Penanaman musim panas kentangMasa penanaman kentang optimum ditentukan berdasarkan prinsip teknologi yang digunakan untuk menanam ubi ke dalam tanah. Tahap proses ini harus diberikan perhatian khusus. Masa bergantung kepada cara menanam, dan dari mereka, secara langsung, kegunaan hasil yang diperolehi. Sebelum umbi ditanam di dalam tanah, ia mesti bercambah. Untuk melakukan ini, 14 hari sebelum tarikh penanaman yang dicadangkan, kentang dibentangkan dalam satu lapisan di tempat yang berventilasi dan terang. Burung kakis tua yang dipotong dari ubi juga terlebih dahulu.

Kentang yang sedia untuk ditanam mempunyai tauge, tebal hijau, tidak terlalu lama dan tidak terlalu kurus.

Dalam pemahaman biasa kita, proses penanaman terdiri daripada manipulasi berikut:

  • Yang pertama menggali lubang-lubang di tanah dan memantau pematuhan jarak diukur di antara mereka.
  • Yang kedua memperdalam bahan penanaman, menambah sebahagian humus atau kotoran ke telaga.
  • Kedalaman yang terbaik adalah 13-15 cm.

Dengan pendekatan ini, penjimatan buruh dipastikan, lebih-lebih lagi, ia adalah pilihan yang sangat baik untuk kebanyakan plot kentang.

Penentuan masa yang sesuai untuk penanaman kentang

Masa yang optimum untuk penanaman kentangUntuk menentukan masa yang sesuai untuk menanam, anda perlu tahu bahawa hasil boleh dikurangkan bukan saja pada peringkat awal, tetapi juga oleh pendaratan tanaman akar. Suhu optimum untuk membenamkan ubi adalah 5 darjah haba pada kedalaman 13-15 cm. Ini mempromosikan percambahan cepat kentang, dan jisim hijau belukar tumbuh lebih cepat. Apabila menanam kentang pada bulan Jun, pergantungan hasil pada suhu tanah tidak lagi diperhatikan. Oleh kerana, seperti yang ditunjukkan oleh pemerhatian yang relevan, penanaman, yang dihasilkan di tanah sejuk – membawa lebih banyak hasil daripada dipanaskan sehingga 12 C. Dan pada bulan Jun tanah pada kedalaman yang diperlukan hanya seperti suhu.

Related  Arahan untuk penggunaan penyediaan racun serangga Borey

Penyediaan benihPuncak aktiviti kehidupan burung kakak tua dicapai pada masa ini apabila bumi dipanaskan dari 3 hingga 7 C. Di latitud kami istilah terakhir penanaman kentang adalah pertengahan dan akhir Mei. Bumi sudah cukup panas, tetapi pada masa ini ubi boleh ditutup pada kedalaman yang lebih kecil. Haba tidak defisit, dan permukaan taman dipanaskan sebaik mungkin.

Kentang terdahulu ditanam di atas plot, kurangnya kedalaman penanamannya.

Jika di kampung musim panas tertentu, tanah hitam yang kaya adalah jarang, maka kentang harus ditanam pada akhir bulan April. Di rantau selatan – tempoh ini beralih ke permulaan April. Di sini anda tidak boleh lewat dengan mendarat, kerana kelewatan seminggu mengancam penurunan 30% hasil.

Momen penting dan nuansa penanaman kentang Jun

Tarikh penanaman kentang lewatApabila untuk sebab tertentu, sudah terlambat untuk menanam taman, perlu mengetahui beberapa perkara penting, dan juga mengambil kira hari-hari yang sesuai untuk penanaman kentang pada bulan Jun. Tidak ada yang mustahil, tetapi istilah pemusnahan di negara kita diamalkan biasanya di selatan. Jika tidak ada lagi yang perlu dilakukan, anda perlu membeli ubi awal yang masak, yang dijamin akan masak sebelum permulaan musim sejuk. Apabila musim luruh hangat, kentang mempunyai masa untuk menuai yang baik. Namun, pendaratan jenis ini cukup bermasalah:

  • Masalah pertama ialah pemeliharaan stok penanaman penuh.
  • Yang kedua, penanaman kentang pada bulan Jun, terutamanya jika musim panas sangat panas, memerlukan perlindungan dari kemarau dan matahari untuk setiap katil yang berasingan.
  • Dan yang ketiga, di zon tengah saat ini sangat aktif kumbang Colorado, dan bukan hanya larva masak, tetapi juga orang dewasa.

Jadi, adakah mungkin untuk menanam kentang pada bulan Jun? Sememangnya, tetapi dalam kes ini, penduduk kampung akan mempunyai banyak peluang untuk mendapatkan hasil tuaian yang baik.

Related  Bagaimana untuk mempercepat percambahan lobak

Menuai kentang penanaman lewatTetapi jika anda memerlukan pendaratan untuk memperoleh bahan pendaratan, maka Jun adalah masa yang paling baik. Dalam sastera khusus istilah ini dipanggil “penanaman musim panas.” Pendaratan adalah mungkin sehingga akhir bulan, dan umbi dewasa dituai pada pertengahan Oktober. Kerumitan agroteknik adalah sama seperti penanaman yang tepat pada masanya. Pembentukan umbi berlangsung dari akhir musim panas hingga musim gugur, tetapi hanya jika suhu ambien tidak jatuh di bawah + 9C.

Ciri penjagaan untuk kentang lewatDitanam pada bulan Jun, kentang harus disiram dengan baik, sebaiknya dilakukan dengan cara pengairan radikal, sebaiknya di sore hari. Anda boleh menguruskan penyiraman dengan hos, cukup untuk membuat lorong yang tinggi dan mengalih hos ke pinggir tinggi setiap baris tinggi. Sehingga air tidak sia-siakan di luar ukuran – disarankan untuk membuat sejenis empangan dari bahan-bahan improvisasi di bahagian bawah katil. Sekiranya kentang tidak tumbuh, maka tidak perlu kehilangan masa yang berharga, kelembapan dan panas yang semakin meningkat akan melakukan pekerjaan mereka dan kentang pastinya akan berkembang. Ini akan memberi peluang bukan sahaja untuk mendapatkan tanaman, tetapi juga untuk mengelakkan serbuan besar-besaran kumbang Colorado.

Tarikh penanaman kentang musim panas – video