bug dung nyttaBeetle dung är en ganska användbar insekt som ovärderligt anses vara skadlig. Du kan skilja det från det stora bröstet, den tunga kroppen och de klassiska dungbollarna i satsen. Insekten tillhör gravyrens familj, tillbringar större delen av sitt liv under den.

utseende

metallisk glans av munbaggenAv alla lameller kännetecknas denna art av en speciell fysisk styrka och uthållighet, den ovala kroppen är täckt med ett skal. Beroende på arten skiljer sig i parametrar varierar insektslängden från 3 till 7 mm. Beetle dung på bilden ser väldigt vacker ut, eftersom dess elytra har en metallisk glans med olika färger (brun, gul, grön eller svart).

Färgen på buken är konstant – en violettblå nyans. Karossens övre käke har en rundad form. Antenn i en insekt med elva segment är täckta med en kort fuzz. Deras ändar är vridna i huvuden med tre grenar. Magsskölden ströms med flera prickar. Varje enskild elytra är försedd med fjorton furor. Bafeln väger ungefär två gram.

Beetle Beetle Behavior

Murgbaggen kryper in i sin hålDenna användbara insekt är till stor nytta för jorden, lossnar och mättar den med syre. Vid bearbetning av gödsel rullar bägaren den i bollar och skickar den till sin mink, där den sönderdelas i organiska beståndsdelar, vilket också bidrar till jordgödsling, ökad avkastning och förbättrad hygien.

Denna arter av baggar föredrar ett tempererat klimat, det finns sällsynta exemplar som har anpassat sig till torra förhållanden. Det viktigaste för insekter är en tillräcklig mängd mat för vuxna skalbaggar och larver. De enda områden som är olämpliga för avveckling av murgbaggar är områdena i norra Norden.

Art av murgbaggar

skalbagge scarabskalbaggenFör närvarande finns det två övervägande sorter av muggbaggar:

  1. Coprophaga. Denna grupp innehåller skalbaggar med en stor bröstplatta och kraftiga sken av frampoten, vilket gör det möjligt för skalbaggar att fullt ut genomföra grävningsaktivitet. Det finns arter med karakteristiskt utmärkta sexuella egenskaper.
  2. Ateuchus (Scarabaeus). Det viktigaste särdragen hos denna grupp är att deras ögon är bifurcated, och huvudskölden är en halvcirkel. Dimensionerna hos de största individerna överstiger inte 4 cm. De vanligaste i södra Europa och norra Afrika.

Related  Foto och beskrivning av en av de äldsta sorterna av äpple Melba

Skillnaden mellan den första och den andra gruppen är att bägarna i den första gruppen har en sluten hudtyp på överläppen och käften, medan de i andra är fasta och öppna.

Reproduktion och larver

utvecklingsstadier av murgbaggenEnligt utvecklingscykeln skiljer sig bägaren inte nästan från andra analoger. Larven liknar en mask med ben, en vuxen insekt uppträder som en följd av puperingen. För att mata larverna sätter bägaren rullar i bollar, lägger dem in i en separat kammare och fäster ett ägg på den. Detta ger barnet mat för hela utvecklingsperioden.

Larver matas på gödsel från 3 månader till ett år, som förbereds av föräldrar, medan deras avföring ackumuleras i en sorts påse. På våren växer larverna och blir till poppar, och efter ett tag kommer vuxna ut ur dem. Larvans utseende är en tjock, klumpig kropp med kraftiga käkar.

Dra nytta av en skalbagge

skalbaggödsel återvinner gödselMjölbaglens användbarhet berättas av den lärorika berättelsen som inträffade i Australien under styrelsen av europeiska kolonister. Vid import av ett stort antal husdjur till landets territorium, förlorade betesmarker, som hon betade, snabbt näringsvärde. Experter har funnit att på grund av lagret av gödsel bröt gräset inte igenom till ytan.

I processen att bearbeta gödsel rullar bägaren dem i bollar och skickar dem till sina hål, där de sönderdelas i organiska beståndsdelar, vilket också bidrar till jordgödsling, syremättnad, avkastning och sanering.

Mungbaggarna fanns inte i de länderna vid den tiden. Forskare-entomologer valde flera art av mul och lanserade dem på kontinenten. Den ekologiska katastrofen, det ekonomiska problemet och den nationella tragedin hindrades.

Dung-man fördelar, det borde inte förväxlas med maj buggen.

Feed av buggbaggen

Murgbaggen äter hästmissbrukDammens larva kan bildas från 3 månader till flera år, eftersom gödsel har en stor mängd användbara och näringsrika ämnen. Vissa individer fortsätter att vara i skål med gödsel, även i form av en skalbagge tills utvecklingen av en fullvärdig organism är komplett.

Related  Läcker och användbar svamp regnrock, beskrivning och användning

Därefter kommer mannen ut på marken och börjar leta efter sin egen mat. Sparren föredrar hästgödsel eller utrotning av nötkreatur, i frånvaro av den första. Flytta på jakt efter mat mestadels på kvällen. Tillsammans med detta kan vissa typer av bägare äta inte bara gödsel, utan även svampar med detrites, och det finns andra som inte matar alls.

Det längre livet hos vuxna skalbaggar

Livet hos en vuxen bägare stannar så fort en lämplig plats finns för ytterligare reproduktion. Två skalbaggar tätt förseglar ingången och börjar lägga ägg, med vilka de kommer att existera under hela livslängden. Mannen och kvinnan dör om en månad efter att de lagt ägg och skyddar avkommor, eftersom de sitter i burken utan att kunna få mat och mata sig själva.

Intressanta fakta om buggbageln – video