Bukhara melon aromatikMelon Chogar atau Bukharka, seperti yang digunakan untuk memanggil buah manis penghuni bekas USSR, merujuk kepada pelbagai jenis chandalak atau handalak yang dipetik Asia Tengah.

Ini adalah buah sayuran awal yang berbuah dengan buah-buahan bulat atau sedikit rata. Dalam tumbuh-tumbuhan yang terdapat dalam sortir Chogare, kulit berwarna hijau kehijauan atau cahaya yang ditutup dengan rangkaian keretakan ciri-ciri budaya. Pulpa tebal, dengan lebur, konsistensi berair. Tempoh tumbuhan adalah 70-80 hari. Dengan melon dan kelembapan rejim kelembapan suhu yang sesuai untuk masa yang singkat mempunyai masa untuk mengumpul banyak gula, tetapi buahnya dengan cepat mengatasi dan tidak dapat diangkut.

Pelbagai melon Bukhara 944

Pelbagai melon Bukharka 944 dijualRagam Bukharka 944 atau Chogare telah disimpulkan oleh kakitangan stesen eksperimen Central Asia VIR. Tumbuhan tanaman yang tidak menonjol sangat bertolak ansur dengan pertumbuhan tanah salin, mereka mempunyai imuniti kepada cendawan bubuk, dan buahnya mencapai berat 4-7 kg. Kulit melon sedikit berkedut, kuning muda, dihiasi dengan bintik-bintik yang jarang berwarna coklat atau oren.

Pada potongan, tembikai menunjukkan pulpa putih tebal dengan kandungan gula sehingga 13.5%. Melon varieti ini mempunyai aroma dikenali seperti pir.

Kerana kulit kayu, riak tembikai tembikai dari tembikai dikeluarkan oleh orang yang belum matang. Koleksi itu pergi ke beberapa majlis, dan tahap kesediaan menentukan:

  • pada rupa rasa melon;
  • pada pengeringan cambuk;
  • pada warna tembikai;
  • dengan pendidikan di permukaan corak jejaring.

Semasa zaman Soviet, pelbagai Bukharka diedarkan secara tradisional untuk tanaman labu dari Uzbek SSR dan Kazakh SSR. Hari melon melon di negara-negara ini diduduki dengan jenis lain. Di Uzbekistan, keutamaan diberikan kepada pelbagai jenis tembikai, buah-buahan yang mampu mengekalkan penampilan mereka untuk masa yang lama dan pengangkutan pengangkutan dalam jarak jauh.

Yang pertama pada luka yang bising muncul jenama ChogareMenurut indeks-indeks ini, tembikar jenis Chogare tidak bertanding dengan buah-buahan manis yang besar dari goulady atau spesies lain. Tetapi mereka masih disayangi oleh penduduk setempat dan merupakan yang pertama muncul dalam pasar yang berisik.

Related  Apa kerja musim bunga di taman sedang menunggu penduduk musim panas?

Ciri-ciri teknologi pertanian

Ketidakpahataan dan kematangan awal variasi Bukharka membolehkan ia tumbuh bukan sahaja di wilayah selatan, tetapi juga di tengah-tengah Rusia. Dalam kes ini, anda boleh memanfaatkan pengalaman para penanam tembikai Uzbekistan menggunakan untuk melonkan ciri-ciri teknik agroteknik untuk penanaman tembikai. Walau bagaimanapun, kerana melon yang lebih tepat untuk kesuburan tanah, benih tertanam dalam tanah lembap selepas penggunaan baja.

Di Asia Tengah dan Asia Kecil, tembikai awal ditanam sudah pada bulan April, apabila suhu tanah mencapai 12-13 ° C. Pada musim bunga, risiko pembekuan beku di kawasan ini adalah minimum, dan di pusat Rusia tembikai memerlukan perlindungan, sekurang-kurangnya sehingga pertengahan bulan Jun. Semakin padat tanah, semakin kurang kedalaman penanaman. Rata-rata, pada tembikai Uzbekistan, benih dibenamkan di dalam tanah selama 4 hingga 6 cm, yang memberikan tanaman dengan percambahan kohesif dan pembentukan pesat sistem akar kuat.

Video mengenai manfaat melon