kokosnöt-substratDen största svårigheten att odla plantor är det korrekta urvalet av jord. För utseendet av vänliga skott i jordblandningen behövs de korrekta proportionerna av näringsämnen, fukt och syre. Ovärderlig hjälp i detta kommer att vara kokosnöt substrat. Enligt trädgårdsmästarnas granskning är det ett utmärkt fyllmedel i jorden, vilket ger växter med idealiska förhållanden för tillväxt och utveckling.

Från vilket kokosnötets substrat produceras

kokosnöt-substrat i en brikettRedan från produktens namn blir det klart att en kokospalm används för sin produktion. Detta är en av de sällsynta växterna där ansökan hittade alla delar – stam, blad, frukt. Det har länge noterats att palmfibrer har unika egenskaper – de är lätta, slitstarka och absolut inte ruttna.

kokosnötskalAv fibrerna produceras rep, rep, mattor, fyllmedel för madrasser. Under en tid har fibrer och spåner använts som ett underlag för odling av inomhusblommor och plantor. Det finns 3 sorter av fyllmedel för kokosnöt-substrat:

 • fiber – starka långa trådar, som har utmärkt hygroskopicitet;kokosfibrer
 • torv – den minsta fraktionen, kännetecknad av en betydande fuktkapacitet;kokosnöt torv
 • chips – partiklar av det yttre skalet av kokosnötter, vilket ökar substratets luftpermeabilitet.kokosnötschips

För produktion av kokosnöt-substrat för plantor väljs alla 3 produkter i de proportioner som är mest lämpade för odling av olika typer av trädgårdsgrödor.

Former av substratfrisättning

För mer bekvämlighet tillverkas detta material i flera former:

 1. Tabletter och skivor – pressade föremål, som har form av en bricka, med en volym av 5, 10 och 20 cu. Den största disken i torr form väger 650 gram, medan den i vått tillstånd ökar i storlek till 8 liter. Basen av tabletterna består av korta fibrer.kokosnöttabletter
 2. Mattorna är rektangulära. Deras vikt ligger mellan 1,6 kg och 5 kg och volymen i våt form – från 14 till 50 liter. För deras produktion används längre fibrer, chips och torv.
 3. Kokosubstrat i briketter produceras i ett brett sortiment – de minsta är konstruerade för att plantera en eller två rumsblommor och de största köps av företag som producerar plantor som säljs i bulk. Briketter består av fibrer med tillsatser av torv och småflis.

Related  Villkor för bearbetning av trädgård med urea med koppar vitriol på våren

Med ett så brett urval är det inte svårt att välja ett kokosnötunderlag som passar för sina egna behov.

Egenskaper hos kokosnöt-substrat

kokosnöt-substratkompositionEn sådan bred fördelning av detta material berodde på dess unika egenskaper:

 • i dess sammansättning är substratet en organisk förening som i sin tur sönderdelas fullständigt, assimileras av växter utan rester;
 • en rekordhöjning av luftens permeabilitet, vilket är oumbärligt för plantor;
 • Formen utvecklas inte på tablettens yta, och ogräs växer inte.
 • Underlaget absorberar allt överskott av fukt, vilket ger växterna bara vad de behöver,
 • materialet har en neutral reaktion, som är lämplig för de flesta växter;
 • fibrerna sönderfaller långsamt, vilket gör att de kan användas i flera år;
 • Kompositionen uppfyller fullt ut de strängaste miljöstandarderna.
 • substratet impregneras vidare med gödningsmedel som är mest lämpade för plantor;
 • materialet är luktfritt och absolut inte allergiskt.

Ovanstående egenskaper gör det möjligt att använda substratet i stor utsträckning som ett fyllmedel i den hydroponiska kulturen.

Förberedelse för användning

blötlägger substratet före användningInnan du använder kokosubstratet för plantor, måste det vara ordentligt förberedt. Tänk på exemplet på en kokosnötbrikett som väger 1 kg:

 • brikettfri förpackning;
 • lägre i en 10-liters hink;
 • Häll 2 liter vatten och låt svälla, rör om och lossa det är inte nödvändigt.
 • Efter några minuter tillsätt ytterligare 3 liter vatten, täck med ett lock eller en film och lämna för ytterligare svullnad.

Kokosubstratet är klart för användningEfter några timmar är blandningen helt klar för användning.

Tabletter och diskar blötläggs i 40 ml vatten vid rumstemperatur och används för spiring av frön.

Så odlar plantor i en kokosnötblandning

plantor i kokosnöt tabletterSubstrat i sin rena form används vanligtvis endast för spiring av frön. På ytan av de beredda tabletterna i speciella indragningar lägger du ut fröna, täcker med en film och väntar på framväxt av skott, avlägsna regelbundet skyddet för luftning. När substratet torkar blir det märkbart lättare. I det här fallet fuktas det och lägger lite vatten på pannan.

Related  Hur man odlar ett persika och får en riklig skörd

När plantan har vuxit upp och genomborrat hela tabletten med rötter, transplanteras den till en större behållare. För fullständig utveckling av plantor i en blandning av kokosnöt-substrat i briketter använd konventionell torv-, löv- eller frömark, samt aska, kompost eller återvunnen gödsel.

Ett rent substrat innehåller för få näringsämnen, så det används som en av jordblandningens komponenter.

Varianter av substratanvändning

kokosnöt substrat för hydroponicsKokosblandning används inte bara i växande plantor. Det är oumbärligt i nästan alla områden av växtproduktion, och det mest exotiska sättet befann sig i att använda ett kokosnötunderlag för vård av sniglar – ahatiner. I det, dessa unhurried skaldjur känns bäst. De återstående metoderna är mer traditionella:

 • växande inomhus växter, speciellt kräver lätt luftig jord;
 • rotta sticklingar av druvor, rosor, dahlior, vinbär;
 • Användning i hydroponics – Substratet förändrar inte lösningens surhet, blockerar inte det och har utmärkt luftning.
 • mulching av några trädgårdsgrödor. Denna åtgärd låter dig glömma ogräs och överflödig vattning och värma rötterna för vintern.
 • ökad löshet och luftpermeabilitet hos jorden. Denna åtgärd är nödvändig vid återvinning av tunga lerjord.

Kokosubstratet är bekvämt som en kull för husdjur, invånare i terrarier och registrering av torra akvarier, men dess huvudsakliga syfte är att odla starka plantor med ett välformat rotsystem.

Vi använder kokosnötunderlag för odling av plantor – video