Välskötta hälsosamma budgerigarI dag erbjuder husdjursbutiker ett stort urval av olika matar till papegojor, vars huvudämne är kornblandningen. Det är önskvärt att denna produkt är förpackad i en tätt förseglad väska. Var noga med att vara uppmärksam på varans utgångsdatum.

Nedan finns flöden av utländska tillverkare som kännetecknas av deras utmärkta kvalitet:

 • XtraVital (Nederländerna);
 • Fiory (Italien);
 • Prestige (Belgien);
 • Sluis (Nederländerna);
 • Vitakraft (Tyskland);
 • och många andra. et al.

Bland hushållsprodukter kan du också välja en god mat.papegoja mat

Tänk på den dagliga rationen när man matar kornblandningen:

 • mata till vågiga papegojor – 1-2 tsk. skedar;
 • för medelstora fåglar – 3 msk. skedar;
 • för stora – 4 msk. skedar och mer.

Papegojan ska äta all mat som erbjuds, först efter det lägger en ny del till den. Det är värt att notera att en spannmålsmatning inte räcker, dina fjädrade husdjur behöver extra mat.

Diet för budgerigar

papegojor älskar grönskaVad matar de vågiga papegojorna, förutom huvudmaten? Denna fråga intresserar många ägare av en exotisk fågel. Låt oss betrakta det mer detaljerat.

Djurfoder

kokande ägg tillsatsProteiner bör finnas i vågens mat. Därför är det så viktigt för fåglar att äta kokt ägg, mager mögelost. Ägg kan läggas till grönsaksblandningar och stallost – till frukt och bär.

Curd-blandningen vid rumstemperatur försämras snabbt. Därför, efter en halvtimme, bör sådan mat kastas i soporna.

Foder av vegetabiliskt ursprung

Energi till människor och djur ges av kolhydrater och vitaminer. I grund och botten finns de i mat av vegetabiliskt ursprung, som lätt absorberas av kroppen. Grönsaksfoder för papegojor är indelade i grönsaker, frukt, bär, flingor (detta inkluderar frön), valnöt och fleråriga.

Grönsaker, frukter, bär

bär för utfodring av papegojorFrukt, grönsaker, bär, gröna skärs i små bitar eller gnids på en rivare. Lägg sedan in en separat matare eller blandas med andra produkter. Päron och äpple kan vara färska, kokta eller torkade. Fåglar är mycket förtjust i aprikoser, plommon, granatäpple, citrus, banan. Frukten skalas eftersom de kan innehålla kemikalier.

Vågor kan också matas bär (färska, torkade eller ångade):

 • hallon;
 • rönn;
 • druvor;
 • vinbär;
 • kaprifol;
 • höfter;
 • havtorn.

Från grönsaker kan papegojor ges en ropa, rödbetor, pumpa, kucchini, paprika – allt fräsch. Papegojor älskar kött och frön av tomater. Men den här frukten borde vara mogen, för i undertonen finns det ett gift av solanin. Bönor, ärtor, majs bör vara unga när de är fyllda med “mjölkaktig” juice.

Föredragna är miljövänliga grönsaker odlade i sin egen trädgård och innehåller inte bekämpningsmedel.

Sallad och spenat att ge i små doser, för att inte orsaka vaginala vänner störningar i tarmarna.

Korn och frön

huvudmat av papegojor hirsOm du inte använder färdig papegoja mat, köpa då hirs (gul, röd, vit) och havre, och ge 80:20 som en kornblandning.

Andra tillåtna korn innefattar: vete, bovete, korn. Ibland kan läggas till kosten för ditt husdjur några frön av ängsgräs, liksom sesam, raps, kanariefågel, hampa, linfrö, nug Abyssinian, solros och pumpafrön.

fågeln äter det groda kornetSpiradekorn är en värdefull näringsprodukt, en stimulans för kroppens vitala aktivitet. Sprukade frön från spannmålsgrödor (hirs, havre, vete, bovete, korn) är speciellt nödvändiga för fåglar vid uppfödning och utfodring av kycklingar. Förblöt alla typer av spannmål i 11-13 timmar.

Det dåliga spannet kommer att yta, det goda kommer att förbli på botten.

När fröna är svullna, lämna dem för ett par dagar att groa. Spiror är mycket användbara. Det är viktigt att se till att spannmålen inte har mycket långspiring, eftersom de innehåller mer värdefulla ämnen än i gröna “tjocklek”.

Nötter, frön

Nötter och frön i sternen för papegojorPapegojor adore frön och nötter: hasselnötter, pistaschmandlar, valnötter. Observera att nötter är en väldigt fet produkt, som är kontraindicerad för daglig utfodring av fåglar. Att behandla papegojor med denna delikatess kan inte vara mer än en gång om 10-15 dagar.

Vitaminer och mineraltillskott

Vitaminpinnar för papegojorI en bur bör papegojor innehålla mineralkomponenter och vitamintillskott. Idag erbjuder husdjursaffärer ett brett utbud av sådana ytterligare förband. De är packade med briketter, som är lätta att klamra i buret.

När det gäller mineralerna är de av två slag:

 • Organisk (krita, sepia, skalsten, benmarion, aktivt kol, äggvisp) – är källa till kalcium;
 • Oorganisk (gastroliter) – normalisera matsmältningen.

Även för fjäderfä är användbara tabletter av glukonat och kalciumglycerofosfat. Du kan köpa dem på en veterinärklinik eller apotek. Utan vitaminer och mineraler kan papegojaorganismen inte fungera normalt.

Evig matning

papegojafoder för papegojorVad kan du göra med papegojor, förutom färdiga och hemlagad mat? Fåglar gillar att göra något med sin skarpa näbb. Släppt från buret att flyga, försöker de allt som kommer över dem på vägen: whitewash, tapet, kronhjärta, sockel och andra oätliga saker. Att distrahera husdjuret från en sådan gnagning kommer att hjälpa nya kvistar av träd. Papegojor kommer att bryta sina tassar på dem och gärna tugga på njurarna och barka.

Det viktigaste är att i vattentanken finns rent och friskt vatten. I det kan du ibland lägga till ett par droppar citronsaft.

Förbjudna produkter

Vad kan du inte äta papegojor? Dessa är:

 1. Hirs – som det kan utvecklas i fåglar sjukdomen i matsmältningskanalen.
 2. Sådana exotiska frukter som persimmon, mango, avokado kan orsaka berusning i fågeln.
 3. Meloner och vattenmeloner kan provocera en sjukdom i djurets tarm, vilket hotar hans död.
 4. Till förbjudna grönsaker är: rädisa, rädisa, daikon, aubergine, selleri, vitlök, lök.
 5. Kom ihåg att kål som produceras i Kina innehåller nitrat som är hälsofarliga.
 6. Det bör också vara medveten om att vissa växter har en skadlig effekt på fågelns organism. Därför kan papegojor inte matas med persilja, dill, hyssop, selleri, koriander och andra kryddor.
 7. Ge inte dina birdies grenar av ek, fågel körsbär, lila, akacia, poppel. Det är oerhört sällsynt att erbjuda en papegojakvist av barrträd.
 8. Stekt frön är farliga för papegojor. Riskera inte din fågelns liv.
 9. Jordnötter ingår i de flesta färdiga matar, så du behöver inte ge det extra eftersom valnötfilmen ofta påverkas av mögel.
 10. Färskt bröd är strängt kontraindicerat för fåglar. Men med en skorpa av vitt bröd, behandla dina flyktiga vänner oftare.

Således, genom att välja den optimala maten för parakiter, kommer dina husdjur att äta det med nöje och må bra. Trots allt är ditt husdjurs hälsa och lycka direkt beroende av korrekt näring.

Hur och vad som ska matas papegojor – video