Var och hur persimmon växer: Kulturs egenskaper och odling

Persimmonskörden mognarLjusa orange frukter, som förekommer på hyllorna endast på sen höst och vinter, kan inte ses i trädgården i mittbältet. Hur växer persimmon? Var är den här växtens ursprungsland och vilka egenskaper är dess odling?

En vanlig vana för persimmon är subtroperna och de tropiska regionerna i Asien. Det omfattande släktträdet av lövträd som tillhör Ebony-familjen omfattar mer än sjuhundra arter som är fördelade från Kina och Transkaukasien till Malaysia.

Var växer persimmon?

persimmon i Krimens trädgårdarMan har länge uppskattat smaken av mogna persimmons, och idag odlas olika sorter av växter över hela världen, där klimatförhållanden tillåter. Tack vare urvalet och utseendet på frostbeständiga plantor utvidgade persimmonen sitt naturliga utbud. Kultur med en lång växtsäsong fann sin plats i trädgården i södra Europa, på den nordamerikanska kontinenten, i Japan och Australien.

I de ryska butikerna finns söta frukter oftast i Turkiet, Israel, länderna i Transkaukasien och Nordkaukasien, där odlade träd av lokala, ganska anspråkslösa arter har odlats sedan urminnes tider.

Sedan början av förra seklet har odling av persimmoner etablerats på Krim. Plantagen av en värdefull fruktskörd läggs i Nikitsky botaniska trädgård. Här började seriöst vetenskapligt arbete på utvecklingen av nya vinterhårdvaror anpassade för ryska förhållanden.

Bland vinningar Krim uppfödare och sorter Rossiyanka Nikitinskaya Maroon framgångsrikt fruktkroppen halvön och utan mycket förlust överför kall till -25 ° C. Dessa sorter möjliggjorde odling av persimmoner i Ukraina.

Hur ser persimmonträd, blommor och löv ut?

Planterna som utgör kusuren Khurma är ganska stora långlivade träd som under gynnsamma förhållanden når en höjd av 8 meter och en höjd av 500 år. Kulturella sorter bibehåller egenskaperna hos vilda förfäder. Trädarna har en vidsträckt krona med långa hängande grenar.

kvinnlig persimmonblommaKulturs särdrag är närvaron av manliga och kvinnliga växter, tydligen olika i form och karaktär av blommor. Därför planteras flera pollinatorer för att öka utbytet nära plantagen med fruktträd. Ta reda på hur persimmonen blommar, du kan på foto. Kvinnor, singelblommor präglas av breda klyftor, och korollaformen är upp till 2-3 cm i diameter.

manliga persimmonblommorManliga blommor sitter på skott upplagda, ibland med små blomställningar på 2-5 stycken. De har en smalare, glasliknande form och gulvita kronblad. I olika regioner kan blommande persimmon börja från mars till maj.

Enkla löv växelvis sitta på skott upp till 7 cm långa kan hittas:

  • med oval-kardad form;
  • av ljusgrön färg, blir mörkare när den växer;
  • En jämn yta med ett väldefinierat rutnät av vener.

På hösten målas träden i gula och röda toner. Således faller löv praktiskt taget inte på hur persimmonträdet ser ut, eftersom alla grenar är fodrade med apelsin, gul och nästan röda frukter.

Funktioner av frukt av persimmons

den första skörden av ett ungt trädFör dem som är intresserade av hur en persimmon växer, kommer det att vara användbart att lära sig lite information om dess frukter. I stället för kvinnliga blommor, efter blommande, bildas en grön tät äggstock, inom vilken det kan finnas upp till 10 stora långsträckta åsnar. När frukten mognar, får frukterna en oval, spetsig eller rundad hjärtformad form. Det finns sorter med platta bär.

Beroende på sorten och arten varierar färgen på den mogna persimmonen, allt från ljusgul till nästan brun. Mognad börjar i september och varar fram till december, så persimmon när den odlas på Krim, Nordossetien och Ukraina är ibland under snön.

Oftast i trädgårdarna odlade öst, kaukasiska och amerikanska persimmon. Speciellt populär bland trädgårdsmästare och konsumenter är sorter med söta icke-astringerande frukter.

persimmon täckt med första snönTill alla som älskar den söta smaken av persimmons är det känt att frukterna faller i två kategorier.

  1. Den första välsmakande även när den inte är för mogen. De har ett mjukt kött utan uttalade fibrer och blir gelé i mogna frukter.
  2. I den andra kategorin av persimmoner blir frukterna ätbara först efter att de fallit under den första frysning eller artificiell frysning. Köttet av sådana sorter är grovare, det innehåller mer fibrer.

Båda sorterna har sina fördelar och nackdelar. Persimmon med mjuk delikatessfrukt kan inte tolerera lång lagring och transport. Den minsta skada på huden är hotad av snabb skada. Massiva, sammandragna frukter kan lagras i upp till 30-40 dagar, och sedan efter exponering för undernoll temperaturer njuta av en användbar behandling.

Hur persimmon växer: krav på öppen mark

äggstockar och utveckling av persimmonfruktI naturen växer en persimmon i varma regioner med en lång varm årstid. Moderna frostbeständiga sorter tillåter att driva den norra gränsen till bekväm tillväxt till Rysslands södra regioner. Hur odlar man en persimmon i din trädgård?

Titta på persimon växer på Krim, vid Svarta havets kust Kaukasus och Ukraina, i Nordossetien, kan man lägga märke till att träden i naturen föredrar väl upplysta områden med skydd mot vind och översvämningar under våren och hösten perioder.

Kultur är obehaglig för jordens typ och sammansättning, medan överskottet av organiska ämnen kan reagera på fallet av den redan bildade äggstocken. Det viktigaste är att ett kraftfullt rotsystem ska få tillräckligt med luft och fukt.

Om en persimmon är i torra förhållanden försämras växtens kvalitet, ett förlängt fukt underskott orsakar att äggstocken och lövverket faller av.

I regioner där persimon växer i naturen, är träden blommar redan under de varmare månaderna, och frukterna hinner nalitsya och praktiskt mogna innan svåra frost. Norr om persimmon behöver skydd mot frysning och risken för vårpreli. Detta gäller både fruktbärande träd och växter odlade för dekorativa ändamål.

Att skörda från ett träd 6-10 meter höga blev inte till ett riskabelt äventyr, begynner persimmonkronar att bildas från de första åren efter plantering. Förutom begränsning av tillväxt, beskärning av unga, för tunna grenar, som ofta inte motstår allvaret av frukterna och den första frysningen i de kalla vintrarna.

Hur odlar du en persimmon på egen hand?

självvuxet persimmonträdAtt bli ägare av eget fruktbärande träd på platsen är ganska enkelt. För att göra detta måste du köpa en frostbeständig persimmonplanta, plantera den och ta hand om tills ljusa mogna frukter uppträder.

Persimmon kan förökas genom att odla en mogen frukt från ett ben. Tyvärr behåller plantorna inte svampegenskaper, för stor fruktning och för att få söta bär, så behöver plantan vaccinering.

Det bästa beståndet är den kaukasiska persimmon, som kännetecknas av ökad vinterhårdhet, obefintlig mot marken och uthålligheten. Träet har en kraftfull muskulär rot, tack vare vilken växten enkelt överför omlastningen till en större kruka. På våren, när stammen når en tjocklek av 1 cm, kan ett starkt plantor planteras med en odling av något slag. På vuxna träd är det lämpligt att göra en ytterligare ympning av pollen.

I det mesta av Ryssland och i förorterna är odling av persimmoner i det öppna fältet problematiskt. Korta sommaren räcker inte att ha tid att knyta frukt och mognar, under och efter blomningen finns risk för frost och kallt på vintern för stark även för Krim resistenta sorter. Därför är det bättre att odla persimmon i potkulturen. I det här fallet är det lätt att ta hand om ett träd med en höjd av upp till en och en halv meter och, även med god omsorg, får även en bra skörd.

Persimmon rysk kvinna i landet – video

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Adblock
detector