кокош има добро саслушањеПиле чују и људи. Имају два уха – по једна на свакој страни главе, мембране, спољашње, средње и унутрашње ухо, као и наше. Они су у стању да снимају звучне таласе и преносе их на унутрашње уво.

уши су прекривене перјемимаУши код пилића су практично невидљиве, јер су прекривене перјемима. Међутим, лобање ушију се обично добро разликује. То је мит да боја ушне шкољке у пилића може одредити боју јаја, мада често, заиста, пилићи са белим снопова су беле јаја, са црвенкасто-браон – браон. Ипак, код пилића Амерауцанске расе, која носи плаве јаја, ушију ушију уопште није та боја!

плаве јајаЗа разлику од људи који имају тенденцију да се погоршају узраст, пилићи могу поправити оштећене слухове ћелије, тако да њихово саслушање остаје добро током читавог живота. Ово је од виталног значаја за пилиће, јер су у ниској фази ланца исхране, а сваки сигнал о приступу предатора је пресудан за птицу. Истина је да пилићи могу да виде колико далеко је извор звука, судећи колико дуго овај звук доспе у уши.

кокошка са пилићимаПиле, док су још у јајету, могу да чују кокошку кокошку кокошку. Ембрион почиње да покреће звуке око 12. дана инкубационог периода. Једва да се излучује, пилетина већ реагује на звуке које пилетина производи, тражећи семе или бубе у земљи. А ако додирнете прст у близини хране, пилића из легла ће пожурити да истражите ово место.

На основу мог личног искуства, схватио сам да пилићи не брину о гласним звуковима. Не плаше се ватромета. А када сам пре неколико година направио пилећу колачицу користећи електрични алат, нису ни трепнули око. Али део платнене плоче који се заклања од ветра изнад главе их чини паничним. Моја теорија је да не гласније звуци не изазива носиља везу са опасности, али звук климатање платно подсећају на маше крилима сокола, сова или орла.

Related  Природна органска ђубрива – основни типови, предности употребе

Чини се да пилићи воле да слушају класичну музику. Резултати истраживања су довели до тога да неке комерцијалне фарме укључују класичне радове у кокошињима. Они верују да ово смири доминантне кокошке у паковању, па се број проблема понашања смањује. Поред тога, таква музика корисно утиче на број (и величину) јаја у кока носиља. Дакле, исеците Моцарта и спремите се за сакупљање јаја!