Menambah camellia dari biji di rumah

Beritahu saya cara menanam benih camellia dengan betul? Apa yang perlu dilakukan untuk ini? Terima kasih.

camelliaCamellia yang indah adalah wakil terang keluarga pokok Teh dan dapat membuat persaingan yang layak untuk tumbuhan hiasan. Pohon atau pokok belukar yang elegan dengan daun berkilat, sama dengan plastik. Dan dengan bermulanya bunga dari bulu bunga besar camellia warna dan bentuk yang paling beragam, cuma jangan merobek mata.

Camellia varietas disebarkan dengan bantuan pembiakan – ini membolehkan semua tanda-tanda ibu bapa dan mencapai pembungaan awal. Tetapi spesis camellia seperti teh, boleh diperolehi dengan bantuan benih.

Sebelum anda mula menanam benih, sangat berharga untuk mengkaji dengan teliti segala ketulenan camellia benih yang tumbuh, iaitu:

  • pilih dan sediakan benih berkualiti;
  • penanaman benih yang betul;
  • memastikan penjagaan anak benih yang betul.

Pemilihan dan penyediaan benih

biji camellia

Penanam bunga yang berpengalaman mengamalkan penanaman camellia di rumah, adalah disyorkan untuk membeli biji di kedai khusus, atau lebih baik – secara langsung di rumah hijau kebun botani.

Untuk pembenihan, hanya benih yang matang dengan warna coklat gelap sesuai. Warna putih menunjukkan ketidakhadiran.

Pembelian benih segar perlu disimpan dalam bekas yang tertutup di dalam peti sejuk sehingga saat menyemai untuk menghalang pengeringan mereka. Biji kering dari beg perlu direndam semalaman di dalam air, untuk segar, prosedur ini tidak diperlukan. Di samping itu, sebaik sahaja sebelum menyemai benih kering, integriti cangkerang perlu diganggu supaya mereka boleh tumbuh lebih cepat (misalnya, perlahan-lahan melihat atau menembusi).

Menyemai benih

benih camellia

Untuk percambahan benih, anda boleh menggunakan:

  • substrat untuk azaleas atau camellia;
  • kompos heather;
  • vermikulit;
  • campuran perlit dan lumut-sphagnum;
  • campuran gambut dan pasir sungai.

Pot kecil dengan diameter 7-9 cm isi dengan tanah dan airnya. Biji yang disiapkan perlu diletakkan dalam bekas, sementara mata harus terletak di bahagian bawah atau sampingan. Ia tidak perlu untuk mendalam dengan mendalam, cukup untuk sedikit tekan ke tanah dan taburkan sedikit benih di atas substrat. Pot itu hendaklah ditutup dengan sebuah filem dan diletakkan di ambang jendela yang agak gelap di dalam bilik dengan suhu sekurang-kurangnya 22 darjah Celcius.

Penjagaan lanjut untuk anak benih

anak benih

Tanah di dalam periuk mesti disimpan lembap sepanjang masa, sambil mengelakkan kelembapan kelembapan. Secara berkala, hothouse itu berventilasi, meningkatkan paket. Benar-benar mengeluarkannya boleh selepas membiak benih. Ini mungkin mengambil masa beberapa bulan.

Apabila benih camellia tumbuh hingga ketinggian 7 cm dan membentuk 4 daun yang benar, anak benih mesti ditransplantasikan ke dalam tangki yang lebih besar (sehingga 1 liter). Transplantasi seterusnya dilakukan tidak lebih awal daripada benih akan tumbuh dengan baik dan bertambah kuat.

Semasa transplantasi pertama, benih camellia mesti diselam – memotong hujung sistem akar untuk merangsang cawangannya.

Camellia, ditanam dengan bantuan biji, berkembang hanya dari tahun kelima kehidupan.

Kesukaran tumbuh camellia di rumah – video

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Adblock
detector