Mandarin dari tulang di tingkapSemua yang kita hantar ke dunia ini kembali. Mewujudkan pokok mandarin di rumah, seseorang akan menghabiskan banyak usaha, terutamanya mandarin yang tumbuh dari lubang di rumah. Matlamatnya adalah peluang untuk menerima buah-buahan yang lazat dan memberi mereka yang tersayang. Dalam kes ini, setiap buah akan mengandungi salah satu janji – keharmonian, keseimbangan, kelimpahan, cinta. Seorang lelaki, bersama dengan pokok, memelihara kesejahteraan keluarganya dan dunia di sekelilingnya. Motivasi yang baik!

Mengapa Mandarin membawakan rumah?

Kali pertama mandarin mekar dari batu ituMalah di China kuno, pengunjung tiba memberi tuan dua mandarin, sebagai keinginan kesejahteraan. Tidak kira betapa berharga hadiah utama itu, mandarin selalu diterima dengan penuh syukur. Tetapi tetamu yang berlepas itu diberikan sepasang tangerines kepada tuan rumah.

Mengikut teori Feng Shui di rumah yang makmur, semuanya penting dan bertanggungjawab terhadap karma penduduk. Pokok Mandarin di sebelah tenggara kediaman yang bersih adalah simbol nasib dalam perniagaan, kesejahteraan. Ia menggabungkan hijau dengan oren, gabungan ini melambangkan emas. Dan sebagai pokok tumbuh dan hidup, ia adalah simbol kemakmuran yang semakin meningkat. Bagaimana untuk menanam dan menanam kebahagiaan rumah dengan tangan anda sendiri?

Teknologi tumbuh pokok mandarin

Mandarin semakin meningkat dari tulangUntuk penanaman dalam keadaan lapang, Mandarin Mandarin Unshiu atau Satsuma sesuai. Mereka tumbuh di selatan Rusia. Penanaman mandarin di rumah adalah untuk mendapatkan tumbuhan melalui inokulasi atau tumbuh dalam lapisan. Mereka hampir tidak mempunyai benih. Tetapi anak benih dapat diperoleh dari pelbagai varietas, dan itu adalah penembakan dari pokok rumah budaya yang ditanam.

Teknologi, cara mengembangkan mandarin dari tulang, mudah. Pada mulanya, perlu membasuh benih dalam persekitaran lembap, yang mereka ambil dari buah. Sekiranya terdapat banyak daripada mereka, tidak mengapa. Tidak semua muncul, hanya tumbuh kuat. Sains, cara menumbuhkan tangerin dari tulang, mudah. Tanah yang subur dan longgar sedang disediakan. Dalam keadaan bandar, substrat yang dibeli “Rose” atau “Biohumus” sesuai. Campuran tanah yang tinggal mengandungi gambut dan tidak sesuai untuk budaya ini. Komposisi ini boleh disediakan secara bebas untuk anak benih yang tumbuh dan untuk tumbuhan muda dalam perkadaran berikut:

  • rumput tanah – 2 bahagian;
  • pasir sungai – 1 bahagian;
  • humus atau bahagian kompos -1.

Related  Pokok buah-buahan berbentuk kolon – kami akan membuat taman pada seratus meter persegi!

Penyediaan tanah untuk penanaman mandarinUntuk tumbuhan dewasa meningkatkan kandungan tanah taman, bukan menggunakan humus segar dan tambah sedikit tanah liat.

Seluruh tanah terdedah kepada pembasmian kuman, termasuk dibeli, dan hidangan juga memerlukan pembasmian kuman menyeluruh, agar tidak menjejaskan perosak tanaman muda.

Menyemai benih bengkak di dalam periuk dengan substrat lembap, letakkan di tempat terang yang hangat, menutup periuk dari penyejatan kelembapan. Kadang-kadang, permukaan tanah sedikit dibasahi dan menunggu kemunculan kecambah, yang akan sedikit.

Jika anda ingin menanam pokok hiasan dengan buah-buahan yang kecil dan tidak mencukupi, penjagaan selanjutnya adalah penyiraman yang tepat pada masanya, mewujudkan cahaya dan kelembapan optimum. Sekiranya tumbuhan ditanam dengan tangan mereka sendiri, ia perlu meninggalkan beberapa tumbuh-tumbuhan, kerana tidak diketahui sama ada vaksin mandarin akan diperoleh di rumah. Video bagaimana untuk melaksanakan operasi ini boleh dilihat pada halaman. Daripada beberapa percubaan, seseorang akan pasti berjaya.

Pucuk prion mandarin buah-buahan pada anak benih yang ditanam dari benihStok sepatutnya pada masa ini berusia dua tahun dan mempunyai ketebalan dengan pensil sederhana. Urutan operasi vaksinasi.

  1. Di batang batang bawah, sapukan cortex berbentuk t, jika pemangkin dilakukan, atau berpecah, jika ranting adalah cawangan.
  2. Akar harus muda, dan baru dipotong, supaya lapisan kambium masih hidup.
  3. Menggabungkan tisu hidup kedua-dua tumbuhan, ia tetap dan ditutup di atas kilang yang terhasil untuk menghasilkan kelembapan yang berterusan.
  4. Sebulan kemudian, periksa keadaan stok dan mula secara beransur-ansur membiasakan loji yang lebih lemah ke udara, keluarkan pembalut pembetulan.
  5. Selepas suntikan berjaya, keluarkan sisa batang lama anak benih (dengan tunas).

Seluruh prosedur perlu dirancang terlebih dahulu. Instrumen steril akut mudah terletak di tangan. Tempat kerja bersih. Vaksin hanya dilakukan dalam tempoh aliran sap yang intensif, pada bulan April-Mei dan September.

Inokulasi dengan pakaianJika apa-apa penanaman yang berpanjangan dengan vaksinasi dengan tangan anda sendiri nampaknya terlalu sukar, anda boleh membeli pokok yang dicetak di kedai.

Related  Foto penyakit dan perosak kacang, ukuran perjuangan

Merawat Mandarin

Jualan buah mandarin buahPokok muda mula tumbuh di dalam bekas yang diameter 7-10 cm, meningkatkan jumlah periuk setiap tahun semasa transshipment. Anda tidak boleh segera dimasukkan ke dalam periuk besar, kerana akar akan berubah masam dan tumbuhan akan mati. Selepas 8 tahun, pemindahan dilakukan dalam setahun. Tidak ada kesukaran untuk memindahkan pokok mandarin di rumah pada tahun-tahun pertama kehidupan. Kemudian mereka cuba untuk mencipta kapasiti sedemikian, sehingga memungkinkan untuk membuka bahagian bawah dan mengganti tanah secara separa.

Dressing terbaik adalah yang terbaik digunakan khas, direka untuk tumbuhan sitrus. Pada masa yang sama, mereka disenyawakan pada awal musim panas, dengan itu mencapai peningkatan dalam rasa mandarin. Baja hanya digunakan untuk tanah basah. Bagi pokok-pokok yang tidak lagi mungkin untuk menanam semula pengairan dilakukan sekali setiap tiga minggu, termasuk pemupuk organik.

Menyiram mandarin, ikrar kesihatannya. Pada musim panas, penyiraman dilakukan beberapa kali sehari dengan air hangat, mantap. Pada musim sejuk adalah perlu untuk air sehingga tiga kali seminggu, bergantung kepada keadaan tanah.

Mandarin pencahayaan hendaklah sekurang-kurangnya 12 jam sehari, walaupun pada musim sejuk. Oleh itu, pencahayaan buatan adalah dialu-alukan.

Pengairan udara dan tanahUntuk meningkatkan kelembapan, semburan dengan penyemburan yang halus, letakkan berhampiran akuarium atau hanya bekas dengan air digunakan. Kilang itu perlu dibersihkan sewaktu kecil. Prosedur kewajiban akan dikeluarkan dari debu daun, mengganggu penyerapan tenaga suria.

Perosak pokok mandarin adalah hama labah-labah merah, putih, kurap. Untuk menyingkirkan mereka adalah mungkin dengan bantuan persediaan khas, tetapi bukan dengan penyemburan, tetapi dengan menyingkirkan komposisi setiap daun dan sekeping batang dan cabang. Untuk mengelakkan lalat dan penduduk lain dalam periuk dari pengairan yang kerap, tanah perlu dilonggarkan lebih kerap dan apabila menyiram ia kadang-kadang perlu menggunakan larutan kalium permanganat yang lemah.

Related  Menanam dan menjaga kebun blackberry

Cara membuat bunga limau – video