Untuk masa yang lama saya bermimpi melaburkan melati dalam dacha, dan di sini jiran saya hanya menanam semak tua dan menjual saya sekeping. Beritahu kami, lebih lanjut mengenai pelbagai jasmine Virginal (ternyata, itulah yang dipanggilnya). Di mana lebih baik menanamnya, sehingga semak belukar itu berkembang dengan pesat?

semak melatiSelalunya dikatakan bahawa klasik sentiasa bersifat fesyen. Yang sama boleh dikatakan mengenai jenis melati taman Virginal: ditanam pada awal abad kedua puluh oleh penternak Perancis, ia kini merupakan salah satu daripada tumbuhan yang paling popular yang digunakan dalam reka bentuk landskap, kedua-dua taman bandar dan tanah persendirian. Apa yang begitu luar biasa adalah budaya ini, bahawa ia masih sangat dihargai oleh profesional dan pencinta taman?

Ciri ciri pelbagai

Melati taman Virginal pada usia dewasa adalah ketinggian belukar saiz yang layak sehingga 3 m dengan mahkota yang subur, diameter yang hampir sama dengan “pertumbuhan.” Shrubs ditanam demi bunga yang luar biasa, tetapi tanpa bunga-bungaan, ia mempunyai penampilan hiasan yang berkesan: pada musim bunga dan musim panas, mahkota yang padat ditutup dengan daun bujur warna hijau gelap, dan dengan permulaan musim gugur mereka berubah warna menjadi kuning.

Virginal berkembang dengan pesat: peningkatan tahunan adalah 25 cm, dan dengan penjagaan yang betul dan banyak lagi.

bunga melatiDari pertengahan hingga akhir musim panas berus besar dan longgar berkembang di antara dedaunan. Dalam setiap terdapat 9 besar, bunga salji putih dan terry. Mereka memancarkan aroma halus, di mana rasa manis vanila dan kesegaran jeruk digabungkan dengan mengejutkan.

Ciri-ciri kepelbagaian adalah kebiruan musim sejuk yang baik. Di samping itu, jika pucuk sangat sejuk dan kurang salji pada musim sejuk, mereka akan menderita dan ini tidak akan menjejaskan rupa belukar, kerana ia cepat pulih.

Kepastian pertumbuhanmelati perawan

Untuk memelihara berbunga yang banyak, untuk melati adalah perlu untuk mencari tempat yang paling ringan dan hangat di tapak, yang mana draf tidak dapat dicapai. Di sudut-sudut yang teduh belukar juga akan terbiasa, dan bahkan tumbuh, tetapi ia tidak akan menggembirakan bunga wangi yang besar.

Pada umumnya, penjagaan Virginal adalah sama seperti spesies lain melati taman, iaitu:

  1. Penyiraman yang kerap.
  2. Pembajaan musim semi dengan kompleks mineral.
  3. Pemangkasan selepas berbunga untuk merangsang pembentukan tunas bunga baru untuk musim depan.

Untuk mengekalkan penampilan rapi semulajadi akan membantu meremajakan rambut berkala: setiap cawangan setiap 4 tahun disyorkan untuk memotong sepenuhnya. Dengan cara ini, penebalan mahkota juga boleh dielakkan, yang akan memberi kesan negatif pada bunga (tunas akan menjadi lebih kecil dan mereka akan dicincang).

Sebuah video tentang kehalusan tumbuh-tumbuhan melati yang semakin meningkat