strawberi besar di telapak tanganStrawberi di musim semula jadi yang matang untuk mengejutkan seseorang adalah sukar dan banyak kesan yang berbeza boleh dibuat dengan mencapai keputusan yang baik sebelum atau lebih lambat daripada biasa dan ia benar-benar hebat untuk mempelajari selok-belok beri yang semakin meningkat sepanjang tahun. Prospek sedemikian akan membawa bukan sahaja kepuasan moral kepada tukang kebun, tetapi juga keuntungan yang besar, memandangkan pada musim tag harga musim sejuk untuk strawberi melebihi harga buah beri di musim yang tinggi.

Strawberry tergolong dalam pelbagai budaya dan mempunyai jumlah yang sangat besar itu, di mana setiap daripada mereka mempunyai ciri-ciri tertentu dan ciri-ciri individu lain. Ini dinyatakan dalam perkara berikut:

 • penunjuk berat dan saiz beri;
 • masa penuh buah-buahan;
 • penentangan terhadap semua jenis perosak;
 • toleransi turun naik suhu;
 • parameter penyesuaian ke tanah.

Mengikut varieti, varieti strawberi terbaik diklasifikasikan kepada pelbagai jenis asal dan spesis tempatan yang diperolehi oleh pemilihan tanaman (pemilihan). jenis tempatan, sebahagian besar daripada mereka yang ditanam di peringkat amatur untuk keseronokan peribadi, kelebihan mereka adalah adaptasi mudah untuk keadaan serantau dan hasil agak sopan. Tetapi pembiakan tanaman yang semakin meningkat telah pembangunan yang lebih global dengan sebilangan teknologi untuk penanaman besar-besaran di kompleks pertanian yang besar.

Strawberry String

Teknologi baru untuk strawberi sepanjang tahun berkembang

Beralih kepada kaedah tradisional penanaman tanaman seperti strawberi, anda boleh mendapatkan cukup tanaman yang baik, tetapi hanya sekali setahun, banyak keadaan ini agak berpuas hati, tetapi terdapat orang-orang tukang kebun tukang yang bertukar untuk menembak pada dua atau tiga tuaian baik musim.

Untuk mencapai hasil yang cemerlang, kaedah penanaman yang sesuai telah dibangunkan dan diuji beberapa kali:

 • Pengairan titisan;
 • Hydroponics pada substrat khas;
 • Pencahayaan buatan dengan panjang gelombang yang diperlukan;
 • Penggunaan media nutrien yang sistematik.

Varieti Strawberry untuk penanaman sepanjang tahun

strawberiJenis, yang akan mempunyai harta buah-buahan tanpa gangguan, hanya tidak wujud, jadi untuk mendapatkan hasil yang berkesan dalam amalan, yang dibuat jenis penggunaan Remontant strawberi, bahawa di kalangan ini termasuk pelbagai “Queen Elizabeth” dan “Selva”. Tumbuhan spesies ini, dengan keadaan dan penjagaan yang betul, akan menghasilkan buah sepanjang tahun. Ketepatan penjagaan adalah bahawa penggantian tepat pada masanya “bekerja” semak dengan yang baru dibuat.

Di samping itu, varieti strawberi dibahagikan mengikut kegunaannya:

 • Untuk tanah tertutup. Tumbuhan ini memerlukan rejim suhu tertentu, petunjuk kelembapan yang jelas dan intensiti pencahayaan yang diperlukan.
 • Untuk tanah terbuka. Varieti tumbuhan tidak pemilih tentang kualiti dan intensiti pencahayaan, dan juga agak bertolak ansur dengan beberapa perbezaan dalam suhu ambien.

Varieti stroberi awal

 • Joseph Mohammed. Oleh kerana sistem akar kuat yang dibangunkan, ia dapat bertolak ansur dengan fros yang lebih teruk, dan juga tidak tahan terhadap kemungkinan tempoh kering. Beri, walaupun tidak terlalu besar, tetapi mempunyai rasa manis dan masam yang tidak mengganggu dan daging lembut.
 • Alba. Pelbagai strawberi awal ini sangat berharga untuk buah-buahan merah terang yang sangat baik yang dipelihara dengan sempurna, tahan terhadap perosak dan mempunyai pengangkutan yang sangat baik.
 • Octave. Pelbagai ini dicirikan oleh aroma yang luar biasa kuat, kulit tebal dan pulpa berair yang menyenangkan.
 • Mariska. Cuaca atau penyakit yang gersang tidak mengerikan kepada tumbuh-tumbuhan yang sangat manis ini, menurut ciri-ciri rasa yang mengingatkan stroberi liar.

Jenis strawberi lewat

 • Malvina. Gred terkini, yang mempunyai kualiti rasa yang baik walaupun dalam tempoh hujan yang lama.
 • Bohemia. Daya tahan tinggi adalah aspek yang menjadi ciri semua tumbuh-tumbuhan lewat dan pelbagai jenis stroberi yang dipanggil “Bohemia” adalah bukti terbaik untuk ini. Beri adalah daging padat dengan rasa yang menyenangkan dan aroma halus.
 • Adria. Kilang ini tahan kepada hampir semua penyakit sistem akar, pembekuan. Ia akan menggembirakan para tukang kebun dengan besar, merah terang dengan beri rasa yang hebat.
 • Symphony. Pelbagai industri pembiakan Belanda. Berry bertahan dengan tempoh penyimpanan yang panjang, boleh diangkut sepenuhnya, mempunyai rasa manis yang sangat baik.

Bagaimana untuk memastikan hasil budaya strawberi

Terdapat banyak sumber maklumat untuk memastikan penjagaan strawberi yang betul, tukang kebun sangat gembira bukan hanya untuk menunjukkan jenis strawberi, tetapi berkongsi kemahiran dan pengetahuan tentang bagaimana untuk mencapai yang dikehendaki dan yang lain.

Memandangkan fakta bahawa stroberi tergolong dalam jumlah tanaman yang memerlukan makanan yang intensif, perhatian yang sewajarnya harus diberikan kepada pemilihan nutrien untuknya dalam bentuk baja asal organik. Adalah sangat penting untuk mematuhi semua peraturan pemupukan semasa musim tumbuh dan berbuah.

Strawberi di bawah filem ini

Tukang kebun yang terlibat dalam penanaman stroberi pada tahap profesional, mengesyorkan menggabungkan varieti (awal, pertengahan, lewat) – ini membantu untuk memastikan kemungkinan kitaran yang hampir berterusan dalam penuaian.

Banyak tukang kebun amatur telah belajar bagaimana untuk menanam strawberi di rumah, dengan praktikal menjadikan apartmen mereka menjadi sejenis ladang. Ia menjadi mungkin dalam banyak aspek terima kasih kerana berfikir teknik mudah:

 • Pengkomplot digunakan sebagai pendebunga;
 • Cahaya matahari digantikan oleh lampu khusus;
 • Untuk kemudahan penuaian, substrat dibungkus dalam selofan.

Video tentang berkembangnya strawberi di rumah hijau sepanjang tahun