Mungkin bug di tamanMungkin bug (horsetail) adalah perosak yang lazim di ladang hijau. Pada akhir musim bunga, mereka sering boleh dilihat di atas pokok. Semasa penerbangan, serangga menjerit dengan kuat, dan dengan bunyi ini mereka dapat dikenal pasti dengan mudah. Individu dewasa makan daun pokok di taman dan taman. Larva kumbang May makan akar tumbuh-tumbuhan, yang membawa kepada kematian mereka.

Larva berusia tiga tahun mampu sepenuhnya memusnahkan sistem akar pokok muda dalam satu jam. Memandangkan satu ekor kuda betina mengandungi 70 ekor telur, penampilan di laman serangga ini mengancam dengan perusakan hijau hampir lengkap.

Penerangan serangga

larva dan spesimen dewasa pada kumbang MayApa yang kelihatan seperti kumbang, kita semua tahu dari zaman kanak-kanak. Seseorang melihat mereka hidup, dan seseorang dalam gambar ke dongeng “Thumbelina”.

Badan kumbang berbentuk tong, berwarna hitam atau coklat kecoklatan, memanjang di bagian posterior. Panjangnya mencapai 3.5-4 cm. Dari serangga lain, ia dibezakan oleh antena dengan bulu panjang.

Larva bug May, juga dikenali sebagai furrow, mempunyai badan putih tebal, membungkuk di tengah, tiga pasang kaki dan kepala coklat besar.

Pupa kumbang lebih seperti orang dewasa, tetapi dengan sayap yang lebih pendek.

Pengeluaran semula kumbang dan peringkat pertumbuhan Mei

kitaran pembangunan kumbang MayKitaran pembangunan kumbang May berlangsung selama lima tahun. Pada akhir bulan Mei, individu dewasa merangkak keluar dari bumi ke permukaan, pasangan betina dengan lelaki dan meletakkan sekitar 70 telur ke tanah hingga kedalaman 15-20 cm. Setelah itu, perempuan dibunuh. Sebulan dan setengah kemudian, larva putih kecil muncul dari telur. Mereka menghabiskan empat tahun di bumi, terus makan pada akar tumbuhan. Pada musim panas tahun keempat, larva menjadi pupa, dan setahun kemudian orang dewasa muncul dari bumi.

Apakah kerosakan yang berlaku pada kumbang May dan larvanya?

larva kumbang MaySpesimen dewasa pada kumbang May tidak mempunyai masa untuk menimbulkan kemudaratan yang besar, kerana ia hanya tinggal kira-kira dua bulan. Larva menyebabkan lebih banyak kerosakan pada tumbuh-tumbuhan.

Jika tumbuh-tumbuhan mula melayang satu demi satu tanpa sebarang sebab yang jelas, kemungkinan larva hidup di bawah akarnya. Mereka boleh didapati dengan menggali lubang di tanah dengan kedalaman pada bayonet spade.

Bagaimana membezakan larva kumbang May dari yang serupa

Sebelum memulakan perjuangan dengan larva pepijat May (Melolontha sp.), Anda harus memastikan bahawa ia adalah dia, dan bukan serangga lain. Seringkali mengelirukan larva:

 1. Kumbang badak (Oryctes nasicornis L.). Hidup dalam buangan kompos.
 2. Gangsa emas (Cetonia aurata). Juga lebih suka timbunan kompos.
 3. Beetle-rusa (Lucanus cervus L.). Terlibat dalam kayu mati.

Related  Faktor utama kesuburan jenis tanah yang berbeza ialah humus

Berikut adalah gambar perbandingan larva kumbang dan gangsa:larva kumbang dan gangsa

Berhati-hati melihat dengan teliti, anda dapat melihat perbezaan di antara mereka. Perbezaan wujud di tempat di mana larva terkumpul. Oleh itu, individu yang belum dewasa pada kumbang May makan pada akar tumbuhan, masing-masing, dan tinggal di sana. Larva gangsa mempunyai rahang yang lebih lemah, hidup dalam buasir kompos dan makanan pada bahan organik mati.

Berikut adalah gambar perbandingan larva kumbang badak dan rusa:larva kumbang badak dan rusa

Dalam timbunan kompos, larva kumbang May tidak berlaku, kerana mereka hanya memberi makan pada akar hidup.

Cara rakyat untuk memerangi pepijat dan larva Mei

bertarung dengan kumbang bulan MeiUntuk berjaya memerangi kumbang bulan Mei, anda perlu tahu bagaimana ia berfungsi:

 1. Pagi awal, retakan biasanya tidak aktif dan mudah digoncang di atas pokok-pokok pada sampah yang tersebar luas. Perosak yang terkumpul kemudian dimusnahkan.
 2. Dalam kumbang gelap, terbang ke dalam cahaya, sehingga mereka dapat dikumpulkan dalam perangkap cahaya. Ia mestilah disediakan terlebih dahulu – mana-mana bekas cetek disalut dengan bahan melekit dan mentol lampu diletakkan di tengah. Pada waktu petang, perangkap terdedah kepada jalan. Bukan sahaja May kumbang mematuhi perangkap itu, tetapi juga rama-rama, sudu, ulat yang menghancurkan penanaman kubis, bit dan tomato hijau.
 3. Starlings juga tidak akan menyerah makanan lazat, jadi rumah burung di laman web ini diperlukan.
 4. Tanah di bawah pokok disemai dengan semanggi putih atau lupin. Tumbuhan ini memperkayakan tanah dengan nitrogen, yang menakutkan larva.
 5. Tanah di bawah penanaman disembur dengan penyerapan sekam bawang atau larutan merah jambu permanganat kalium.

Landak biasa adalah pencinta larva besar. Sekiranya keluarga berduri itu menetap di dekatnya, bilangan perosak akan mula merosot dengan cepat.

Juga, larva dikumpul secara manual semasa menggali tanah.

Senjata kimia

tidak ada bug di tamanSemua langkah perjuangan di atas adalah berkesan hanya dengan sejumlah kecil perosak. Jika ladang anda mati dengan cepat, sudah tiba masanya untuk beralih kepada agen kimia untuk menghilangkan kumbang May. Cara menggunakannya, dan apa yang mereka termasuk dadah:

 1. “Zemlin”. Ia merujuk kepada insektisida hubungan dan tindakan usus. Bahan aktif ialah diazinon. Ia menjejaskan perosak tanah, mengekalkan kesannya selama dua bulan. Ia diperkenalkan ke dalam tanah semasa penanaman dan pada musim luruh dengan tujuan pencegahan selepas penuaian.Zemlin
 2. The Nemabakt. Dadah itu biologi dan selamat digunakan. Ia menyerap tanah dengan nematoda pemangsa dan bakteria khusus yang memasuki tubuh larva melalui organ pernafasan dan memusnahkannya. Kemudian nematoda meninggalkan cangkerang kosong dan pergi mencari mangsa baru. Pada musim sejuk, cacing ini jatuh ke dalam anabiosis, dan dengan kedatangan haba mereka kembali hidup dan mula memberi makan. Ejen itu dicairkan dengan air dan digunakan untuk tanah sebelum dibasahi dan dilonggarkan.dadah Nemabakt
 3. “Permulaan.” Analog “Zemlin” berdasarkan diazinon. Ubat ini boleh didapati dalam bentuk butiran, yang meningkatkan tempoh tindakannya. Ia diperkenalkan ke dalam tanah pada awal musim bunga dan aktif sepanjang musim.penyediaan Pochin
 4. «Aktara». Bermakna dengan bahan aktif thiamethoxam. Sehari selepas memasuki tanah, semua perosak dibunuh di dalamnya. Boleh digunakan pada bila-bila masa sepanjang tahun dan dalam sebarang cuaca. Peningkatan kelembapan bukan halangan dan tidak menjejaskan sifatnya.ubat Aktara
 5. “Anti-Khrushch.” Ia dihasilkan dalam bentuk emulsi pekat dengan dua bahan aktif – imidacloprid dan bifenthrin. Produk ini mempunyai tindakan yang berpanjangan, kecekapan yang tinggi, tahan terhadap pemendakan dan tidak ketagihan. Ia bertindak pada kedua-dua orang dewasa dan larva.penyediaan Antichrusch
 6. “Bazudin”. Dadah yang berasaskan diazinon mempunyai kesan jangka panjang dan ekonomi: pakai 30 gram cukup untuk mengendalikan 20 meter persegi. Produk ini dicampur dengan pasir dalam balang liter dan menambah sedikit di bawah setiap belukar atau umbi ketika menanam.Bazoudin
 7. Vallar. Ubat tersebut dicairkan di dalam air dan direndam di dalamnya akar anak benih sebelum menanam. Oleh itu, larva cepat meresap apabila memakan akar.Penyediaan Vallar

Related  Aphids pada currant – apa yang perlu dilakukan?

Untuk memerangi kumbang pada bulan Mei, perlu menggunakan satu set langkah perlindungan tumbuhan. Lebih baik menggabungkan langkah-langkah perlindungan dengan langkah pencegahan. Oleh itu, kemungkinan besar larva itu akan dibawa ke tapak ini bersama-sama dengan baja, kerana pada tahun pertama kehidupan mereka makan makanan organik. Sebelum memohon baja ke katil, perlu menapisnya untuk mengelakkan perosak. Sekiranya ternakan kuda ditemui di kawasan jiran, lebih baik untuk menggantikan baja dengan baja kompos atau cecair cili, yang tidak dijamin mempunyai larva. Pematuhan semua langkah-langkah ini akan membantu melindungi penanaman dan mengekalkan penuaian.

Melawan larva kumbang May – video