timun pada grid di tempat terbukaAntara timun tanaman taman dibezakan oleh pertumbuhan pesat dan galas buah intensif. Mengetahui bagaimana untuk mengikat timun di tanah terbuka, penduduk musim panas dapat memanjangkan hayat tumbuhan dan membiak hasilnya dengan ketara.

Untuk memberi seorang petani trak dengan menuai sayur-sayuran rangup berminyak, timun jenis moden membentuk cambuk kuat, berselerak dengan bunga jantan dan betina. Jumlah mereka boleh dianggarkan dalam puluhan dan beratus-ratus.

Tetapi berapa ovari yang terbentuk bergantung kepada keadaan yang semakin meningkat:

 • lampu dan katil penyejukan;
 • datang ke kelembapan tanaman;
 • bekalan makanan;
 • Kehadiran serangga, jika birch ditanam lebah ditanam di dacha.

timun di dalam terbuka tanpa garterTanpa timun garter di tanah terbuka dengan cepat tersambung. Katil menjadi seperti belukar yang tidak dapat ditembusi, sebagai hasilnya:

 • Sukar untuk merumput tanah di bawah tanaman;
 • akses kepada bunga lebah adalah sukar, tetapi untuk batang dan daun udara dan cahaya matahari;
 • bersambung, berpaut kepada satu sama lain dengan kumis, cambuk yang saling mencekik;
 • sukar untuk mengesan kecukupan penyiraman dan untuk menjalankan makan;
 • kerana kerapuhan dan banyak batang dan daun, risiko penyakit kulat meningkat.

Mengabaikan garter timun di tanah terbuka mengancam penurunan serius dalam kuantiti dan kualiti sayur-sayuran. Secara teratur, dibesarkan di atas cambuk tanah dapat mempermudah perawatan, tanpa terlalu banyak usaha untuk mengumpulkan timun dewasa dan menyimpan ruang berharga di taman.

Terma dan kaedah gartering garam di tanah terbuka

timun garterPetani pemula sering percaya bahawa mereka akan sentiasa dapat memilih kaedah garter yang sesuai. Sebelum berbunga timun masih ada masa, cambuk hanya mula berkembang, dan tidak sukar untuk menaikkannya. Pendapat ini adalah kesilapan yang serius!

Residen musim panas yang berpengalaman terlibat dalam pembentukan semak selama seluruh tumbuhan, dan kebodohan untuk garter mereka mengikuti dengan pertumbuhan 30-40 cm, yaitu, pada tahap 4-5 daun nyata. Sekiranya ditangguhkan, batang yang tumbuh dengan cepat boleh dengan mudah dipecahkan dan hilang tanaman.

Bagaimana untuk mengikat timun dalam bidang terbuka, apakah cara? Di tanah terbuka untuk pesanan timun yang digunakan secara tradisional:

 • garter mendatar, apabila tali melintang atau wayar diluaskan di antara dua atau lebih sokongan menegak;
 • Garter menegak pada trellises dipasang atas setiap baris tanaman ditanam di tanah;
 • garter pada mesh, memudahkan prosedur untuk pembentukan semak dan membolehkan untuk menggabungkan kelebihan dua kaedah pertama.

timun menanam di sepanjang pagarDi kalangan penduduk musim panas terdapat ramai pengikut penanaman timun sepanjang pagar. Dalam kes ini, trellis improvisasi untuk timun di tanah terbuka adalah pagar itu sendiri, yang tumbuh-tumbuhan berpaut pada kumis dan secara beransur-ansur mengepung semua ruang yang ada.

Timun gulung pada trellis di tanah terbuka

timun pada trellis dengan garter mendatarSaluran yang dipasang di atas katil membolehkan tudung cambuk pantas dan selamat dan membolehkan mereka membesar dengan bebas. Sebelum anda mengikat timun di tanah terbuka, anda perlu menjaga membuat trellis berbentuk U. Untuk melakukan ini, ambil sokongan logam atau kayu, yang dipasang di kedua-dua hujung baris.

Sekiranya terdapat garter mendatar, anggota salib yang tegar tidak dibuat, dan pada jarak 20-30 cm dari tanah dan ke atas, barisan yang ketat diperketatkan dengan wayar atau tali yang kuat. Apabila cambuk mencapai ketinggian barisan pertama, whiskers akan memegang tali dan mengikat kilang. Apabila batang tumbuh, mereka sendiri naik lebih tinggi, dan untuk setiap pucuk ada tempat.

Satu-satunya bahagian lemah mengikat mendatar adalah ketidakupayaan untuk membuat seperti trellis untuk timun di tanah terbuka terlalu tinggi. Satu saat tidak dapat dielakkan apabila puncak bulu mata mula menggantung dari tiang tali atas.

timun pada trellis dengan garter menegakKetumbar pada daun di dalam tanah terbuka dan tegak. Untuk melakukan ini, struktur berbentuk U tegar dibina, di mana, di atas, tali atau jalur kain padat berturut-turut diikat dan diturunkan ke bawah. Akhir bawah gelung bebas, yang tidak mencederakan penembak, dilampirkan di bawah daun timun asli yang pertama, dan batang diarahkan ke atas.

Untuk setiap timun tumbuhan pada trellis di tanah terbuka mesti meregangkan sekurang-kurangnya satu tali. Sekiranya belukar kuat dan membentuk beberapa tunas dengan ovari, beberapa panduan dengan twin menegak dilampirkan kepadanya sekaligus.

Bagaimana untuk mengikat timun di tanah terbuka pada grid

timun garterHari ini, untuk tumbuh-tumbuhan seperti timun, tembikai, loofah, labu muscat, mesh plastik anjal dengan jejaring saiz yang berbeza dihasilkan. Dengan menggunakan peningkatan seperti itu di negara ini, anda boleh menjimatkan masa dan memberikan timun sokongan berkualiti tinggi, menggabungkan semua sisi positif garters menegak dan mendatar. Pada masa yang sama, mesh dengan mudah dan tanpa kerosakan pada weaves menstabilkan bukan sahaja mereka, tetapi juga berat sayur-sayuran yang semakin meningkat.

Sebelum anda mengikat timun di tempat terbuka di atas jaring, di kedua-dua belah katil dipasang sokongan yang kuat. Untuk rabung panjang, tiang tambahan disediakan untuk mengelakkan kendur dan jatuh tumbuhan bersama-sama dengan trellis.

Daripada plastik atau tali tali, anda boleh menggunakan dawai tegar atau kai-kai kayu. Memilih bahan yang sama, adalah lebih baik untuk memberi keutamaan kepada grid dengan mesh besar, yang tidak akan mengganggu pertumbuhan daun dan ovari.

Kami membuat trellis untuk timun dengan tangan kita sendiri – video