är den viktiga aktiviteten hos denna svamp kan vara svaret på frågan varför är svart dill på sängar. Eftersom utvecklingen av svampen i den infekterade växt dill varar inte mer än 2 veckor, det pest per säsong ger många generationer och kan orsaka flera vågor av sjukdom. Applicera tvister med vind, regn och insekter, och lagras i döda växtdelar som fångas i marken, och frön av ogräs.

När fänkål smittas med fomos vid stadium av bildning och mognad av frön, förlorar den senare spiring och blir smittkällor.

Cercosporosis av dill

Cercosporosis av dillCercosporosis har mycket gemensamt med ytlig nekros av fänkål och i själva verket föregår utvecklingen av denna sjukdom. Detta kan ses i foto fänkål, och kontroll av sjukdomar ingår även allmänna åtgärder. Varför blir dill svart på sängarna? Infektioner sprids av svamp Cercospora anethi lider alla ovan jord organ fänkål, vilket ställer införandet av svampen verkar mörka eller bruna fläckar, så småningom tar förlängas längs fartyg och formulär.

När mognad av sporer börjar, är fläckarna täckta med en tät, lättare blomning. Källan för infektion lagras på mogna frön, liksom på de torra rester som är oklarade från sängarna.

Svart fänkål ben

Förlusten av dillskott från det svarta benet uppträder ofta i växthusgårdar eller vid odling av grödor i växthus på tomten.

Svart fänkål benKällan till sjukdomen är frön som är smittade med svampinfektion. Som en följd av deras aktivering börjar rotting av ryggkragen, vilket leder till att fänkålet blir svart, växlar växternas stammar i de första dagarna efter framväxt av ogräs och torkar upp. Utvecklingen av det svarta benet går fram till början av öppningen av de riktiga bladen. Och vid hög luftfuktighet sjunker 50% av grödorna och dör.

Dill påverkad av svart bensjukdomUtvecklingen av det svarta benet underlättas inte bara av överdriven vattning, men också:

  • kraftiga temperaturfluktuationer;
  • brist på ventilation i växthuset;
  • upprepad användning av samma mark i växthus och växthus, samt växande plantor;
  • Frånvaron av lossning och den resulterande skorpan på jordens yta;
  • ökad marksyra
  • låg belysning
  • otillräcklig gallring av grödor.

Det är därför som dillspirorna svärnar på sängarna.

Risken att sprida det svarta benet ökar många gånger, om osejda frön, eventuellt infekterade med phomosis och cercospora, används vid sådd.

Fusarious wilting av dillplanter

Fusarious wilting av dillplanterFusarium på dill börjar med de nedre bladen, först blir dillgrön gul, då ändras färgen till rödaktig eller brun. Spridning, sjukdomen fångar de övre skikten och plantorna bleknar gradvis. Graden av infektion kan bedömas av den tvärgående delen av stammen, vars kärl kan också få en gulaktig, brun eller röd färg. Om fänkålen på trädgården blir gul, vad ska grönsaksgardinern göra?

Patogener Fusarium svampar ackumuleras och vintern i jorden. Därför kan markskadedjur vara en bärare. Svamp kan komma in i dillvävnaden med vårdslös löstning, liksom med nematoder. Riskfaktor för utveckling av fusarios är regelbunden vattendimning av jorden, liksom ökad marktemperatur.

Det är extremt oönskat att tillåta stagnation av fukt i jorden och reproduktion av markskadedjur.

Verticillium vild

Vertikilliumvising av dillSvamp, orsakssambandet till denna sjukdom, påverkar kärlens kärl. Som en följd av infektionsutveckling förlorar fading dill buskar helt förmågan att ta emot näring och fukt, och kärlsystemet är igensatt. De första tecknen på sjukdomen kan ses i mitten av juni, och den fullständiga bilden utvecklas redan under andra halvåret, när dillet blommar och bildar frön. Först blir den smittade dullen gul endast i varmt väder, då lövverket helt bleknar, vrider och blir brun.

Källor av en farlig sjukdom för dill är Verticillium Dahliae jord smittad med svamp, dåligt återgår gödsel eller kompost.

Kontrollåtgärder för dillsjukdomar

Eftersom gröna kulturer, inklusive dill, är extremt tidiga, kan de inte användas för att kontrollera patogener och skadedjur.

Och som du kan se på bilden av fänkålsjukdomar, kan kampen mot dem inte begränsas till engångsbehandlingar. Därför bör de viktigaste uppmärksamheten ägnas åt förebyggande och förebyggande av utveckling av farliga infektioner för grödor.

Sjukskyddad fänkål växer väl och blommarFör att förhindra spridning av sjukdomar genom frön och förhindra svampar från att förstöra skotten, är det ytterst viktigt att välja endast de testade friska frön, och även att genomföra utsädesdisinfektion före plantering. Detta kan göras genom att blötlägga fröet i vatten i 20-30 minuter med en temperatur av högst 45 ° C. Samtidigt dör svampen, men embryot lider inte, vilket gör det möjligt att få friska växter och en riklig skörd av färska gröna.

Korrekt planterad dill är sjukt mycket mindre oftaFör sådd är det nödvändigt att fördela väl upplysta ventilerade områden med lätt lös mark. Jordar med syrereaktion utsätts för kalkning. Låt inte dill sås i många år på samma plats. Växter av denna kultur är bäst alternerade med baljväxter, nightshade, meloner. Eftersom umbellatkulturer ofta påverkas av vissa sjukdomar och skadedjur är det inte nödvändigt att ansluta sig till sängar av morötter, dill eller selleri.

Det är omöjligt att tillåta överdriven täthet av grödor, vilket bidrar till försvagningen av växter och utvecklingen av alla typer av infektioner.

Jord och flygande skadedjur kan framgångsrikt sprida svampinfektioner. Anledningen till att dillbladet är krökt kan det finnas en koloni av bladlöss som bosätter sig på växter. Men om insekterna kan tvättas bort med vatten orsakar svamparna som kommer in i vävnaden till följd av punkteringar oåterkalleliga konsekvenser. Och här är det mycket viktigt att vidta alla åtgärder för att skydda dill inte bara från bladlus, men även nematoder, wireworm, morot och flugor.

Skydda planteringskanalen genom att regelbundet avlägsna alla grödans vegetation, både på sängarna själva och på deras omkrets. Vid avlukning och efter skörd måste växtresterna som håller patogenerna förstöras.

Vad händer om dill blir gul i sängarna, rodnar eller bladets växtvridning?

För att skydda fänkål från svampinfektioner och andra sjukdomar kommer regelbunden gödning av paraplygrödor med fosfor och kaliumgödsel att hjälpa. Om gödsel används kompost eller gödsel, som är perfekt bevarade sporer av svampar, är det bättre att ersätta dem med fabriksgjord gödning. Ett bra botemedel är bladförband av dill och andra gröna växter med en svag boraxlösning.

Kämpar mot fusariums blöta växter – video