Variasi ceri ZhukovskayaTanpa pokok ceri tidak ada taman tunggal. Apabila memilih pelbagai untuk taman anda, beri perhatian kepada keterangan dan gambar Cherry Zhukovskaya. Pelbagai ini terkenal dengan tukang kebun dan sangat dihargai oleh pencinta buah-buahan yang lazat dan sihat ini.

Maklumat am mengenai Zhukovskaya

buah ceri manis buah zaitun ZhukovskayaVarieti ceri Zhukovskaya diperolehi oleh penanam Soviet pada pertengahan abad yang lalu. Ia disosialisasikan untuk wilayah Central, Middle Volga dan lebih banyak wilayah selatan.

Pelbagai ceri Zhukovskaya mempunyai ciri-ciri yang sangat baik. Pokoknya adalah pokok sederhana dengan mahkota yang luas. Buahnya besar, merah tua. Pulpa rasa yang sangat baik, mirip dengan ceri. Buah mengandungi banyak bahan berguna:

 • asid organik,
 • makro dan mikroelektronik, termasuk tembaga dan besi,
 • pektin,
 • vitamin A, C, B2, PP, P,
 • asid folik.

Buah-buahan sesuai untuk pemprosesan dan penggunaan dalam bentuk segar. Variasi ini tahan terhadap penyakit batu biasa seperti coccomicosis dan ring cincin.

ceri cherry yang luasAntara kekurangan varieti boleh dicatat seperti berikut:

 • Pelbagai adalah penyuburan sendiri, penyuap diperlukan,
 • buah-buahan mempunyai tulang yang agak besar,
 • Pada musim sejuk yang sejuk, tunas bunga boleh sebahagiannya atau sepenuhnya membekukan.

Bagi yang berjaya tahunan bunga ceri Zhukovskaya perlu pollinating pokok. Yang terbaik adalah jenis ceri Vladimirskaya, Lyubskaya, Molodezhnaya, Apukhtinskaya, barangan pengguna Hitam.

Terma dan tempat untuk penanaman ceri

penanaman bibit ceri ZhukovskayaPeraturan untuk menanam varieti ceri Zhukovskaya dan menjaga ia sedikit berbeza daripada yang biasa digunakan untuk pokok buah-buahan batu. Kerana rintangan rendah bunga tunas kepada suhu rendah, anda perlu berhati-hati mempertimbangkan pilihan tapak untuk menanam benih. Ceri yang terbaik akan tumbuh di lereng selatan lembut, tanpa air bawah tanah yang tinggi, di tanah yang subur cahaya.

Berhampiran pokok itu harus ada ruang kosong yang cukup untuk peredaran udara. Ini akan melindungi ceri daripada penyakit kulat dan kecederaan musim sejuk.

Benih ceri tumbuhan pada musim bunga, selepas tanah dicairkan, tetapi sebelum aliran sap bermula. Apabila penanaman musim luruh adalah peluang besar bahawa anak benih tidak akan mempunyai masa untuk menyelesaikan sebelum permulaan fros.

Agar tidak menjadi salah, apabila memilih anak benih ceri Zhukovskaya bandingkan dengan penerangan pelbagai dan foto.

Cara menanam benih ceri dengan betul

anak pokok ceri muda ZhukovskayaPenanaman lubang perlu disediakan terlebih dahulu, supaya tanah mempunyai waktu untuk menyelesaikannya. Ini biasanya dilakukan pada musim luruh, kerana pada musim bunga tanah beku jauh lebih sukar untuk digali. Saiz anggaran pit adalah 50 hingga 50 cm untuk tanah subur mudah. Jika tanah tidak subur dan berat, menggali lubang yang lebih besar. Campuran tanah untuk penanaman benih disediakan mengikut bahagian berikut:

 • satu sudu baja fosforus dan baja kalium;
 • 1 gelas tepung abu dan dolomit;
 • 1 baldi baja atau kompos.

Untuk tanah yang berat, pasir sungai yang besar perlu ditambah ke campuran.

Sekiranya plot mempunyai jadual air bawah tanah melebihi dua meter, saliran dan penanaman anak benih di atas bukit, di atas paras tanah diperlukan.

Di dasar lubang, campuran yang disediakan dicurahkan dengan gundukan, benih ditanam di atasnya, dan akarnya diluruskan. Mereka harus ditempatkan secara semula jadi, tanpa membongkok ke sisi atau naik. Araskan ketinggian pokok dan tutup dengan campuran yang tinggal. Bumi dipadatkan dan disiram. Di kedua belah pihak, anak benih terikat pada pasak supaya tidak membengkok dari angin dan tumbuh tegak.

Penjagaan Cherry Zhukovskaya

masak ceri ZhukovskayaPenjagaan pokok ini adalah mudah dan termasuk pengairan biasa, pemangkasan musim bunga dan musim luruh. Sebelum musim sejuk, batang mesti diputihkan.

Kepompong melindungi pokok dari radang dingin, menangkis tikus dan menghancurkan perosak musim dingin. Pilih kapur dengan kandungan racun kulat.

Zhukovskaya ceri pokok yang sihat dan rapi akan menjadi hiasan taman dan makanan kegemaran orang dewasa dan kanak-kanak. Jika anda menyukai variasi pada penerangan, menghargai keindahan ceri yang dibumbui atau ditaburkan dengan buah-buahan masak pada gambar-gambar berikut.bunga ceri pelbagai Zhukovskaya

Cara memilih bibit ceri – video