Dalam tembikai pertama, urat putih atau kuning sering dijumpaiMengetahui cinta rakyat semangka, selalu ada orang yang cuba membuat duit pada setiap tahun, menggunakan kaedah yang tidak jujur ​​atau menyalahi undang-undang. Kebanyakan teknik ini bertujuan untuk mendapatkan hasil tuaian yang terawal dan paling banyak. Akibatnya, peniaga dan pengeluar produk pertanian menang dua kali kerana:

  • menguruskan menyedari tembikai apabila sebahagian besar panen masih masak di tempat tidur;
  • mendapatkan keuntungan tambahan secara artifisial memperoleh berat buah-buahan.

Satu-satunya yang kehilangan pengguna malang ini, meninggal dunia akibat godaan dan membeli agak tidak berguna, tidak semestinya lazat, dan kadang-kadang sangat berbahaya tembikai. Malah, dalam mengejar keuntungan penanam tembikai yang tidak bertanggungjawab, peniaga dan kemudian perlu pergi melanggar teknologi pertanian, penanaman mencurahkan bahan kimia, menggunakan benih berkualiti yang meragukan, dan tanpa mematuhi terma-terma dan syarat-syarat penyimpanan buah-buahan, yang menawarkan tembikai sengaja rosak.

Daripada rasa manis, pulpa buah tembikai awal telah menjadi kepahitanMasalahnya adalah rumit oleh fakta bahawa membeli buah-buahan keseluruhan, orang memotongnya hanya dengan melayani di atas meja, dan hanya di sini mereka dapat melihat:

  • urat kuning dan putih kasar dalam tembikai;
  • kawasan dan daging yang tidak dimajukan, membahagikannya kepada beberapa bahagian;
  • Lembut, rapuh di dalam daging buah tembikai;
  • pewarna tidak sekata;
  • tanda penapaian.

Dan kadang-kadang semangka gula merah, bukannya manis, sangat pahit. Kenapa ini berlaku? Bagaimana untuk menangani semangka seperti itu dan apakah urat putih dan kuning dalam pulpa?

Di manakah urat putih dan kuning dalam tembikai itu?

Penyebab keracunan utama dan paling biasa yang disebabkan oleh semangka adalah penggunaan baja nitrogen yang berlebihan ketika berkembang.

Semangka wangi manis tanpa uratDi bawah keadaan biasa, nitrogen – ia adalah elemen penting untuk pertumbuhan dan perkembangan tumbuhan, tetapi memohon yang melebihi had yang dibenarkan, penanam tembikai boleh ada 2-3 minggu untuk mendapatkan buah-buahan yang berat sehingga 10 kg. Selepas air yang berat dan membaja dengan larutan nitrat tembikai membengkak dengan pesat, dan sebaliknya bagi penginapan pelancong 70-90 hari di perladangan di matahari, akan hampir sebulan lebih awal. Pengeluar mendapat panen awal buah-buahan yang besar, tetapi hanya di dalam masing-masing mereka telah mengumpulkan sebahagian besar beracun untuk nitrat manusia.

Related  Bagaimana untuk menanam benih baik timun di rumah?

Salah satu daripada tanda-tanda “meracun” tembikai dengan nitrat adalah urat putih dan kuning menindik pulpa dalam tembikai. Mereka terbentuk kerana tindakan kimia, yang memaksa bukan sahaja perkembangan cambuk, tetapi juga janin. Pada mulanya, kapal-kapal pelik ini berwarna putih dan bekalan tembikai masih belum matang dengan makanan, tetapi di bawah pengaruh nitrat buah-buahan berkembang dengan pesat dan segera tumbuh lama. Oleh itu, urat-urat putih dalam tembikai tidak lama lagi bertubuh dan memperoleh warna kuning atau kecoklatan.

Semangka mempunyai daging longgarDosis tinggi nitrat dan nitrida yang disintesis dari mereka dalam tubuh dapat mengumpul dan meningkatkan kesan negatif. Kesan sebatian nitrogen mempengaruhi sistem pencernaan, mengganggu proses metabolik dan menekan sistem saraf. Sebagai hasil daripada pengambilan nitrit, pembekalan tisu dengan oksigen merosot, sistem imun dimusnahkan.

Jika orang dewasa secara relatif tanpa rasa sakit mentolerir dos 150-200 mg, maka 600 mg nitrat menyebabkan kerosakan yang tidak boleh diperbaiki. Tetapi kerosakan yang paling besar terhadap sebatian nitrogen menyebabkan kanak-kanak usia yang lebih muda, yang mana dos 10 mg adalah toksik.

Mengapa tembikai mempunyai daging longgar di dalam?

Tembikai, dipam dengan nitratAdalah menarik bahawa proses yang disebabkan oleh nitrat terus selepas penuaian tanaman “kimia” tersebut. Benar, semangka tidak lagi tumbuh, tetapi tisu di dalamnya berubah. Malah ripped green, dia segera menjadi merah, dan kapal putih secara beransur-ansur menjadi kuning. Dan selepas beberapa minggu selepas mengumpul pulpa di dalam semangka itu longgar, runtuh dan malos.

Apabila memotong nitrat dipam dusta janin turun di kaunter kecuali jalur-jalur kuning kerap ditemui di bahagian-bahagian tembikai pulpa densified kuning mencapai diameter 2-50 mm. Penggunaan semangka ini dan orang yang sihat boleh menyebabkan akibat yang paling tidak menyenangkan, dan ia tidak akan lebih seronok. Penggunaan nitrat adalah sebab yang paling biasa untuk kualiti tembikai yang kurang baik, tetapi pada hakikatnya anda boleh menghadapi beberapa saat yang tidak menyenangkan.

Related  Apa yang kita tahu mengenai tembikai Astrakhan?

Meminta soalan: “Kenapa tembikai di dalam longgar dan tidak enak sama sekali?”, Pembeli boleh mencari buah yang telah lama disimpan dengan tidak betul. Beberapa minggu di matahari terik cukup untuk turun tembikai cambuk mula kehilangan kelembapan dan daging mengambil bentuk merah kering atau bijirin keputihan. Biasanya, proses ini bermula dari lokasi benih, dan kemudian menyebar ke inti.

Mengapa tembikai pahit?

Jika serat kasar dalam pulpa, perubahan dalam warna dan teksturnya, menunjukkan kualiti semangka yang kurang baik, mudah dilihat, setelah dipotong, maka buah pahit harus selalu dicoba sekurang-kurangnya sekali.

Semangka ini rasa pahitKenapa tembikai, terkenal dengan kemanisannya, pahit? Terdapat beberapa jawapan yang mungkin di sini. Selalunya, pembeli terpaksa berhadapan dengan buah-buahan yang sudah jatuh, yang akibat penyebab semula jadi atau disebabkan oleh kesan nitrat, kehilangan sifat rasa asalnya.

Terima kasih kepada garam, yang jatuh ke dalam ovari, ia berkembang pesat, mencapai berat 10-20 kg. Kemudian penanam melon yang tidak bertanggungjawab meninggalkan tembikai selama beberapa hari lagi, di mana buah-buahan memerah, tetapi, sayangnya, mereka tidak mendapat rasa manis. Akibatnya, 5-6% fruktosa dan glukosa terkumpul ditukar menjadi sukrosa, dan tidak lama lagi pulpa mula berubah menjadi masam, mengubah rasanya pahit masam.

Semangka berkualiti rendahDi samping itu, jika anda dibeli dipam nitrat buah matang, ia adalah mungkin bahawa dalam bahan rasa menyalahkan kukurbitatsin menyenangkan adalah bersalah timun pahit dan momordika. Dalam tembikai masak ia mengandungi jumlah yang tidak penting, tetapi dalam sayur-sayuran, menyebabkan sakit dalam perut dan pencernaan toksin semula jadi, lebih banyak lagi. Ini menjelaskan kenapa tembikai itu pahit pada musim panas.

Jika kita makan sepotong manis mahu pada musim sejuk, pelakunya boleh menjadi gas rasa etilena buruk, yang bagi penyimpanan yang lebih baik buah-buahan diproses ditanam di suatu tempat di Thailand atau Turki.

Walau apa pun, jika tembikai dijumpai di atas meja, longgar di dalam, dengan serat kasar atau mempunyai rasa tertentu, ia harus dibuang dari memakannya.

Related  Apa yang kita tahu tentang spesies dan jenis bit?

Video tentang pemilihan tembikai awal