Parsley di tamanTanpa kehijauan pasli, sukar untuk membayangkan sebuah taman kecil pemastautin musim panas dan ladang ladang moden. Setelah menjadi tanaman pertanian yang berharga walaupun di zaman kuno, pasli dari pesisir Mediterranean secara beransur-ansur menyebar ke hampir semua benua.

Di Rusia, ditanam dan daun, dan daun pasli, dan sayur-sayuran ditanam sebagai jenis dengan daun biasa, dan dengan kerinting.

Untuk membezakan budaya akar dari daun boleh di atas akar yang licin, berbentuk kerucut, seperti daun, kaya dengan vitamin, gula, bahan aromatik dan mikro. Dalam daun pasli, akar tidak lebih tipis dan bercabang. Sayuran memberi kedua-dua jenis tumbuhan.

Oleh itu, penanaman parsli di tanah terbuka dilaksanakan dengan dua tujuan:

 • untuk pengeluaran tanaman akar dan tumbuhan, yang tanaman ditanam dengan biji;
 • Untuk memaksa dedaunan segar diperoleh semasa penanaman akar tahun lepas.

Kaedah tanam dan pasli di tanah terbuka

Mengumpul biji parsliKeanehan pasli adalah bahawa pada musim pertama semua kekuatan tumbuhan pergi ke pertumbuhan kedua-dua daun dan akar. Jika tanaman akar ditanam pada tahun kedua atau ditinggalkan hingga musim sejuk, sudah pada bulan April akan ada roset daun, dan pada musim panas peterseli akan berbunga. Untuk penanaman parsli di ladang terbuka seboleh-bolehnya untuk mendapatkan tanaman hijau yang paling awal dan paling banyak.

Parsley menyemai di kawasan terbukaJika di peterseli musim bunga ditanam di tanah terbuka dengan biji, maka tumbuh tumbuhan boleh ditinggalkan di musim sejuk. Untuk pasli mempunyai masa untuk bersedia untuk akhir musim yang semakin meningkat, daun dengan cut terbaik beliau tidak lewat daripada September, tetapi dengan adanya tumbuhan cuaca sejuk kentang dan lapisan perlindungan mulsa daun, jerami atau jarum pain.

Dengan bermulanya musim bunga dan mencairkan salji salji dikeluarkan, dan di atas katil melakukan perlindungan filem. Berapa lama menunggu penampilan daun, dan berapa banyak peterseli naik dalam kes ini? Pasli hijau segar akan tiba di atas meja pada bulan April, dan daun boleh dipotong, sehingga roset tidak naik batang bunga.

Jika pasli tidak dibiarkan untuk musim sejuk di dalam tanah, maka akar yang disimpan di bawah tanah pada awal musim bunga:

 • memendekkan hingga 12-15 cm;
 • dibersihkan daripada daun kering dan daun;
 • dirawat dengan perangsang untuk perakaran yang lebih baik;
 • ditanam di bawah filem, meninggalkan antara tumbuh-tumbuhan dengan jurang 8-10 cm.

Related  Kubis – jenis, jenis, penanaman

Jadi pasli akan memberikan tiga tanaman awal tanaman hijau.

Parsley keluarCara utama adalah dengan menanam benih parsli di tanah terbuka. Adalah penting untuk mengambil kira bahawa budaya tidak dicirikan oleh percambahan pesat. Oleh itu, peterseli lebih kerap disemai dengan benih bercambah dari awal musim bunga dan sehingga Julai. Dalam kes ini, budaya berjaya memberikan satu panen dan boleh berjaya mengatasi musim panas.

Varieti akar menyemai tidak lewat daripada pertengahan bulan Mei, jadi peterseli dapat membentuk akar penuh.

Biji kering jatuh ke dalam tanah semasa musim sejuk. Dalam kes ini, mereka tertanam di dalam tanah dari separuh kedua bulan Oktober hingga ke beku, dan apabila penutup salji ditubuhkan, salji juga ditaburi. Spring tanaman seperti mula untuk membangunkan walaupun pada 4 ° C, boleh ditanam di bawah filem atau di dalam tanah terbuka, seperti yang berkembang dalam bidang pasli terbuka tidak menakutkan walaupun pembekuan ke -9 ° C.

Banyak pasliKami memohon untuk menanam parsli daun dan kaedah anak benih. Benih sprouted pertama tumbuh di dalam cawan atau tablet gambut, dan pada bulan April, pada usia 30-40 hari, mereka dipindahkan ke tanah terbuka. Akibat menggunakan teknik ini, anda boleh mendapatkan sayur-sayuran awal dan menghabiskan sehingga enam yuran untuk musim panas.

Menanam benih parsli di tanah terbuka

Semak belukar mudaTerima kasih kepada ketahanan fros benih parsli, budaya ini disemai, bermula dengan awal musim bunga. Bolehkah anda menanam pasli pada bulan Julai, adakah tumbuhan itu mempunyai masa untuk memberi sayur-sayuran? Hingga akhir bulan Julai atau sepuluh hari pertama bulan Ogos, varieti daun boleh disemai. Jika peterseli ditujukan untuk mendapatkan tanaman akar, maka dari tanaman yang ditaburkan selepas pertengahan Mei, tidak mungkin hasil yang baik akan diharapkan.

Julai tanaman varieti hijau boleh memberi dedaun pada separuh kedua musim panas, kemudian pergi di bawah musim sejuk dan memberi tanaman tahun depan.

Tanpa penyediaan awal, benih parsley dikeringkan sangat perlahan. Berapa banyak pasli naik? Biasanya ini berlaku tidak lebih awal daripada dalam 2-3 minggu. Tenaga pertumbuhan dan percambahan yang dimiliki oleh bahan penyeburan yang dikumpulkan tidak lebih awal dari setahun yang lalu, tetapi dalam hal ini, tumbuh dapat dipercepat:

 • Sebelum musim bunga atau musim panas menyemai di tanah terbuka, bahan benih direndam dalam air pada suhu 18-22 ° C.
 • Air dalam bekas dengan biji ditukar setiap 3-4 jam.
 • Selepas 2-3 hari, biarkan selama 18 jam lagi dalam penyelesaian stimulan pertumbuhan atau mikroelemen. Adalah lebih baik jika oksigen disalurkan melalui cecair pada masa ini, yang akan mempercepatkan proses benih pecking.
 • Anak benih dari benih yang baru lahir muncul dalam masa seminggu.

Related  Parsley akar dari pengalaman pertanian organik

Sayuran pedas sedia untuk menuaiMeter persegi rabung apabila menanam pasli di tanah terbuka dengan biji memerlukan kira-kira 1 gram biji yang disediakan. Sekiranya budaya disemai di musim panas, maka sebelum menanam di dalam tanah, rabung disiram dengan banyaknya, dan jumlah biji setiap meter persegi meningkat sebanyak satu pertiga.

Penanaman parsli di tanah terbuka menyediakan pemeliharaan antara tumbuhan kecil selang kecil, dari 4 hingga 12 cm, bergantung kepada spesies dan kepelbagaian:

 • Parsley akar disemai dengan selang 1-4 cm, manakala benih jatuh ke dalam furrow sendiri.
 • Parsley daun varieti biasa ditanam pada jarak 10-12 cm, dan keriting dengan selang 8-10 cm. Budaya ini disemai pada 3 atau 4 biji setiap sarang, diikuti oleh penipisan.

Kedalaman penanaman benih parsli semasa musim semi atau musim panas menyemai adalah 6-10 mm, pada alur musim luruh dibuat dua kali lebih dalam.

Selepas menanam pasli di tanah terbuka dengan biji-bijian dan percikan alur-alur tanah, tanah dipadatkan sedikit, menyiram penanaman, yang berliku-liku dari atas atau ditutup dengan sebuah filem.

Penjagaan peterseli ketika tumbuh di luar rumah

Penjagaan tunas peterseli di katil terbukaApabila memilih tapak penanaman dan rawatan peterseli di kawasan terbuka, keutamaan harus diberikan kepada katil, di mana zucchini, labu, timun atau tomato digunakan untuk berkembang lebih awal. Pembiakan selepas parsley atau payung lain dilakukan selepas tiga hingga empat tahun. Bagi pasli, terutamanya jenis akar, memerlukan tanah yang ditanam longgar, kaya dengan organik.

Ketumpatan tanah yang berlebihan menyebabkan akar hodoh, benih tumbuh lebih buruk dan perlahan.

Pada musim luruh, ketika menyediakan bungkusan untuk petak, dari menggali ke meter persegi, dari 3 hingga 5 kg baja atau humus ditambahkan. Selepas salji lebat, katil disenyawakan secara komprehensif. Pada satu meter persegi dalam kes ini, 4 kg kompos, 15 gram super fosfat, 10 gram kalium klorida dan 20 gram garpu.

Related  Kami membuat tunas epal pada musim panas

Menyiram peterseliSelagi pucuk tidak muncul pucuk, penjagaan dan penanaman parsli adalah dalam penyiraman dan pengairan yang berhati-hati, di bawah filem tanaman. Baru muncul lalang itu dikeluarkan, dan, selepas bercambah kepada langkah-langkah untuk menjaga ditanam di terbuka pasli tanah ditambah bukan sahaja merumput, tetapi melonggarkan tanah, membaja dan penipisan benih, yang dijalankan pada peringkat 2-3 benar meninggalkan perpecahan.

Penuaian yang baik adalah hasil penjagaan yang betulSebelum pembentukan daun daun penuh, pasli diberi makan dua kali dengan penyerapan mullein atau kompos. Untuk 8-10 liter air mengambil 1 kg organik, kira-kira 15 gram super fosfat dan jumlah kalium sulfat yang sama. Pada bulan Ogos, tumbuh-tumbuhan, dan terutama yang ditanam pada tanaman akar, tidak lagi perlu menerima baja yang mengandungi nitrogen, supaya unsur ini tidak terkumpul di akar dan bahagian atas tanah tumbuhan.

Parsley, yang ditanam di tanah terbuka dengan biji-bijian, bertindak balas dengan baik untuk berpakaian atas foliar dengan mikroelements, yang juga sesuai dengan dua kali semasa musim yang semakin meningkat.

Peterseli pedas hijauParsley juga bertolak ansur dengan hari-hari panas, tetapi sayur-sayuran, tanpa kelembapan menjadi terasa lebih kasar dan lebih sukar, tetapi lebih baik untuk mengumpul bahan-bahan aromatik dan minyak penting:

 • Jika peterseli dimaksudkan untuk penggunaan segar, tumbuhan memerlukan penyiraman, yang menyediakan 60-70% dari kelembapan tanah.
 • Untuk mendapatkan lebih banyak bahan mentah untuk pengeringan, beberapa minggu sebelum musim menuai, peterseli adalah terhad dalam penyiraman.

Pengumpulan pasli hijau yang tahan sejuk boleh dilakukan sehingga musim luruh lewat, sehingga fros bermula.

Pada masa yang sama, tanaman akar dituai untuk penyimpanan. Tumbuh-tumbuhan yang tinggal hingga musim sejuk di tanah, perlahan-lahan dan mulsa.

Cara menanam parsli – video