petuniaPetunia adalah bunga yang tumbuh di bunga, pada plot peribadi, di balkoni, di gazebos atau di dalam bilik sahaja. Budaya popular di kalangan penanam amatir. Ia mempunyai pelbagai jenis dan jenis warna dan bentuk yang sangat berbeza. Baru-baru ini, petunia Alderman muncul di pasaran, yang dengan cepat memenangkan cinta penanam bunga.

Bagaimanakah petunia melihat? Alderman, keterangan mengenai bunga

Bunga ini tergolong dalam tumbuhan tahunan. Petunia Alderman terbentang sehingga maksimum 30 sentimeter. Belukar adalah luas dan rabung, pucuk-pucuk itu digantung. Tumbuhan ini terkenal dengan bunga biru-ungu yang besar (dari diameter 5 hingga 8 cm), yang berkembang selama tiga hingga empat bulan. Petunia Alderman digunakan sebagai hiasan semulajadi, baik di tanah terbuka dan dalam versi pasu. Ia ditanam terutamanya dalam kumpulan.

Syarat dan ciri penanaman

Ciri-ciri utama petunias Alderman yang semakin meningkat:

  • lebih ringan – berbunga yang lebih banyak dan lebih besar;
  • membiarkan rejim penyiraman (tidak perlu mengisi tanah, tumbuhan dalam kelembapan boleh membengkok);
  • Jangan berkhidmat di atas pakaian, petunia Alderman akan membayar berbunga yang banyak dan besar;
  • buku asas neutral atau tidak berasid.

Salah satu sifat positif tumbuhan adalah keupayaan untuk menahan keadaan cuaca yang tidak baik. Sebagai contoh, hujan, angin kuat atau hujan es kecil untuknya tidak ada masalah. Bunga itu mempunyai ciri-ciri pemulihan yang pantas, dalam masa yang singkat ia kembali keupayaannya. Mengetahui ciri-ciri utama petunia alderman yang semakin meningkat, anda boleh melupakan kesukaran dalam menjaga dia.

Bagaimana untuk disebarkan oleh biji?

benih petuniaKepada keanehan peternak berkembang Alderman adalah proses penyediaan benih.

Apa yang diperlukan untuk pembiakan bunga:

  • benih petunias Alderman;
  • tanah;
  • bekas khas untuk benih;
  • kaca.

Related  Pelbagai ceri terbaik untuk wilayah Moscow

Biji jari tumbuhan mendalam ke dalam tanah. Kemudian tutup dengan kaca dan letakkan pada tempat yang terang, tetapi tanpa hentaman langsung sinaran. Di dalam bilik di mana benih akan bercambah, perlu mengekalkan suhu 22-24 darjah Celcius. Pendaratan dijalankan dari pertengahan bulan Februari hingga akhir bulan April.

Penjagaan anak benih

Varieti bunga besar, yang termasuk petunia Alderman, tidak memerlukan penjagaan khas, tetapi keperluan anak mereka.

Selepas menyemai bahan penanaman, pucuk bercambah dalam dua hingga tiga minggu. Apabila dua daun muncul di atas pucuk, anak benih diselam ke dalam bekas berasingan. Petunia Alderman pada peringkat awal pertumbuhan perlu disembur dan disimpan hangat (15-18 darjah).

Mengikut peraturan mudah untuk mengembangkan bunga ini, anda boleh menghiasi balkoni, katil bunga atau rumput.

Video mengenai petunia yang semakin meningkat