Beritahu saya apa yang kelihatan seperti kapas? Saya selalu berfikir bahawa ia ditanam hanya untuk tujuan industri untuk mendapatkan kapas, tetapi tahun lepas, tinggal di sanatorium, saya bernasib baik melihat bunga berbunga yang ditanam di taman tempatan. Saya tidak melihat sebarang cermin mata yang lebih cantik, tetapi saya tidak mempunyai masa untuk melihat pematangan buah-buahan – lawatan itu berakhir, dan saya terpaksa pergi. Sangat menarik untuk mengetahui apa yang mereka kelihatan.

kapasKata “kapas” memang biasa kepada kita semua, tetapi tidak semua orang mempunyai idea tentang apa itu. Kebanyakan orang biasanya memanggil kapas sebagai kain semula jadi, tetapi sebenarnya ia adalah serat sayuran – buah-buahan tanaman dipanggil kapas. Mereka adalah asas untuk pembuatan fabrik semulajadi, seperti cambric, chintz, satin dan lain-lain. Nilai bukan sahaja buah-buahan, tetapi selebihnya tumbuhan. Oleh itu, minyak diperbuat daripada benih, kedua-dua teknik dan makanan, dari batang – kertas, dan sisa-sisa sayur-sayuran dibenarkan untuk makanan haiwan. Apa yang kelihatan seperti kapas dan bagaimana ia menghasilkan buah?

Penerangan budayabelukar kapas

Kapas secara semula jadi adalah tumbuhan herba, saudara mallow. Selalunya ia tumbuh dalam bentuk belukar, tetapi juga terdapat pokok-pokok yang mempunyai saiz yang mengagumkan, lebih tinggi daripada 5 m. Selepas di utama, menegak, tangkai muncul sehingga 7 daun, dalam sinus mula membentuk pucuk sisi dan cabang belukar.

Adalah menarik bahawa masa penampilan cawangan lateral yang pertama menentukan kaitan varieti kapas yang relatif kepada tempoh penapaian buah: semakin cepat ia muncul, semakin cepat panen itu masak, yang bermaksud bahawa varietasnya akan masak.

Dalam kapas, sistem akar adalah penting, dengan tambahan rootlets, kebanyakannya adalah cetek (maksimum 0.5 m pada kedalaman tanah) dan paling maju jika terdapat kelembapan yang mencukupi. Inti teras itu sendiri boleh mencapai kedalaman hingga 2 m, dan panjangnya bermula dari 80 cm dan lebih.Bunga kapas

Related  Beritahu saya bagaimana untuk memohon kelopak mawar di rumah

Memupuk tanaman dengan menanam benih. Tiga bulan selepas kemunculan pucuk, bunga kapas bermula, dan ia menyerang dengan keindahannya: tunas yang cukup besar kelihatan seperti mawar, sederhana atau separa berbentuk dua. Warna bunga mungkin berbeza, tetapi ia sentiasa monokromatik. Tunas pertama lembut putih atau kuning, dan apabila mereka matang, mereka menjadi ungu atau merah jambu. Pembungaan tumbuhan itu begitu indah sehingga kadang-kadang ditanam dan di tempat-tempat swasta.

Ciri-ciri berbuahberbuah

Pada akhir berbunga, tunas dibentuk di tempat tunas dalam bentuk kapsul, di dalamnya benih. Kapsul tumbuh, berkembang dalam saiz dan kira-kira 7 minggu selepas berbunga pecah ke dalam bahagian, dari 2 hingga 5 keping, mendedahkan serat nipis putih yang dikumpulkan dalam ketulan. Pada pandangan pertama, ia kelihatan seperti bola kapas lapang.buah kapas

Kapas adalah tumbuhan penyerbuk sendiri dan mempunyai banyak jenis. Semakin nipis serat sayuran dan semakin lama, semakin berharga varieti itu.

Penuaian dijalankan dalam beberapa peringkat, kerana kotak tidak matang pada masa yang sama. Ia digunakan secara manual, tetapi hari ini banyak orang menggunakan mesin khas untuk ini, walaupun di beberapa negara faktor manusia masih tetap.

Video mengenai pertumbuhan dan pengumpulan kapas