tanaman aprikot di tengah-tengah RusiaZon tengah Rusia dicirikan oleh musim sejuk yang bersalji ringan, dengan fros jangka pendek hingga -30, lembap musim panas yang lembap, iklim kontinental yang sederhana. Datang dari tepi selatan aprikot, pendaratan dan penjagaan di lorong tengah memerlukan yang istimewa. Dataran Eropah termasuk kawasan dari Belarus ke rantau Volga, dari sempadan rantau Arkhangelsk ke rantau Chernozem. Di utara, julat ini terhad kepada taiga, di selatan ke hutan-padang rumput.

Keperluan aprikot

aprikot di kampungJika anda membawa anak benih dari wilayah selatan negara itu, ia tidak akan bertahan dalam keadaan yang melampau, atau pokok itu tidak akan berbuah. Oleh itu, penanaman di tengah aprikot dan penjagaan dilakukan dengan mengambil kira keadaan tempatan. Variasi baru yang disesuaikan dengan iklim tempatan, yang dipanggil zon yang diperkenalkan, diperkenalkan. Mereka ditanam di tapak semaian, dari tulang dengan pokok yang memiliki akar atau dengan pokok pada anak benih.

Tidak semua tanah dan rupa bumi sesuai untuk tumbuh aprikot. Kekerasan musim sejuk varieti zon terhad, pokok memerlukan perlindungan dari suhu musim sejuk dan perubahan penyakit. Adalah diakui bahawa adalah mungkin untuk menanam taman aprikot jika faktor luaran diperhatikan semasa menanam dan merawat aprikot di tengah band:

 • untuk pendaratan, cerun dengan pencahayaan maksimum pada siang hari dipilih;
 • Air bawah tanah harus berbohong, tidak lebih dekat daripada 2 m ke permukaan;
 • harus sayap dari angin utara, dinding rumah, pagar atau skrin pelindung;
 • pilih anak benih diikuti oleh jenis musim sejuk yang berbuah diri;
 • Tanah mesti hangat, subur dengan sebilangan besar cacing tanah.

Jika anda mengangkat tapak pendaratan ke ketinggian 70 cm di atas tanah, bukit akan menjadi panas lebih cepat. Akar-akarnya naik lebih tinggi dari air bawah tanah. Untuk melembabkan, piring diatur. Apricot dewasa tidak memerlukan penyiraman yang kerap.

Penanaman taman aprikot

perlindungan terhadap fros dan tikusSetiap tukang kebun impian untuk mendapatkan hasil pertama dari anak benih secepat mungkin. Mungkin, jika penanaman aprikot pada musim bunga dalam anak pokok jenis kontena pada agen penampan. Sebagai stok, kami menggunakan plum plum, varieti tempatan yang tidak membekukan. Aprikot dicantumkan pada tahap 1.2-1.5 m dari pangkalan. Vaksinasi di batang di ketinggian ini melindungi batang aprikot daripada menimbulkan masalah – masalah pokok Moscow. Ketinggian musim sejuk dan peningkatan aprikot. Sebagai rasuah boleh menggunakan jenis zon. Mereka menjual anak benih itu dalam bekas. Anda perlu membeli bahan penanaman hanya di tapak semaian.

Related  Klasifikasi petunias dengan foto dan nama

menanam stok di taskaMenanam aprikot di tengah tali pinggang boleh dilakukan oleh benih varieti zon dengan sistem akar terbuka. Masa terbaik untuk penanaman adalah akhir bulan April. Sebuah kilang muda mesti dilindungi daripada fros yang berulang. Pilih tumbuh-tumbuhan pembiakan tempatan, dengan buah pinggang yang bengkak tetapi tertutup. Biji semacam itu akan menghasilkan dalam 4-6 tahun.

penanaman aprikot di lorong tengahAnda boleh menyimpan tulang kering dari pokok-pokok tempatan, dan menanam aprikot pada musim gugur. Untuk melakukan ini, sediakan parit, isi dengan tanah yang subur longgar, meletakkan batu, taburkan dengan bumi dan mash dengan jerami atau jerami. Stratifikasi semulajadi akan berlalu, dan pada musim bunga benih muda akan naik, tetapi tidak semua. Menanam dan menjaga anak benih adalah untuk mencipta mahkota, untuk menyediakan keadaan untuk perkembangan pesat dan perlindungan daripada penyakit dan perosak.

Ciri khas dalam penjagaan aprikot adalah keperluan untuk mengawal penuaian, dan pembentukan pokok buah sepanjang hidupnya.

Adakah aprikot berkembang di Ural dan Siberia

aprikot di Urals dan SiberiaSehingga baru-baru ini seorang amatur menunjukkan pada pameran pemberian aprikot, tukang kebun tempatan yang memalukan, menghina bahawa dia telah membawa buah-buahan yang dia beli. Ia adalah peminat setempat Nikolai Pavlovich Pitelin dari Chelyabinsk. Dia memulakan pengenalan aprikot bukan Ural dengan penggunaannya sebagai biji untuk akar umbi semi-budaya stesen tempatan – zercelles.

Selama 6 tahun dia sedang mencari bahan untuk scion. Pada tahun 1992, dari Khabarovsk menerima potongan varieti Khabarovsk dan Akademik dan menanamnya untuk anak benih tempatan 6 musim panas. Kemudian dia menerima varieti zonon dari scion pertama, dan memperkenalkan Krasnoyarsk – Seraphim dan Amur.

Akibatnya, menerima varieti zon tempatan, keratan yang diagihkan kepada amatur untuk tukang kebun. Aprikot di Ural mengambil akar. Pada musim sejuk yang paling sejuk, apabila pokok apel dan ceri telah hilang, aprikot terselamat. Tetapi semasa tempoh berbunga, sukar untuk menyelamatkan mereka daripada frosts berulang, yang tidak biasa di Ural. Daripada sepuluh tahun, aprikot berbuah 6 kali, pada tahun-tahun yang tinggal panen tewas dalam mekar. Tetapi pada masa yang sama, pokok apel, pir dan plum juga menderita.

Di rantau Urals adalah disyorkan untuk penanaman:

 • pelbagai Amur, pokok bersaiz sederhana, dengan buah seberat 30 g, manis, menghasilkan sehingga 40 kg pada tahun-tahun yang baik disenyawakan sebahagiannya sendiri;Amur kepada Ural
 • pelbagai serafim, buah-buahan seberat 30 g, pulpa sedikit mealy, manis dan masam, menghasilkan sehingga 30 kg pelbagai pemupuk sendiri;aprikot Seraphim
 • pelbagai Khabarovsk, kuat, luas, menghasilkan sehingga 35 kg, penyembuhan diri dengan cepat, buah-buahan pada skala palatine 4 mata;aprikot Khabarovsk
 • gred ahli akademik, kuat, buah-buahan sehingga 55 g berat badan, rasa 4 mata.ahli akademik gred di Ural

Related  Penanaman labu di tanah terbuka di negara ini

Menanam aprikot di Siberia, di zon pertanian berisiko, juga dijalankan oleh mayat-mayat tempatan. Ivan Leontievich Baikalov terlibat dalam pembiakan selama 40 tahun, nurseri pokok buah Minusinsk ditubuhkan di Khakassia. Kerja Baikalov untuk meningkatkan varieti tempatan tidak membuat penemuan, tetapi sebagai stok, mereka digunakan di wilayah Ural dan Selatan-Siberia.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa jenis yang musim sejuk yang tahan lasak, keluar dari mekar dari frosts berulang dan digunakan dalam kerja pembiakan selanjutnya:

 1. Siberia Baikalova diciptakan atas dasar variasi yang tidak diketahui yang diimpor dari Timur Jauh. Variasi itu telah dibuat di Khakassia pada plot swasta, yang didaftarkan pada tahun 2002 oleh Daftar Negara. Pokoknya adalah 3.5 m tinggi, luas, tidak menebal, tunas buah daripada jenis sejambak.
 2. Siberia Timur – sejenis hibrid dari jenis Biasa dan Manchurian. Ciri – bunga pada pertengahan bulan Mei. Buah-buahan 25-35 g, lazat, terasnya manis.
 3. Lampu Utara adalah hibrid generasi ketiga, yang dikarang bersama dengan Matyunin. Hibrid ini mempunyai rintangan beku yang tinggi. Bunga aprikot pada dekad kedua Mei, Daun dari frosts berulang.

aprikot di taman ZhelezovKeanehan dalam penanaman aprikot Siberia dalam penanaman hanya di bukit, dan tanah harus cukup sehingga akar tidak membeku pada musim dingin. Menanam beberapa jenis adalah wajib, kerana tidak ada varietas samoplodnyh zon. Tiada sunat pada cincin dibenarkan. Kita perlu melindungi kesihatan pokok, yang sukar untuk bertahan dalam keadaan Siberia.

Aprikot di tengah tengah Russia – video