daylily di pondokDi antara para penjual bunga, daylilies dianggap sebagai antara perennials yang paling bersahaja dan bersyukur. Jika taman itu dihiasi dengan daylilies, penanaman dan penjagaan di kawasan terbuka di belakangnya dengan jelas tidak akan menjadi pemilik tapak itu beban.

Tumbuh-tumbuhan yang menyukai matahari, berasa baik di penumbra, perkara utama ialah sekurang-kurangnya 6 jam tumbuh-tumbuhan secara aktif diterangi. Daylilies tidak membuat apa-apa tuntutan khas pada komposisi tanah dan boleh tumbuh dan berkembang selama bertahun-tahun di satu tempat, membentuk langsir langsing padat.

Namun, bagaimana untuk mewujudkan keadaan terbaik untuk mengembangkan bunga-bunga ini? Bilakah menanam rumput di tanah terbuka, pada musim bunga atau pada musim luruh? Bagaimana untuk menjaga tumbuh-tumbuhan pada masa yang berlainan tahun ini?

Tempat untuk menanam daun di tanah pada musim bunga

hari ini boleh dudukMemilih tapak untuk siang hari, anda perlu mengambil kira bahawa tumbuh-tumbuhan seperti matahari, tidak takut angin dan sempurna berkembang di mana perennials hiasan lain akan merasa tertindas. Pada masa yang sama untuk pertumbuhan bebas, daylilies memerlukan kebebasan. Mereka tidak menyukainya apabila terdapat tumbuh-tumbuhan, semak dan pokok yang besar di dekatnya, menjadi bunga untuk bunga-bunga di tempat mereka di bawah sinar matahari.

Penanam yang berpengalaman menasihati jenis cahaya daylilies yang akan ditanam di tempat yang lebih terang, dan untuk jenis ungu, merah, pelbagai warna, yang mempunyai tepu warna penting, untuk mencari kawasan dengan sedikit teduhan.

Untuk memudahkan penjagaan daylilies selepas penanaman mereka di tanah terbuka, untuk tumbuhan memilih tempat yang tidak dibanjiri pada musim bunga. Pada musim panas, rizom tumbuhan yang kuat tidak sepatutnya menderita daripada kejadian berhampiran air bawah tanah.

Masa terbaik untuk penanaman daylilies di laman web ini

bunga abadi bersahaja siang hariDaylilies – lengan panjang asal. Bunga-bunga cantik, yang dibentuk dihiasi dengan langsir corolla berwarna-warni, mereka boleh membesar sehingga lima belas tahun tanpa pemindahan. Ini harus diambil kira apabila memilih tempat untuk tumbuh-tumbuhan di taman, dan juga tahu bahawa mekar maksimum yang subur akan hanya 5-7 tahun. Kemudian tangkai bunga di kalangan dedaunan padat kelihatan kurang kerap, dan bunga di atasnya jauh lebih kecil daripada sebelumnya. Oleh itu, setiap beberapa tahun, tumbuh-tumbuhan dipindahkan, membahagikan perennials orang dewasa.

Budaya yang bersahaja dengan mudah mentolerir prosedur ini dari awal musim bunga hingga musim luruh. Tetapi penanaman daylilies di tanah pada musim bunga selalu berlalu tanpa komplikasi, tumbuh-tumbuhan dengan cepat berakar dan terus berkembang, berkembang pada musim yang sama.

Cuaca musim bunga boleh berubah, dan jika terdapat bahaya pembekuan, pendaratan perlu ditunda. Diperoleh atau diperolehi selepas pembahagian tanaman penanaman mereka sendiri boleh disimpan selama sebulan, sistem akar prikopav tumbuhan di pasir, substratum pasir gambut atau beralih dengan kain lembap. Plat daun daylilies dipotong separuh atau satu pertiga untuk mengurangkan keperluan tumbuhan untuk kelembapan.

Related  Adalah penting untuk mengetahui bagaimana untuk menentukan kematangan labu di dalam taman dengan betul

Jika musim panas tidak panas, dan untuk daylilies ketika menanam di tanah, seperti pada musim bunga, ia adalah benar-benar mungkin untuk mewujudkan keadaan yang selesa, tiada apa yang menghalang untuk menghiasi taman sehingga musim gugur. Tetapi dalam penanaman musim luruh terdapat risiko bahawa tanaman tidak akan mempunyai masa untuk mengambil akar, dan tahun depan, jika mereka bertahan, mereka akan sangat lemah.

Cara Menanam Daylilies di Spring

jauntSebelum memindahkan anak benih ke taman, mereka perlu bersedia untuk menanam:

  1. Dilenki meneliti, menghapus akar rosak, kering atau busuk.
  2. Potongan-potongan itu dirawat dengan arang tanah atau tepung dengan konsistensi serbuk.
  3. Jika ini tidak dilakukan sebelum ini, dedaunan dipotong 10-15 cm di atas dasar plat daun.

Selalunya, bahan penanaman yang dibeli di kedai, pada masa penanaman yang dinaikkan di tanah terbuka kering, dan menjaga kilang itu bermula dengan perendaman 4 jam sistem akar dalam stimulator pertumbuhan.

Tempat itu dipilih, bahan penanaman sedang menunggu dia dipindahkan ke tanah. Ia hanya untuk menyediakan yang sesuai untuk tanah harian dan meneruskan penanaman. Perennial hiasan lebih suka substrat cahaya, longgar dengan reaksi neutral atau sedikit asid.

keadaan yang selesa untuk dayliliesSebelum menanam daun bunga pada musim bunga, tanah di kediaman masa depan mereka mesti digali ke bayonet penuh spade. Seterusnya, buat lubang pendaratan, cukup untuk menampung rizom. Untuk lebih banyak kemudahan:

  • di bahagian bawah tuangkan kerucut dari substrat yang longgar;
  • tumbuhan diletakkan di atas tanah;
  • merata akar di tanah;
  • taburkan bahagian bawah tanah sepanjang hari supaya leher akar tidak tenggelam lebih dari sepasang sentimeter.

mudaSelepas pendaratan selesai, tanah di sekelilingnya dipotong sedikit, dan daylily disiram.

Untuk mengurangkan penyejatan kelembapan, tanah di bawah tumbuh-tumbuhan boleh dipulihkan menggunakan apa-apa cara yang tersedia, sebagai contoh, kulit kayu atau jarum yang terlalu besar, jerami atau bahan khusus.

Berhati-hati selepas berair selepas menanam di kawasan terbuka

Daylily disiram awal pagi dan larut malamPenjagaan tetap untuk tanaman selepas penanaman adalah untuk menyiram, melonggarkan tanah dan mengeluarkan rumpai.

Related  Mari mengetahui bagaimana untuk menanam pokok epal dengan betul pada musim panas

Dalam musim panas, tumbuh secara aktif dan tumbuh-tumbuhan perennial memerlukan banyak air. Jika daylilies dahaga, dapat dilihat oleh dedaunan yang pudar, keengganan pendidikan atau penurunan tunas. Perennials dengan sempurna bertindak balas terhadap kelembapan tambahan udara pada musim panas. Oleh itu, daylilies boleh ditanam berhampiran badan air atau menggunakan percikan yang sangat kecil;

  • Dalam masa yang panas, daylilies disiram dengan banyaknya, supaya tanah di bawahnya direndam oleh 20-30 cm, iaitu, kedalaman sistem akar.
  • Jika musim panas tidak panas, anda boleh mengurangkan kekerapan penyiraman, tetapi anda perlu memantau kedudukan dedaunan.

Masa terbaik untuk menyiram daylilies adalah pagi atau petang, apabila tidak ada risiko selaran matahari pada bunga.

Dengan penanaman dan penjagaan yang betul bunga daylilies, seperti dalam foto, muncul pada musim panas yang sama. Pada tahun pertama tumbuhan tidak diberi makan tambahan. Pengenalan baja kompleks untuk tanaman hiasan berbunga bermula pada musim bunga akan datang. Apabila memilih ubat, lebih baik untuk memberi keutamaan kepada formulasi dengan kandungan nitrogen yang sederhana, yang menyebabkan pertumbuhan dedaunan merosakkan berbunga. Sepanjang musim panas perennials diberi makan dua kali, dan lebih dekat dengan tumbuhan musim luruh menerima baja kalium-fosforus untuk persiapan yang lebih baik untuk musim sejuk.

Tumbuh-tumbuhan adalah beku, tetapi mereka boleh menderita apabila terlalu sedikit salji di tapak tersebut. Oleh itu, di musim sejuk tanpa salji, daylilies lebih baik disembunyikan dengan bantuan lapnik, jarum pain, jerami dan bahan-bahan lain yang diperbaiki. Sebaik sahaja lebur salji bermula, daylilies dibebaskan, jika akar akar tumbuh-tumbuhan mengembangkan prel.

Ia dilihat tentang penanaman rumpai laut di negara ini