Sayur-sayuran yang kaya dengan vitaminDi rantau yang berbeza di Rusia, proses penanaman wortel bermula pada masa yang berlainan: dari awal April hingga akhir Mei, yang disebabkan oleh perbezaan keadaan iklim. Adalah penting untuk menanam akar dalam masa untuk menuai tuaian yang baik. Mengenai masa penanaman wortel di pinggir bandar, rahsia pembenihan dan penjagaan membaca dalam artikel ini.

Untuk mendapatkan tanaman awal wortel, yang semata-mata perlu untuk penyediaan pelbagai pemuliharaan untuk musim sejuk, lebih baik untuk menyemai pada 20-April. Tempat tidur perlu ditutup dengan sebuah filem, kerana di rantau Moscow pada masa ini terdapat penurunan suhu.

Sekiranya anda ingin menanam tanaman akar untuk penyimpanan musim sejuk, penanaman perlu dilakukan pada dekad kedua bulan Jun. Pada masa ini, udara dan tanah sudah agak hangat.

Gred terbaik

Jenis terbaik lobakSelepas menentukan masa penanaman wortel, anda perlu memilih pelbagai yang betul. Penduduk musim panas yang berpengalaman berkembang di rantau Moscow hanya beberapa jenis wortel. Mereka disokong dengan baik oleh iklim tempatan, mempunyai rupa yang indah, penampilan ciri dan mempunyai kualiti rasa yang indah.

 1. Pelbagai NantesNantes 4 pilih kerana percambahan dan kesuburan yang baik. Pokok akar kelihatan seperti silinder sempit. Spesimen besar boleh mencapai panjang sehingga 15 cm. Ia disimpan di musim sejuk tidak lama, oleh itu ia lebih sesuai untuk persiapan musim panas dan salad.
 2. Hebat untuk menanam lobak di rantau Moscow daripada jenis yang Tidak dapat dilihat. Tanaman akar pertengahan pemupukan mengandungi sejumlah besar vitamin C dan karotena. Minum segar meningkatkan imuniti dan meningkatkan kesejahteraan.
 3. Frost gred tahan Ratu musim luruh Jangan takut mendarat pada pertengahan bulan April. Terima kasih kepada buah-buahan yang boleh dituai pada akhir bulan Julai. Warna terang, aroma yang sangat baik dan rasa sayur-sayuran mewajarkan nama pelbagai.
 4. Sekiranya anda ingin makan lobak segar pada musim sejuk, pilihlah pelbagai. Memberi penjagaan yang betul untuk wortel, anda akan mendapat akar elastik.
 5. Sebilangan besar vitamin terkenal pelbagai Vitamin 6. Ia menghasilkan jus yang sangat baik dan salad lazat, berguna untuk kesihatan. Vitamin kaya dengan mineral, vitamin K dan C. Walaupun juicynya, pelbagai ini dikekalkan dengan sempurna sepanjang musim sejuk.

Keindahan pada nota: jus lobak segar mempunyai kesan yang baik pada kulit wajah, meningkatkan warna kulit dan meningkatkan keanjalan.

Pilihan tempat untuk katil taman

Penyediaan tapak penanaman untuk wortelSelepas pelbagai dan masa penanaman dipilih, adalah perlu untuk menentukan tempat untuk katil. Sekiranya anda tidak tahu cara menanam lobak betul pada musim bunga, gunakan nasihat petani trak yang berpengalaman.

 • Ia adalah yang terbaik untuk memecahkan katil di tempat yang terang. Jika anda menanam benih di tempat teduh, hasilnya tidak penting.
 • Anda tidak boleh menanam lobak di tempat yang sama setiap tahun. Tanah akhirnya habis. Nah, jika tomato atau timun, kubis atau kentang tumbuh di tempat yang dipilih untuk wortel.
 • Di tempat di mana pasli ditanam, parsnip, dill atau saderi untuk mengumpul tanaman besar tidak akan berfungsi sama ada. Lebih baik tidak mengambil peluang.

Setelah memilih tempat untuk tidur, perlu untuk menggali dengan baik dan melonggarkan tanah. Pengenalan baja khas ke dalam tanah akan berlebihan, dan akan membantu menyediakan substrat nutrien. Sebelum menanam di tanah, alur dibuat, 2 cm dalam dan disiram dengan air.

Penyediaan dan penanaman benih

Pemilihan benih untuk penanamanYa, benih harus disiapkan dengan baik untuk penanaman. Jangan biarkan proses ini mengejutkan anda. Ini adalah prosedur yang sangat berguna, kerana ia akan membantu untuk memisahkan biji buangan dari yang baik. Anda perlu meletakkan biji dalam bekas dan tuangkan air panas selama 10-12 jam. Soothers akan terapung ke permukaan, dan bahan akan tetap berada di bawah.

Related  Penggunaan fosfat superphosphate yang berkesan

Menyebarkan wortelUntuk menyemai wortel dengan betul pada musim bunga, anda perlu meletakkan biji-bijian dalam alur yang disediakan dan dibasahi satu demi satu pada jarak 2 – 3 cm. Pengaturan yang jarang berlaku akan menjadikannya mustahil untuk melakukan prosedur penipisan pada masa akan datang.

Penjagaan katil

Penjagaan WortelBagaimana untuk menjaga lobak merah supaya ia tumbuh cantik, manis dan lembut? Apa rahsia yang perlu anda ketahui? Rahsia utama adalah tiga P: menyiram, merumput, memberi makan. Sekiranya syarat-syarat ini dipenuhi dalam susunan yang betul, kejayaan terjamin.

 1. Penyiraman. Lobak suka air. Oleh itu, penyiraman katil diperlukan secara teratur. Dalam kes ini, sekali seminggu anda perlu mengisi katil supaya lapisan tanah direndam dalam kedalaman pertumbuhan akar. Antara menyiram tanah perlu dilonggarkan untuk memperkayakannya dengan udara. Kaedah sedemikian akan memberikan penampilan yang indah kepada tumbuh-tumbuhan.
 2. Meresap.Proses ini adalah penyingkiran rumpai tepat pada masanya. Sebaik sahaja benih tumbuh dan sedikit diperkuat – teruskan untuk menghilangkan rumput. Rumput pertama perlu dilakukan dengan perlahan-lahan dengan tangan, agar tidak merampas tauge wortel.
 3. Berpakaian atas. Anda boleh menyuburkan tanah sebelum menanam benih. Sekiranya anda tidak melakukan ini, lebih baik untuk menyuburkan sebulan selepas menyemai. Untuk tujuan ini, salah satu pilihan yang dicadangkan adalah sesuai: penyerapan abu kayu (2 cangkir setiap baldi air), mencairkan nitrophorus, campuran urea, nitrat dan super fosfat selama 15-20 g.

Video «Lobak tanpa kerumitan dan kimia»