Permulaan berbunga kentangBanyak isu yang berkaitan dengan pertumbuhan sayur-sayuran timbul daripada kurangnya pemahaman tentang intipati mereka. Antaranya ialah masalah pembiakan kentang, yang sangat relevan di negara kita. Mengetahui bahawa tanaman akar ini dapat menghasilkan dua cara, yaitu: dengan bantuan benih dan tumbuh-tumbuhan, petani truk sering menghadapi tema kentang berbunga. Jadi mengapa kentang tidak berkembang, dan bolehkah ini mempengaruhi pembentukan umbi?

Kentang berbungaKeupayaan untuk pembiakan vegetatif dan pembiakan benih terdapat dalam tumbuhan ini dari alam semula jadi. Perbandingan kedua-dua kaedah kajian semula manusia dalam pelajaran sekolah dalam bidang biologi. Para pekebun menyedari aspek Solanaceae ini. Hanya di sini, menanam kentang dari pelbagai jenis dan kematangan di laman web mereka, sentiasa mengabaikan pengetahuan ini.

Ketiadaan bunga kentang: masalah atau corak

Pembungaan kentang bergantung pada banyak faktor, dan hanya sedikit daripada mereka yang secara langsung mempengaruhi proses pembentukan umbi. Pertimbangkan sebab-sebab kekurangan bunga di bidang kentang dengan lebih terperinci:

  • Kentang muda tanpa bungaAkankah semak belukar atau tidak? Untuk membentuk ubi semut penuh, kentang tidak semestinya perlu berbunga. Dalam beberapa buku panduan kentang, anda boleh mendapatkan cadangan mengenai penyingkiran yang disengajakan dari tangkai bunga dan tunas. Ahli Agronomi, selepas menjalankan beberapa kajian mengenai topik ini, menyimpulkan bahawa kegagalan ovari dan bunga mempunyai akibat negatif, tetapi tidak sama sekali kerana ketiadaan bunga itu sendiri. Semasa tunas ovari, pelbagai jenis mula terbentuk dan ubi. Kini anda perlu membuat pembajaan yang kuat dan mengukuhkan penyiraman. Terdapat pelbagai kentang di mana kitaran berbunga dan pembentukan ubi tidak bertepatan. Di latitud kita adalah kebiasaan untuk menanam kentang dengan kematangan awal, iaitu, ubi yang dibentuk semasa berbunga.

Titik penting – memecahkan peduncles, penduduk musim panas menginjak baris dan memecahkan hijau puncak, yang membawa kepada penurunan hasil!

  • Katil kentangAdakah variasi penting untuk pembentukan peduncle? Terdapat kentang yang dimiliki oleh varieti ultra awal. Akar mereka terbentuk dengan cepat sehingga semua penyakit yang diketahui lulus, matang hingga musim panas kumbang Colorado, tetapi mereka tidak mempunyai waktu untuk berkembang. Contohnya, varieti “Roco”, “Timo” atau “Mariella”. Kelimpahan tanaman mereka banyak yang dikehendaki, tetapi ketika tumbuh kentang, sebagai cara mendapatkan uang pada penjualan awal, precocity sangat penting. Walau apa pun, kentang tersebut boleh ditanam di halaman belakang dalam kuantiti yang kecil, hanya untuk keperluan mereka sendiri dan dengan cepat mendapatkan kentang muda di atas meja mereka. Apabila bercakap tentang sama ada kentang perlu mekar, anda harus tahu bahawa jenis ini diklasifikasikan kepada orang-orang yang berkembang dengan berlimpah, mereka yang berbunga sederhana, serta varieti dan varieti berwarna jarang tanpa berbunga sama sekali. Sebagai contoh, varieti kentang “Musim Semi” dalam tahun-tahun yang gersang enggan mekar, dan pada kelembapan biasa ia memudar dengan cepat sehingga ramai orang tidak memperhatikan tempoh ini.
  • Kumbang kentang Colorado kerosakan batang kentangAdakah Coloridae memakan kumbang Colorado? Bagaimana rupanya perosak ini kelihatan seperti – semua orang yang pernah menanam kentang di kawasan tanahnya tahu. Sebagai tambahan kepada kumbang Colorado, serangga lain yang tidak begitu dikenali juga boleh merosakkan kentang. Untuk sebahagian besar, makhluk-makhluk ini tidak menyebabkan banyak kerosakan, tetapi mereka sama sekali tidak memberi manfaat. Antara serangga tersebut adalah bit tanah dan ubi jalar kentang. Apabila bunga kentang, spesimen dewasa kumbang ini mula memakan pedunclenya. Jika banyak kumbang hitam dan kecil ditemui di atas bunga, maka perosak ini muncul seperti itu. Kepekatan besar kumbang makan bunga dengan cepat, dan proses berbunga itu sendiri tidak dapat dilihat.

Related  101 kaedah menggunakan abu dalam isi rumah

Adakah isu berbunga penting dalam penanaman kentang?

Hakikatnya, sama ada kentang itu bermunculan musim ini atau tidak, tidak akan menjejaskan kilang ibu dalam apa cara sekalipun. Selain itu, bunga kentang benar-benar tidak menjejaskan pembentukan jisim hijau semak atau keupayaannya untuk membentuk ubi.

Semua proses yang berlaku di dalam bunga itu sendiri – hanya penting dan eksklusif untuk buah kentang, iaitu beri yang dibentuk selepas mekar.

Pembungakan kentang tidak menjejaskan hasilnyaUbi dibentuk tanpa penyertaan proses-proses ini, bagi mereka mereka hanya tidak mempunyai nilai. Mereka tidak memerlukan persenyawaan. Tumbuh itu sendiri bukan benih tumbuhan dalam pengertian biasa kata itu, ia hanya bahagian vegetatifnya.

Oleh itu, menjawab soalan anda – mengapa kentang tidak berbunga, ingat bahawa pembentukan peduncle tidak menjejaskan hasil sebelum anda mula panik. Ketiadaan yang lengkap atau melepaskan bunga boleh memberi isyarat kepada penduduk musim panas bahawa terdapat beberapa sebab yang menarik untuk fenomena ini. Sama ada varieti tumbuhan, serangga, suhu tinggi, kelembapan rendah atau tanah miskin. Dalam kes penurunan hasil, punca itu tidak boleh didapati tanpa ketiadaan berbunga.

Kentang dalam tempoh berbunga – video